Στις 30 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στις 30 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Απρίλιος 12, 2017 - 14:55

Στο τέλος Ιουνίου θα υποβάλλονται στο εξής οι φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, αρχής γενομένης από φέτος, όπως ορίζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Τροποποιήσεις διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» σημειώνεται:

«1. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 1 καθιερώνεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικών ετών 2016 και μετά, η 30η Ιουνίου του αμέσως επόμενου κάθε φορά φορολογικού έτους. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθόσον δίδεται ο απαραίτητος χρόνος στους υπόχρεους ώστε να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, χωρίς με αυτόν τον τρόπο να επηρεάζεται η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

»2. Με τις προτεινόμενες διατάξεις τις παραγράφου 2 δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες να καταβάλλουν τις δόσεις του φόρου τμηματικά από την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, προκειμένου να αποσυνδεθεί η υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και να αποφευχθεί το φαινόμενο μαζικής υποβολής τους στο τέλος της σχετικής προθεσμίας».