Κωνσταντίνα Νικολάκου:Μεγάλη δύναμη της χώρας ο τουρισμός

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Κωνσταντίνα Νικολάκου:Μεγάλη δύναμη της χώρας ο τουρισμός

Ιούνιος 08, 2017 - 19:53

Το αναπτυξιακό μοντέλο και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρουσίασε η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με θέμα «Σύνδεση Εθνικής Στρατηγικής και Περιφερειακών Στρατηγικών  για τον Ελληνικό Τουρισμό». Η συνάντηση ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού με στόχο την επίτευξη συνεργασιών και συνεργειών για την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά η οποία ευχαρίστησε τους Αντιπεριφερειάρχες για την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των αιρετών Περιφερειών με το Υπουργείο και τον ΕΟΤ, γεγονός το οποίο έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα σε επίπεδο επικράτειας. Η κα. Υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά έτσι ώστε όλοι μαζί να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο το μεγάλο όπλο της χώρας μας που είναι ο τουρισμός. Η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έχει προβεί για την ανάπτυξη νέων αγορών στόχων μέσω συγκεκριμένων δράσεων. Επίσης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αποτυπώνουν λανθασμένα την τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα με δεδομένο ότι παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις. Η ίδια ενημέρωσε μάλιστα ότι το Υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλία δημιουργίας δορυφόρων λογαριασμών τουρισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή έτσι ώστε για πρώτη φορά στη χώρα μας να υπάρξουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ειδική αναφορά στην άψογη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την κα. Υπουργό, τα στελέχη του Υπουργείου και του ΕΟΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα που δεν επιτρέπει σε κανέναν στείρα αντιπολίτευση με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και λαϊκισμούς. Η κα. Νικολάκου αναφέρθηκε στην πάγια πολιτική θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη για την αναγκαιότητα εξωστρεφών και καινοτόμων δράσεων που αφορούν τον τουρισμό καθώς και σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα δίνουν τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων και θα ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες. Η Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας καθώς και συγκεκριμένα στοιχεία για την αύξηση του τουρισμού στη Πελοπόννησο, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας για προσέλκυση πτήσεων κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» να παρουσιάζεται ως ένα από τα πρώτα αεροδρόμια σε αύξηση αφίξεων στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά τον τομέα της επιχειρηματικότητας της νέας προγραμματικής περιόδου η Περιφερειακή Αρχή σχεδιάζει την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης του επιχειρηματικού κόσμου με έμφαση στις τουριστικές επιχειρήσεις και προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης περίπου 30 εκατ. Ευρώ και αντίστοιχη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα ξεπερνά τα 40 εκατ. Ευρώ.

Η κα. Νικολάκου έθεσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες τουρισμού και απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις, αναφέροντας ειδικά την έντονη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων- Διαμερισμάτων Πελοποννήσου και Κυθήρων για την εφαρμογή άρθρου 84 του ν.4472/2017 που απελευθερώνει πλήρως το καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης, καταργώντας ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Υπουργείου για την πρόθεση της κυβέρνησης της επίλυσης του μεγαλύτερου προβλήματος για τον τουρισμό της Πελοποννήσου που είναι η υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας τη θετική συμβολή του Υπουργείου Τουρισμού.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των Διαπεριφερειακών Συνεργασιών ενώ παράλληλα ζήτησε από την κα. Υπουργό να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος των αιρετών Περιφερειών σε ότι αφορά την ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τα θέματα του Καλλικράτη κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών που παρευρίσκονταν στη συνάντηση.

«Όλοι μαζί οφείλουμε να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά και ο τουρισμός είναι η μεγάλη μας δύναμη» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης κλείνοντας την τοποθέτηση της.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κα. Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Τζιάλλας, η Διευθύντρια του Γραφείου Υπουργού Τουρισμού κα. Αγγελική Χονδροματίδου, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού.