Κυκλοφορεί τον Απρίλιο το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Κυκλοφορεί τον Απρίλιο το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ

Μάρτιος 09, 2017 - 23:08

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, με τα ρηξικέλευθα χαρακτηριστικά ασφαλείας του, θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 4 Απριλίου 2017.

Όπως σημείωσε η ΕΚΤ, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της, το Ευρωσύστημα θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και τους λοιπούς προμηθευτές στην προσπάθεια προσαρμογής του εξοπλισμού τους στο νέο τραπεζογραμμάτιο. Εάν τα σχετικά μηχανήματα και συσκευές εξακολουθούν να μην δέχονται το τραπεζογραμμάτιο αυτό, οι χειριστές/ιδιοκτήτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους προμηθευτές ή τους κατασκευαστές χωρίς καθυστέρηση.

Αυτό γίνεται γιατί θα υπάρχουν διαφορές μεταξύ του παλιού και του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ, όπως για παράδειγμα η αναγραφή της ονομαστικής αξίας, που θα είναι τυπωμένη σε χρώμα σμαραγδί.

Τα παλαιά χαρτονομίσματα θα παραμείνουν σε ισχύ και θα ανταλλαχτούν σταδιακά από τις εθνικές τράπεζες των κρατών-μελών.

Το νέο χαρτονόμισμα έχει βελτιωμένες προδιαγραφές ασφαλείας, προκειμένου να γίνεται πιο δύσκολη η παραχάραξη του. Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ έχει πέσει περισσότερο από όλα τα άλλα «θύμα» παραχάραξης.

Το καινούργιο στα πενηντάρικα είναι ότι στο ολόγραμμα έχει ενσωματωθεί ένα παράθυρο, όπου αν κρατήσει κανείς το χαρτονόμισμα στο φως θα δει το πορτρέτο της Ευρώπης. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του, που συναντάμε επίσης και στα μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα είναι ότι θα έχουν μια επίστρωση λακ που θα τα κάνει πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά.