Ομιλία Γ. Μανιάτη στο Ν/Σ του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομιλία Γ. Μανιάτη στο Ν/Σ του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

Μάρτιος 23, 2017 - 21:32

Ομιλία Γ. Μανιάτη Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Ν/Σ του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης για Ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/61/ΕΕ στη Βουλή

 

  • Ευρύτερος πολιτικός ορίζοντας – Διαπραγμάτευση: Έχουμε γι’ άλλη μια φορά καθυστέρηση μετά το 90’ και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο προπονητής δεν έχει σχέδιο στο μυαλό του. Κανείς δεν ξέρει, ούτε οι Υπουργοί, αλλά στα σίγουρα δεν ξέρει ο ελληνικός λαός, ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης γι’ αυτή την καθυστέρηση, που το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι θα καταλήξει στην πλήρη παράδοση, στην παράδοση του ηττημένου, που μας έχει συνηθίσει ο κ. Τσίπρας. Και θα είναι η παράδοση ενός ηττημένου που για πρώτη φορά θα έχει υπογράψει δύο μνημόνια.  Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να έχει υπογράψει δύο μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο, το μνημόνιο Τσίπρα-Βαρουφάκη, και τώρα έχει συμφωνήσει και θα προνομοθετήσει το μνημόνιο 4 για το τι θα ισχύει στη χώρα μετά το 2018, το 2019 και το 2020 και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.

Τελικά, οι «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 είχαν δίκιο. Θυμάστε αυτό το σκετσάκι που έδειχνε τον κ. Τσίπρα με τα πρόσωπα του Ιανού, το πώς το παίζει ήρωας στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ότι δήθεν διαπραγματεύεται γενναία, και με πόσο δουλικό τρόπο συμπεριφέρεται στους δανειστές.

Η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015, λέγοντας ότι αυτά τα μιάσματα, η τρόικα, δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στα ελληνικά Υπουργεία. Γι’ αυτό δεν θα τους βλέπουμε στα Υπουργεία μας, θα τους βλέπουμε στο πολυτελές ξενοδοχείο Hilton. Αποδεκτό. Αφού το επιλέγει η κυβέρνηση, ας γίνει έτσι.

Μετά απ’ αυτό, είχαμε μια καινούργια εξέλιξη. Οι Έλληνες Υπουργοί, αφού δεν έβγαλαν άκρη με τις συναντήσεις στο Hilton, άρχισαν να πηγαίνουν απευθείας στο Eurogroup -κι ένας, και δύο, και τρεις Υπουργοί- προκειμένου να πείσουν τους δανειστές γι’ αυτά που θέλουν να διαπραγματευτούν.

Η τρόικα κάποια στιγμή, μετά την 20η Φεβρουαρίου, επέστρεψε. Είχαμε διθυράμβους και non papers, θριαμβολογίες από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μετά από λίγες μέρες η τρόικα έφυγε και είπε ότι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει.

Και τι κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση; Πηγαίνει η ίδια στα ξενοδοχεία των Βρυξελλών κι εκλιπαρεί την τρόικα, μήπως κι επιστέψει σε κάθε περίπτωση στην Αθήνα. Αυτό δεν τιμά σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, πολύ περισσότερο της δικής μας.

  • Εορτασμός 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης: Το μεγάλο θέμα του επόμενου Σαββατοκύριακου στην Ευρώπη θα είναι ο εορτασμός των 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης, κι εμείς από το επίσημο Βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, θέλουμε να δηλώσουμε ότι διαφωνούμε απολύτως και με την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που είναι ένα από τα σενάρια, ίσως το επικρατέστερο που έχει προταθεί, αλλά και με την Ευρώπη των δήθεν πολλαπλών επιλογών που προτείνει ο κ. Τσίπρας.

Εμείς πιστεύουμε ότι η πατρίδα μας πρέπει να έχει μία καθαρή, πεντακάθαρη στρατηγική, την περισσότερη Ευρώπη, την Προοδευτική Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών, αυτό που έλεγε ο Ζακ Ντελόρ, δηλ. ότι θέλουμε μια «Δημοκρατική Ευρώπη εθνικών κρατών». Γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό έχει χρέος να αγωνιστεί η ελληνική κυβέρνηση κι ας αφήσει όλες τις άλλες επιλογές.

