"Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης" σε Μυκήνες και Άργος (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

"Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης" σε Μυκήνες και Άργος (φωτο&βίντεο)

Ιούλιος 08, 2017 - 00:55

φωτογραφία © eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού, ερευνητικού site specific πρότζεκτ “Διεθνής Τόπος Πελοπόννησος, Άργος- Μυκήνες” που κινείται γύρω από την ιδέα μιας «δραματουργίας των χώρων».
Το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» με την περιβαλλοντική διάστασή του, στοχεύει να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο παλαιό Φεστιβάλ Άργους και το καινούριο πρότζεκτ, ανάμεσα στο Άργος και τις Μυκήνες, όπου ο Ξενάκης είχε με το δικό του ιστορικό, μουσικό και πολύτεχνο δρώμενο, παρέμβει στο τοπίο των Μυκηνών. Αυτό το αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη περιλαμβάνει ένα «θέατρο τοπίου», μια πρωτότυπη σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη ειδικά γραμμένη για τις Μυκήνες με τη σύμπραξη της χορογράφου και χορεύτριας Μαριάννας Καβαλλιεράτου.
Στο Πλάτωμα του Αι Γιάννη στις Μυκήνες η τριλογία της Ορέστειας του Αισχύλου αποδίδεται αλληγορικά μέσα από ήχους ζώων, πτηνών και φυσικών φαινομένων με τη δημιουργία αντίστοιχων ηχοτοπίων σε συνδυασμό με επεξεργασμένους ηλεκτρονικούς ήχους. Η ένταξη του έργου στον επιλεγμένο φυσικό χώρο με ηχογραφήσεις όπως αυτές του αέρα, του μελισσιού, των πουλιών, των νυχτερίδων να συνδιαλέγονται με το ζωντανό ηχητικό του περιβάλλον, σηματοδοτεί τους άξονες που διέπουν την τριλογία, με τη δυναμική ανάπτυξη της δομής της μέσα σε μια διευρυμένη ακουστική πραγματικότητα.
Στη συνέχεια στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, ο πιανίστας και ερμηνευτής του ξενακικού έργου, Στέφανος Θωμόπουλος  ερμηνεύει στο πιάνο έργα του Ιάννη Ξενάκη και άλλων σημαντικών συνθετών. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιελάμβανει και την σκηνική διάλεξη μετά μουσικής «Αρχαιο-λογίες του Ύψους» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, στην οποία συμμετέχει η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου.
 Στις εκδηλώσεις μεταξύ των θεατών βρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας ,ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος,ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, η θεατρολόγος και κριτικός Ελένη Βαροπούλου,η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ελένη Παναγιωτοπούλου,ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Σαρρής ,η δημοτική σύμβουλος του δήμου Ναυπλιέων Πόπη Καλκούνου.
Το project,  πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΕΑΣΑ).(φωτογραφίες © eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)

Βίντεο μουσικό και πολύτεχνο δρώμενο στο τοπίο των Μυκηνών https://youtu.be/jJmBlnaR-8M

Βίντεο δήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλος https://youtu.be/ee1zfLx31zY

Βίντεο δήλωση η θεατρολόγος και κριτικός Ελένη Βαροπούλου https://youtu.be/nIrHdvqrWKI

Βίντεο δήλωση η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ελένη Παναγιωτοπούλου https://youtu.be/v7dnVmhUWZo

Βίντεο  Αρχαίο Θέατρο Άργους, ο πιανίστας και ερμηνευτής του ξενακικού έργου, Στέφανος Θωμόπουλος https://youtu.be/AbOJ6U2RORg

ArgolidaPortal.gr"Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης" σε Μυκήνες και Άργος

ArgolidaPortal.gr "Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης" Τ. Χειβιδόπουλος

ArgolidaPortal.gr "Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης" Ελένη Βαροπούλου

ArgolidaPortal.gr "Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης" σε Μυκήνες και Άργος-Ελένη Παναγιωτοπούλου

ArgolidaPortal.gr "Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης" σε Μυκήνες και Άργος-Στέφανος Θωμόπουλος αρχαίο θέατρο