Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΠαραΤυρό-Open art experience 2017!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΠαραΤυρό-Open art experience 2017!

Ιούλιος 22, 2017 - 22:48

Στον Τυρό Νότιας Κυνουρίας γεννιέται ένα φεστιβάλ συμμετοχικό, τέχνης και εξωστρέφειας. Πρωτεϊκό και πολυσήμαντο σαν τ´ όνομά του, το «ΠαραΤυρό» φιλοδοξεί να καταστήσει την πανέμορφη συμπρωτεύουσα της Τσακωνιάς τόπο ζύμωσης και συναίρεσης της πλούσιας παράδοσης του τόπου με μια εξίσου πληθωρική γεύση σύγχρονων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τι θα παρατηρήσει, λοιπόν, ο επισκέπτης που θα έχει την τύχη να βρεθεί «παρά Τυρώ» αυτό το μαγικό τετραήμερο του Ιούλη και να περιπλανηθεί στην απέραντη παραλία, το γραφικό λιμάνι, το θελκτικό θεατράκι, τα στενά σοκάκια του άνω οικισμού με την εξαίσια θέα στο Μυρτώο Πέλαγος; Μια πολύμορφη εμπειρία τέχνης και πολιτισμού που θα εκτυλιχθεί σε όλο το μήκος και το πλάτος της πόλης.
.
Οι πολυεπίπεδες πολιτιστικές δράσεις, που αγγίζουν το σύνολο των ηλικιών και των προτιμήσεων, περιλαμβάνουν συναυλίες, stand up comedy, προβολές ταινιών, dj set και πάρτυ, θεματικές ξεναγήσεις, επίδειξη ζωγραφικής γκράφιτι, ανοιχτά μαθήματα χορού και aqua yoga και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση με τα περίτεχνα τσακώνικα υφαντά, παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων και επίδειξη ναυτικών κόμπων από τους ντόπιους ψαράδες στο λιμάνι του Τυρού. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.

Διοργάνωση φεστιβάλ «ΠαραΤυρό»: Δήμος Νότιας Κυνουρίας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Συναυλία με τον Νίκο Καλογερόπουλο και τους «Άπορους Άρχοντες»
Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 στις 22:00, Λιμάνι Τυρού

«Καραϊσκάκης, γεια χαρά… Όταν γυρίσω, θα τραγουδήσω;»

Ο Νίκος Καλογερόπουλος και οι «Άποροι Άρχοντες» σε ένα μουσικό ταξίδι με… πατριωτικά, πολεμικά και προπολεμικά άσματα (ρεμπέτικα και λαϊκά).

Συμμετέχουν:
Νίκος Καλογερόπουλος: τραγούδι
Παναγιώτης Αντέλης: κιθάρα, τραγούδι
Βασίλης Νούσιας: κιθάρα, μπαγλαμάς
Θωμάς Παναγόπουλος: μπουζούκι, τζουράς, τραγούδι
Σταμάτης Παναγόπουλος: βιολί
Δέσποινα Αποστολίδου: τραγούδι, κρουστά

Συναυλία του συγκροτήματος «Kulamacus»
Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 22:30, Πλατεία Αγίας Μαρίνας

Kulamacus (ουσιαστικό*): Μουσικό συγκρότημα, που έχει ως σκοπό με τα τραγούδια του να κάνει κάθε φορά τους φίλους να χορεύουν & να τραγουδάνε σαν να είναι η τελευταία μέρα της ανθρωπότητας.

Το αθηναϊκό συγκρότημα που το κοινό γνώρισε μέσα από την πρώτη προσωπική του δουλειά με τίτλο «Ίδιο Υλικό», φτάνοντας προς την ολοκλήρωση του δεύτερου προσωπικού του δίσκου στήνει «μικρές» εκρήξεις σε όλη τη χώρα το φετινό καλοκαίρι. Οι ρυθμοί και οι μελωδίες γνωστών ελληνικών κυρίως συνθέσεων εναρμονίζονται με τον χαρακτηριστικό ήχο και τις συνθέσεις των Kulamacus και κάθε live εμφάνιση τους μετατρέπεται σε ένα μεγάλο party, όπως αυτό που ετοιμάζουν για το βράδυ της Παρασκευής στον Τυρό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα λείψεις!