  • Τροπολογία για ΕΛΤΑ: Κύριε Υπουργέ, καταθέσατε μια τροπολογία για τα ΕΛΤΑ, για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος, για 15 εκατ. € τον χρόνο. Στους ισολογισμούς των ΕΛΤΑ το 2013, το 2014 και το 2015 έχουν εγγραφεί 50 εκατ. € κάθε χρόνο. Εδώ υπάρχει ένα θέμα ουσίας, που πρέπει να μας απαντήσετε πώς θα το αντιμετωπίσετε.

Όταν τα ίδια κεφάλαια είναι κάτω από ένα όριο, τότε υπάρχει, με βάση τη νομοθεσία, το ζήτημα της χρεωκοπίας της εταιρείας. Εγώ λέω κάτι πολύ απλό. Η κυβέρνηση, καταθέτοντας σήμερα τη συγκεκριμένη τροπολογία, πρέπει να απαντήσει στο εθνικό Κοινοβούλιο για το εξής: Η κατάθεση αυτής της τροπολογίας σημαίνει ότι τα ΕΛΤΑ θα συνεχίσουν στους ισολογισμούς τους να εγγράφουν τα 50 εκατ. € και θα δούμε κάποια στιγμή τι θα γίνει, ή θα εξαφανίσουν αυτή την πρόβλεψη από τα οικονομικά τους μεγέθη, οπότε τότε τα πράγματα αλλάζουν; Εδώ, κύριε Υπουργέ, απαιτείται μια πολύ καθαρή απάντηση. Η τροπολογία σας να είναι ένα πρώτο βήμα με δέσμευσή σας ότι θα ακολουθήσει κι άλλο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η λειτουργία των ΕΛΤΑ από το λόγο αυτό.

  • Επί του Νομοσχεδίου: Συζητούμε την ενσωμάτωση μιας τρέχουσας Οδηγίας. Είναι μια κοινοτική Οδηγία, την οποία εμείς σε πολιτικό επίπεδο στο αντίστοιχο Συμβούλιο Υπουργών το 2014 τη στηρίξαμε και τη βελτιώσαμε. Συμφωνούμε.

Πολύ συνοπτικά, λέει πως οι ιδιώτες πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα κάνουν συνέργειες μεταξύ τους και με τους δήμους, προκειμένου τα καλώδια –οι οπτικές ίνες που θα περνούν- να μην έχουν παραπανίσια κόστη, ή παραπανίσια ταλαιπωρία προς τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Κι αυτό ασφαλώς είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί βοηθάει και διευκολύνει την επέκταση της νέας τεχνολογίας, κυρίως για τα δίκτυα άνω των 30 mbps, τα ευρυζωνικά υψηλών ταχυτήτων.

Μπορεί μεν το νομοθέτημα που συζητούμε σήμερα να είναι μια απλή ενσωμάτωση μιας τρέχουσας κοινοτικής Οδηγίας, όμως το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η συγκεκριμένη Οδηγία είναι απίστευτα σοβαρό. Η Ευρώπη έχει προς το παρόν μια κυρίαρχη Ένωση, την Τραπεζική Ένωση που στηρίζει το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, ημιτελή, ατελή, που πρέπει να ολοκληρωθεί και με την πλήρη Οικονομική και Πολιτική Ένωση.

Παράλληλα, όμως, παλεύει για μια δεύτερη Ένωση, πλην της Τραπεζικής, για την Ενεργειακή Ένωση, προκειμένου να απεξαρτηθεί από εισαγωγές ορυκτών πόρων από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει κι ένα τρίτο όραμα, η λεγόμενη «Ψηφιακή Ένωση», αυτό το γενικό πλαίσιο, το γενικό όραμα μέσα στο οποίο ένα μικρό πετραδάκι είναι και η τρέχουσα Οδηγία, την οποία σήμερα συζητούμε. Ναι, η Ψηφιακή Ένωση μπορεί και πρέπει να αποτελεί όραμα των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών λαών. Μια απόδειξη των ισχυρισμών μου είναι ότι ενώ στην προηγούμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέλεξε ο Γερμανός Επίτροπος να έχει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, σήμερα η Γερμανία επέλεξε ο Γερμανός Επίτροπος να έχει το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι αναμφισβήτητα, τουλάχιστον η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, βλέπει μεγάλο ορίζοντα επενδύσεων και θέσεων απασχόλησης στη συγκεκριμένη αγορά κι εμείς συμφωνούμε απολύτως σ’ αυτό. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις μιλούν για 415 δις € το έτος και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στα κράτη-μέλη.

  • Νέες Τεχνολογίες: Οι Νέες Τεχνολογίες, η ρομποτική, όλη η μετεξέλιξη, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ασφαλώς φέρνει απίστευτα θετικά στοιχεία στην καθημερινότητα των πολιτών, στις οικονομίες και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όμως παράλληλα και ταυτόχρονα δημιουργεί κι έναν τεράστιο αριθμό θέσεων ανεργίας. Βγάζει στην ανεργία ανθρώπους που μέχρι να εισαχθούν οι Νέες Τεχνολογίες εκτελούσαν εργασίες με χειρωνακτικό τρόπο.

Εμείς στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, έχουμε πει ότι αποτελεί προτεραιότητα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας η άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στους τομείς ακριβώς αυτούς, όπου οι Νέες Τεχνολογίες δημιουργούν ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Θα ήθελα να δω πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις από την εισαγωγή των Νέων Τεχνολογιών.

Είναι προφανές ότι την Οδηγία τη στηρίζουμε - στο μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον- γιατί είναι μια Οδηγία η οποία είναι και δικό μας δημιούργημα στο Συμβούλιο Υπουργών του 2014.

Ανήκω σ’ αυτούς που δεν είναι ευχαριστημένοι από το πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την τελευταία δεκαπενταετία, χειρίστηκαν το θέμα των Νέων Τεχνολογιών και την εισαγωγή τους κυρίως στα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης. Το στοίχημα το είχαμε χάσει και το έχουμε χάσει. Έγιναν προσπάθειες και θα πω γι’ αυτές. Όμως, οφείλαμε να έχουμε πολλαπλάσιες ταχύτητες.

Οι κινητές τεχνολογίες το 2016, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεισέφεραν κατά 4,4% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ένα συνολικό προϋπολογισμό $3,3 τρις. Και βεβαίως, μέσα στα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι χρήστες κινητής τεχνολογίας. Άρα, μιλάμε για κάτι πάρα πολύ σπουδαίο.

  • Πώς η σημερινή κυβέρνηση καταστρέφει όλα τα σωστά που της αφήσαμε: Θα αναφέρω δύο παραδείγματα:

α) Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 εφαρμόσαμε δύο από τις μεγαλύτερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η πρώτη μεταρρύθμιση ήταν αυτό που ονομάζουμε «Ηλεκτρονική Πολεοδομία». Δηλ. αντί ο πολίτης ή ο μηχανικός να πηγαίνουν στην πολεοδομία και να γίνεται ό,τι ξέρουμε πολύ καλά ότι γίνεται αρκετές φορές στις πολεοδομίες, διαμορφώσαμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτή στους μηχανικούς, ανοιχτή στις πολεοδομίες, μέσω της οποίας web πλατφόρμας -ψηφιακής, διαδικτυακής- γινόταν η υποβολή της οικοδομικής άδειας, ο έλεγχος της άδειας από τον πολεοδόμο, έτσι ώστε με διαφάνεια, με χρήση νέων τεχνολογιών και χωρίς να χρειάζεται κανένας να πηγαίνει στο γραφείο του πολεοδόμου, να τρέχει η διαδικασία οικοδόμησης ή ελέγχου των παρανομιών στην οικοδομή σε όλη τη χώρα.

«Έτρεξε» για 6 μήνες πιλοτικά σε αρκετά πολεοδομικά γραφεία. Απαιτείτο η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την οποία παραδώσαμε τον Ιανουάριο του 2015 έτοιμη για υπογραφή, προκειμένου αυτό να μπει σε πλήρη εφαρμογή σε όλη τη χώρα. Μετά από δύο χρόνια, η περίφημη αυτή Κοινή Υπουργική Απόφαση περιμένει ακόμη την υπογραφή από τους συναδέλφους σας Υπουργούς, κύριε Υπουργέ Ψηφιακής Πολιτικής.

