H ζωγραφική του Αντώνη Στάβερη στο Ναύπλιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

H ζωγραφική του Αντώνη Στάβερη στο Ναύπλιο

Ιούνιος 18, 2017 - 10:33

Η FOUGARO Gallery Nafplion, σε συνεργασία με την Ελισάβετ Σακαρέλη, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ναύπλιο τη ζωγραφική του Αντώνη Στάβερη. Η ενότητα της έκθεσης καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δουλειάς του καλλιτέχνη από το 2010 έως και σήμερα. Σάββατο 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινώντας από φωτεινά τοπία του Πειραιά και του Περάματος, ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα στο νυχτερινό Βερολίνο, ο καλλιτέχνης «επισκέπτεται» με νέα ματιά την αστική - και μη - Αττική, αποδίδοντάς τη με μια προσωπική νέο-εξπρεσιονιστική γλώσσα. Ηλεκτρικοί ουρανοί και φορτισμένοι ορίζοντες, φωτεινές συστάδες, οργιαστική βλάστηση και μικρές λεπτομέρειες αναλύονται κι επανεφευρίσκονται σχηματικά, αρθρώνονται αφαιρετικά, καθώς πάντα η μορφή του ανθρώπου νοηματοδοτεί τις σκηνές με την παρουσία ή την απουσία της.

Επιπλέον, μία ενότητα που ξεκίνησε μέσα στο 2016, και εμπλουτίστηκε ειδικά για την έκθεση στο ΦΟΥΓΑΡΟ, αποτελούν οι ακουαρέλες που απεικονίζουν μικρές και μεγαλύτερες φυτικές συνθέσεις. Αν και με την πρώτη ματιά τα έργα αυτά παραπέμπουν σε νεκρές φύσεις με φυτά, ο Αντώνης Στάβερης ανεβάζει την ένταση σε ένα ζωγραφικό είδος «χαμηλών τόνων», με όπλο το παιχνίδι με το φώς και τα χρώματα. Τολμηροί συνδυασμοί από διαφορετικές υφές, συγγενείς και αναπάντεχοι χρωματικοί τόνοι και εναλλαγές σε κλίμακες και μεγέθη μετατρέπουν αυτά τα έργα σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες «προσωπογραφίες» φυτών.