Kulamacus - The Band
FB:   https://www.facebook.com/kulamacus
YT:   https://www.youtube.com/kulamacus
URL:  http://www.kulamacus.gr/

«Σχεδόν σαράντα», stand up comedy με τον Γιώργο Χατζηπαύλου
Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 στις 21:30, Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Μετά τις sold out παραστάσεις στην Αθήνα, ο Γιώργος Χατζηπαύλου έρχεται στον Τυρό Νότιας Κυνουρίας με την παράσταση «Σχεδόν σαράντα», που αναλύει όλα τα στάδια στη ζωή ενός άντρα, τη σχέση του με το άλλο φύλο, τη σημερινή εποχή και όλα τα παράξενα που βλέπουμε και βιώνουμε γύρω μας.

Θα παρακολουθήσετε μια αναδρομή σε όλες τις φάσεις της ζωής του άντρα μέχρι τα σαράντα που, μεταξύ άλλων, εξετάζει:
Το μυστήριο του "τι συμβαίνει μετά τα σαράντα".
Τι συνειδητοποιεί ένας άντρας στην εφηβεία;
Ποια είναι τα 2 βασικά αξιώματα που πρέπει μια γυναίκα να γνωρίζει για τους άντρες;
Ποια είναι τα 43 βασικά αξιώματα που ένας άντρας πρέπει να γνωρίζει για τις γυναίκες;
Πώς θα είναι στα γεράματα οι γενιές που τώρα είναι σαραντάρηδες;
Πώς λειτουργεί ο μικρός κάφρος που όλοι κρύβουμε μέσα μας;
Πότε μεγαλώνεις πραγματικά; (spoiler: Ποτέ)

Μια παράσταση που (δεν) θα μας διδάξει, που (δεν) θα μας προβληματίσει ΚΑΙ που θα μας κάνει να γελάσουμε ΠΟΛΥ!!!

DJ set με την Εύα Τσακνή και party
Σάββατο 29 Ιουλίου στις 23:00, Παραλία Τυρού

Στην Εύα δεν αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Προτιμά να αφήνει τις μουσικές της να μιλήσουν για εκείνη.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι με όχημα όλα τα είδη των μουσικών: από τη funky και τη μαύρη μουσική μέχρι τα ‘80s και ‘90s. Θα ακολουθήσει πάρτυ στην παραλία του Τυρού.

 

Cine - ΠαραΤυρό
Προβολή «Η Ρόζα της Σμύρνης» (ελληνική με αγγλικούς υπότιτλους)
Κυριακή 30 Ιουλίου στις 21:00, Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Κοινωνική, Ελλάδα, 2016, 100 λεπτά
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδελλάς, Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Λήδα Πρωτοψάλτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιλμάζ Γκρουντά, Γιούλικα Σκαφιδά κ.α.
Διανομή: Feelgood Entertainment

Σύνοψη
Η αινιγματική Σμυρνιά αρχόντισσα Ρόζα ζει επί δεκαετίες με το βάρος ενός μυστικού, που κρατά πεισματικά σφραγισμένο ακόμα και από την 28χρονη εγγονή της Μαριάννα, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει στον κόσμο. Ένα μυστικό που έρχεται από τη Σμύρνη του 1922. Το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη, ενός αρχιτέκτονα που αναζητεί στα παράλια της Μικράς Ασίας ίχνη από τις χαμένες πατρίδες, μια παλιά φωτογραφία κι ένα νυφικό λερωμένο με αίμα, γίνονται αφορμή για να ανασυρθεί, 60 χρόνια μετά, μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν, που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές της Μαριάννας και του Δημήτρη.

Cine - ΠαραΤυρό
Προβολή παιδικής ταινίας «Ροβινσώνας Κρούσος» (μεταγλωττισμένη)
Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21:00, Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Κινούμενα Σχέδια, Βέλγιο - Γαλλία, 2016, 90 λεπτά
Σκηνοθεσία: Μπεν Στάσεν, Βίνσεντ Κέστελουτ
Διανομή: Odeon

Σύνοψη

Το πολυαγαπημένο μυθιστόρημα «Ροβινσώνας Κρούσος», ένα από τα κλασικότερα όλων των εποχών, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη σε μια χορταστική, ξεκαρδιστική ταινία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια!

«Γνωρίζω και προστατεύω τον τόπο μου» – Εκπαιδευτικός περίπατος για παιδιά
 Κυριακή 30 Ιουλίου στις 18:00
Τόπος συνάντησης: Βρύση «Δικαίου», Σαπουνακαίικα

Μέσα από τον εκπαιδευτικό περίπατο θα γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και την ιστορία του και παράλληλα θα ενημερωθούμε και θα ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή της ανακύκλωσης σε αυτή. Θα μάθουμε ποια είναι τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, μέταλλα κ.α.) και πώς πρέπει να διαχωρίζονται στους κάδους ανακύκλωσης. Θα αποκομίσουμε γνώσεις, θα παίξουμε και θα συνειδητοποιήσουμε την αξία του περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα της προστασίας του και θα γίνουμε παράδειγμα για τους γύρω μας. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από τη βρύση του «Δικαίου» στα Σαπουνακαίικα και θα καταλήξει στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Άνω Τυρού, μέσα από τον παλιό δρόμο που συνέδεε τα δύο χωριά.
Υπεύθυνη περιπάτου: Ψαρολόγου Αλεξάνδρα, Χημικός M.Sc.- Περιβάλλον

Ξενάγηση στο ακρωτήριο Τρίκερι και το ιστορικό μεταλλείο βαρύτη
Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 στις 18:00

Το ακρωτήριο Τρίκερι βρίσκεται περίπου 4 χλμ. βορειοανατολικά  του Τυρού και συνδυάζει τις ομορφιές του βουνού και της θάλασσας. Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή με θέα το Μυρτώο Πέλαγος, που περνάει από το σημείο όπου παλαιότερα γινόταν η μεταφορά του ορυκτού από τα μεταλλεία βαρύτη της περιοχής. Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί από τη μια πλευρά του ακρωτηρίου, υπό την καθοδήγηση του Συλλόγου Πεζοπόρων Τυρού, και θα καταλήξει στο ιστορικό μεταλλείο βαρύτη, όπου θα γίνει ξενάγηση και ενημέρωση σχετικά με την ιστορία των μεταλλείων, το ορυκτό βαρύτης και το υπό μελέτη καταδυτικό πάρκο στην παραλία «Πέρα Τηγάνι» που βρίσκεται πλησίον του ακρωτηρίου.

«Go with the flow!» - Μαθήματα hatha & aqua yoga
27, 28, 29 & 30 Ιουλίου 2017 στις 10:00, Παραλία Τυρού - Περιοχή Βάλτος

Συνδυάζουμε τα οφέλη της γιόγκα με τη μαγεία του νερού. Η ήρεμη αναπνοή, η ισορροπία, η ευλυγισία και η συγκέντρωση μέσα από βασικές asanas hatha yoga είναι τα σημεία που θα εστιάσουμε, με σεβασμό στο σώμα, ξεκινώντας από την παραλία και καταλήγοντας στο...νερό! Καθοδηγεί η Μαριάνθη Κυρίου.

«It's...zumba time!» - Μαθήματα χορού zumba
28 & 29 Ιουλίου 2017 στις 19:00, Πλατεία Αγίας Μαρίνας

Ένα μοναδικό πρόγραμμα χορού-γυμναστικής που συνδυάζει το latin με τον αφρικάνικο χορό, το hip hop και το belly dance. Οι κεφάτοι ρυθμοί με τη ζωντάνια των κινήσεων προσφέρουν διασκέδαση και κάψιμο θερμίδων. Αφέσου κι εσύ στη γρήγορη κίνηση της zumba! Καθοδηγεί η Μαριάνθη Κυρίου.

Μαριάνθη Κυρίου - Βιογραφικό
Η Μαριάνθη Κυρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και της  Ανώτερης Δραματικής Σχολής «ΒΕΑΚΗ». Σπούδασε  κλασικό και σύγχρονο χορό στην Ανώτερη Σχολή Χορού Άννας Πέτροβα. Σπούδασε latin και ballroom στη Eurotalent Dance Academy. Παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων hatha και yin και yang flow yoga με τη Μπέτυ Παπαδοπούλου. Στο θέατρο έχει συμμετάσχει σε πάνω από 25 παραστάσεις  σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες. Από το 2011 είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας viAthens. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει γιόγκα στο κέντρο εναλλακτικών θεραπειών Azima Place.

Ζωγραφική γκράφιτι
28 & 29 Ιουλίου 2017, Περιοχή Ποτάμι

Καλλιτέχνες από το Άργος, που εκφράζονται μέσα από την τέχνη του γκράφιτι, θα πειραματιστούν με τις εικόνες, τα χρώματα, την κίνηση και τη σύνθεση όλων αυτών, ζωντανεύοντας με τη ζωγραφική τους πάνω στους τοίχους του Τυρού τις δικές τους ιστορίες.

Παράλληλες δράσεις:

α) «Κόμπο-κόμπο» - Επίδειξη ναυτικών κόμπων κι επισκευής διχτυών, Λιμάνι Τυρού
Ο Τυρός είναι μια πολιτεία με μακραίωνη ναυτική παράδοση, άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη. Το 19ο και τον 20ό αιώνα, τα καΐκια του ταξίδευαν σε ολόκληρο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μεταφέροντας ανθρώπους κι εμπορεύματα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι ντόπιοι ψαράδες στο λιμάνι του Τυρού θα μαθαίνουν στο κοινό εύχρηστους ναυτικούς κόμπους που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές εργασίες του καραβιού και θα επιδεικνύουν πώς επισκευάζουν τα δίχτυα τους.

β. Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, Λιμάνι Τυρού
Τοπικοί παραγωγοί και μικροπωλητές θα εκθέτουν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, όπως τσακώνικη μελιτζάνα σε όλες τις εκδοχές της, μέλι, παραδοσιακά γλυκά, αλλά και χειροποίητες δημιουργίες, όπως φυτικά καλλυντικά, κοσμήματα και κεντήματα.

γ. Έκθεση με τα περίτεχνα τσακώνικα υφαντά, Πνευματικό Κέντρο Τυρού
Ο Τυρός, τμήμα της ιστορικής Τσακωνιάς που εκτείνεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι του νομού Αρκαδίας, εκτός από την τσακώνικη διάλεκτο (απομεινάρι της αρχαίας δωρικής), τους δαιδαλώδεις χορούς και τις παραδοσιακές ενδυμασίες, φημίζεται για τα περίτεχνα υφαντά του. Η τέχνη της υφαντικής στην Τσακωνιά χρονολογείται από το 1890 και τα αριστουργήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αργαλειό διακοσμούν έως σήμερα τα τσακώνικα νοικοκυριά, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας. Ιδιαιτερότητα της τσακώνικης υφαντικής τέχνης είναι ο όρθιος αργαλειός, για να βγαίνουν τα υφαντά μονοκόμματα και πιο ανθεκτικά. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα περίτεχνα τσακώνικα υφαντά στο Πνευματικό Κέντρο του Τυρού, όπου θα εκτίθενται.

Πηγή:.leonidion.gr