β) Ένα από τα τεράστια προβλήματα του επενδυτικού κλίματος των επενδυτών της χώρας, είναι το ότι αργούν να πάρουν τις περίφημες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Τι κάναμε; Αλλάξαμε όλη τη νομοθεσία. Αλλάξαμε 23 νόμους. Υπογράψαμε και δημοσιεύσαμε 23 νέα Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν μια άλλη φιλοσοφία. Η φιλοσοφία είναι η εξής: «Δεν θέλουμε να μας καταθέσεις άλλα χαρτιά και μελέτες. Σε εμπιστευόμαστε. Θα μας υπογράψεις μια υπεύθυνη δήλωση. Αν δηλώνεις ψευδώς, θα τιμωρηθείς αυστηρά και θα σε κλείσουμε. Όμως, καταρχήν σε εμπιστευόμαστε. Ταυτόχρονα, την πρόταση – αίτησή σου αυτή, την αναρτούμε στο διαδίκτυο, σ’ ένα ανοιχτό Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, σε μια ανοιχτή πλατφόρμα, ανοιχτή και στον κάθε πολίτη, για να ξέρουν όλοι ποιες επιχειρηματικές δράσεις γίνονται στον τόπο του». Και αναρτήσαμε αυτή την πλατφόρμα στο site του Υπουργείου. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δυστυχώς σήμερα έχει κατέβει από την ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Αυτά τα καλά που βρήκατε, είχατε χρέος να τα συνεχίσετε, να τα βελτιώσετε, να τα αναβαθμίσετε, να τα κάνετε ακόμα καλύτερα.

  • «Horison 2020»: Το «Horison 2020» είναι ένα μεγάλο, φιλόδοξο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προϋπολογισμό 60 δις €, που στηρίζει ανταγωνιστικά προγράμματα των εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών για όλη την Ευρώπη.

Οι δικές σας υπηρεσίες, κ. Υπουργέ, ποια συνεργασία έχουν με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά που είναι ο κεντρικός φορέας στήριξης της καινοτομίας και των Νέων Τεχνολογιών στη χώρα; Πόσα χρήματα από κοινού έχετε συμφωνήσει ότι θα επενδυθούν στη χώρα, προκειμένου νεοφυείς – καινοτομικές επιχειρήσεις, να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτό το μεγάλο πρόγραμμα;

  • Έξυπνες Πόλεις: Ασφαλώς, οι Έξυπνες Πόλεις που είναι το μεγάλο όραμα όλων των δημάρχων της χώρας, αλλά και το Internet of Things (IoT), εκεί που πια θα διασυνδεθούν όλες οι συσκευές των σπιτιών μας μ’ ένα ενιαίο σύστημα, ώστε να μηδενίσουμε πρακτικά την κατανάλωση χρόνου κι ενέργειας από τέτοιου είδους χρήσεις, αποτελούν μια επόμενη μετεξέλιξη της εθνικής οικονομίας, αλλά και της καθημερινής διαβίωσης των νοικοκυριών της χώρας μας.

Τι ακριβώς έχει γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης αυτά τα χρόνια; Αρκετοί δήμαρχοι, τα Τρίκαλα, το Ηράκλειο κι άλλες πόλεις, έχουν μπει στη λογική των Έξυπνων Πόλεων, αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες όταν προσπαθούν να βρουν χρηματοδότηση.

  • Πρόγραμμα Rural Broadband: Πρόκειται για το Πρόγραμμα που χρηματοδοτήσαμε με 201 εκατ. €, προκειμένου οι περίπου 700.000 κάτοικοι της ελληνικής επαρχίας σε 5.500 ορεινούς οικισμούς να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις Νέες Τεχνολογίες.

Κύριε Υπουργέ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε από μας με το εργαλείο που εσείς απεχθάνεστε ως κυβέρνηση, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ. Σήμερα, αυτά τα 200 εκατ. € έχουν δώσει τη δυνατότητα στους 700.000 κατοίκους της ελληνικής επαρχίας να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των ευρυζωνικών ταχυτήτων και των δικτύων υψηλής ποιότητας. Θα συνεχίσετε σ’ αυτή την κατεύθυνση ή θα ανακρούσετε πρύμνα και θα γυρίσετε πίσω σ’ αυτό που μέχρι τώρα σε όλη την κυβέρνηση επικρατεί, ότι θα πρέπει το κράτος να τα κάνει όλα;

Τέλος, θέλουμε να έχουμε το συντομότερο δυνατό την απάντηση στην ερώτηση που σας έχουμε καταθέσει για το πώς εξελίσσεται η απορροφητικότητα των 450 εκατ. € της νέας Προγραμματικής Περιόδου, που ανήκουν στη δική σας αρμοδιότητα, στα ζητήματα της ψηφιακής τεχνολογίας (καταθέτω για τα πρακτικά τη σχετική ερώτηση).

Δείτε εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη