Διαμαρτυρία στο νοσοκομείο του Ναυπλίου από το ΠΑΜΕ (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διαμαρτυρία στο νοσοκομείο του Ναυπλίου από το ΠΑΜΕ (φωτο&βίντεο)

Απρίλιος 12, 2017 - 20:08

φωτογραφία © eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Διαμαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του Ναυπλίου που καθημερινά χειροτερεύει για εργαζόμενους και ασθενείς,πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι από το ΠΑΜΕ Αργολίδας.Συνδικάτα,φορείς και σύλλογοι σε ανακοίνωσής του αναφέρουν:
Η κατάσταση στα νοσοκομεία καθημερινά χειροτερεύει για εργαζόμενους και ασθενείς. Είναι πλέον ξεκάθαρη η κατεύθυνση που ακολουθείται από την συγκυβέρνηση στον ευαίσθητο τομέα της υγείας-πρόνοιας, όπως και σε άλλους σημαντικούς τομείς: περαιτέρω ενίσχυση του επιχειρηματικού χαρακτήρα των κρατικών μονάδων υγείας και ενδυνάμωση-επέκταση των ιδιωτικών, καπιταλιστικών επιχειρήσεων στον κλάδο. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η ΝΔ –ΠΑΣΟΚ !                                                       

Συγκεκριμένα στη Ν.Μ.Ναυπλίου η έλλειψη γιατρών ειδικευμένων και ειδικευόμενων είναι μεγάλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις ανοιχτές εφημερίες να καλύπτονται οι ανάγκες από γενικούς γιατρούς του νομού αλλά και από αγροτικούς από τα περιφερειακά ιατρεία και Κ. Υγείας. Οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου εδώ και περίπου πέντε μήνες δουλεύουν 7 – 8 εφημερίες αντί 5 που τους αναλογούν με αποτέλεσμα την υπερβολική κόπωσή τους βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Το λιγοστό και υπερκοπωμένο νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Ο αυξημένος όγκος εργασίας  έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση οφειλόμενων ρεπό  και αδειών. Η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού (βοηθών θαλάμων, εργατών αποθήκης κλπ) δυσχεραίνει την κατάσταση αναγκάζοντας τους νοσηλευτές να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα. Το ίδιο ισχύει και για τους τραυματιοφορείς.

Τα εργολαβικά συνεργεία διαχειρίζονται πλέον από το ίδιο το νοσοκομείο. Η λειψή χρηματοδότηση του νοσοκομείου αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη καθαριστριών μόνο τέσσερις για όλο το νοσοκομείο, οι οποίες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν για καθαριότητα που επιβάλλει και η φύση του νοσοκομείου. Επίσης οι τραπεζοκόμες είναι μόνο δύο στον αριθμό οι οποίες πολλές φορές θα πρέπει και να μαγειρέψουν για τους ασθενείς και γιατρούς εφημερίας. Τα ρεπό και οι άδειές τους καλύπτονται κατά κύριο λόγω από σπουδαστές του ΟΑΕΔ που κάνουν την πρακτική τους μη εκπαιδευμένοι για αυτήν την δουλειά και από την άλλη από τις μαγείρισσες οι οποίες αναγκάζονται να εκτελούν χρέη τραπεζοκόμων. Η ίδια κατάσταση ισχύει για το τεχνικό προσωπικό το οποίο είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο.

Η κατάσταση που επικρατεί είναι επικίνδυνη τόσο για το υγειονομικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Σε κλειστή εφημερία δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες πχ καρδιολόγοι, παιδίατροι. Οι πληρωμές των ασθενών έχουν αυξηθεί. Πλήθος εξετάσεων και φαρμάκων που σχεδόν σε καθημερινή βάση εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και πολλών εξετάσεων  που τιμολογούνται αυθαίρετα και πληρώνονται απευθείας από την τσέπη του ασθενή. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου δεν εκτελούνται όλες οι εξετάσεις με αποτέλεσμα να γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε καμία από τις δύο νοσηλευτικές μονάδες (Άργους – Ναυπλίου) δεν γίνονται κολονοσκοπήσεις – γαστροσκοπήσεις μόνο σε ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, έτσι οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν να αναγκάζονται να μεταφερθούν στην Αθήνα εάν φυσικά μπορούν.

Το νοσοκομείο βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί. Το νοσοκομείο βρίσκεται στην «εντατική» . Το σωματείο των εργαζομένων υπομένει χωρίς καμία πρωτοβουλία για διεκδίκηση επίλυσης όλων αυτών των προβλημάτων και οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασθενείς παραμένουν έρμαιοι  των εξελίξεων και  του «έντιμου συμβιβασμού».

Ο αγώνας μας είναι έντιμος και δίκαιος γιατί έχει ως αίτημα τη συνολική κατάργηση του αντεργατικού οπλοστασίου που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση για να μπορεί να το αξιοποιεί με πλήρη ελευθερία η μεγαλοεργοδοσία σε κάθε κλάδο. Η συμφωνία έχει μέτρα που χαρίζουν χαμόγελα σε αυτούς που πλούτισαν και συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας που βασανίζεται και υποφέρει.

Οι υγειονομικοί μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους ασθενείς και του υπόλοιπο λαό,  ΕΝΑ δρόμο έχουν, αυτόν του αγώνα, όχι μόνο για να παρθούν άμεσα μέτρα στον τομέα υγείας-πρόνοιας, αλλά και για συνολικότερη πολιτική ριζοσπαστικοποίηση που θα φέρει το πλούτο που παράγουμε με αίμα και ιδρώτα, να ικανοποιεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι να γεμίζει τις τσέπες των λίγων, όπως συνεχίζει και γίνεται σήμερα με τον πιο αισχρό τρόπο.

Οι ζωές μας δε σηκώνουν άλλα μέτρα.

Οι ανάγκες μας δε μπορούν να περιμένουν''

(φωτογραφίες © eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)

ArgolidaPortal.gr Ναύπλιο-Διαμαρτυρία στο νοσοκομείο από το ΠΑΜΕ