Μην τρώτε από τα trolls

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μην τρώτε από τα trolls

Φεβρουάριος 23, 2017 - 09:16

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, το 2012, το σύνθημα ήταν «μην ταΐζετε τα trolls». Το σύνθημα δεν έπιασε, και τώρα, όπως φαίνεται, τα trolls έφαγαν, μεγάλωσαν γρήγορα, γιγαντώθηκαν και μας σερβίρουν καθημερινά στο τραπέζι ό,τι εκείνα θέλουν, ταΐζοντάς μας ανοησίες, με την κλασική έννοια του όρου, αφού οι ατάκες των 140 χαρακτήρων απευθύνονται στο θυμικό μας και όχι στον νου μας.

Ο «λόγος» των πληρωμένων trolls θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ο κυρίαρχος λόγος της εποχής μας. Και ελέω παγκοσμιοποίησης, γεγονός είναι ότι είτε βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη είτε στην Αθήνα, το βέβαιον είναι ότι ανοίγοντας μια εφημερίδα ή τη σελίδα ενός ενημερωτικού site θα πέσεις πάνω σε κάποιο από αυτά τα πλάσματα που πλέον δεν είναι περιθωριακά ούτε έχουν σκοπό να τα βάλουν με το σύστημα με χιούμορ, όπως οι όχι και τόσο μακρινοί πρόγονοί τους. Είναι το ίδιο το σύστημα που κάποτε χλεύαζαν. Είναι αυτό που πουλάει. Είναι τα ζωτικά «κλικ» σε έναν ιστότοπο. Είναι τα πάντα και βρίσκονται παντού, αφού προωθούν πολιτικές και πληρώνονται για αυτό. Ακόμα και τα δελτία Τύπου των κομμάτων ή τα περίφημα «non-papers» του Μαξίμου που έχουν πλέον αντικαταστήσει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προκύπτουν μάλλον μέσα από έναν άτυπο διαγωνισμό ατάκας ανάμεσα στους «διορισμένους επικοινωνιολόγους». Όλοι ψάχνουν την ατάκα που θα εντυπωθεί στο θυμικό του πολίτη.

(Είναι ο πολίτης ακόμα πολίτης; Ξέρω 'γώ; Αν του απευθύνεσαι με χιουμοριστικές και πικρόχολες ατάκες, αντί με επιχειρήματα, δεν τον υποβιβάζεις σε υπήκοο-υπάκουο;)

Το αρχι-troll του πλανήτη είναι αναμφίβολα ο Μάιλο Γιαννόπουλος, ακόλουθος του Τραμπ. Ποιος είναι ο Μάιλο; Μα, μήπως ξέρει και ο ίδιος; Ή μήπως τον ενδιαφέρει; Αφού έκανε τον εαυτό του την πιο επικερδή επιχείρηση: Δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος, καθολικός το θρήσκευμα, φιλο-Ισραηλινός, αλλά και αντισημίτης, λέει συνέχεια ότι η μητέρα του ήταν Εβραία, φανατικός υποστηρικτής της βιολογικής ανωτερότητας των λευκών αλλά προτιμά τους Αφροαμερικανούς άντρες, πολέμιος του φεμινισμού και χλευαστής οποιασδήποτε γυναίκας τυχαίνει να μην είναι λευκή και ευπαρουσίαστη, δηλώνει εναντίον κάθε είδους πολιτικού ορθολογισμού.

Πείτε μου ειλικρινά αν, με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να επιβιώσει ένας άνθρωπος μέσα στο σαρκίο του. Θα επρόκειτο, αν υπήρχε μια τέτοια προσωπικότητα, για έναν διχασμένο και δυστυχισμένο άνθρωπο. Ο Μάιλο Γιαννόπουλος, όμως, έχει κατασκευάσει μια περσόνα, πίσω από την οποία ο ίδιος φροντίζει να είναι ανύπαρκτος, προκειμένου να βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, μη έχοντας κάτι ουσιαστικό να πει. Παρ' όλα αυτά, όλοι ασχολούνται μαζί του και κάθονται να τους ταΐσει τις ανοησίες του, θαυμάζοντας μάλιστα την ικανότητά του να είναι «και έτσι και γιουβέτσι», κάτι που τελικώς καταλήγει να είναι η υπέρτατη προσβολή -και όχι τρολάρισμα- της ιερότητας της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Στα δικά μας, υπάρχουν τα trolls των κομμάτων που έχουν υποβιβάσει την πολιτική (politics) σε trollitics. Αλλά trollitics κάνουν και οι υπουργοί και βουλευτές: διακόπηκε το ξεκατίνιασμα στα βουλευτικά έδρανα; Κανένα πρόβλημα, ανοίγεις το Twitter και το συνεχίζεις. Το παίρνουν τα παιδιά που έχουν αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους στα sites και σκοπό έχουν να βρουν την κερδοφόρο ατάκα και να την «ανεβάσουν» με ταχύτητα φωτός. Η ποιότητα της ατάκας ενδιαφέρει: όσο πιο χαμηλή, τόσο καλύτερα. Σύντομα, η «απάντηση» στον συνάδελφο στο Κοινοβούλιο που σου είπε «κάτσε κάτω, ρε!» κυκλοφορεί παντού. Τα sites μαζεύουν τα «κλικ» τους και εσύ γίνεσαι το θέμα της ημέρας, ευτυχής, ξεφτιλιζόμενος μόνο στα μάτια εκείνου που ακόμα επιμένει να διαβάζει τις λιγοστές επιφυλλίδες που υπάρχουν πια στον Τύπο και που φευγαλέα θα ρίξει μια ματιά στα πρωτοσέλιδα του Διαδικτύου. Δηλαδή, ξεφτιλιζόμενος στα μάτια εκείνου που θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει αν δεν ήσουν troll και ήσουν αυτό που δηλώνει η επαγγελματική σου κάρτα, δηλαδή πολιτικός...

Μετα-αλήθεια, εναλλακτικά γεγονότα και trolls. Καλώς ήρθαμε σε ένα τραπέζι από το οποίο, αν και πεινασμένοι, πρέπει να διαλέξουμε προσεκτικά την τροφή μας...

Γαλανιάδη Εύα

Tags: