Αρκαδία : οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν σε εκτάκτου ανάγκης- μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αρκαδία : οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν σε εκτάκτου ανάγκης- μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή (φωτογραφίες)

Αύγουστος 08, 2012 - 21:46

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

φωτογραφίες Βασίλης Παπαδόπουλος eurokinissi-Σύσκεψη σήμερα με την παρουσία και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.Οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν σε εκτάκτου ανάγκης- μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Μία πρώτη σύσκεψη για τις πυρκαγιές στο δήμο Μεγαλόπολης πραγματοποιήθηκε , Πέμπτη 9 Αυγούστου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, του δημάρχου Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα και των εκπροσώπων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κώστα Πανουκλιά και Γιώργο Κωστόγιαννη. Σκοπός της σύσκεψης οι πρώτες ενέργειες μετά την κήρυξη των καμένων περιοχών σε περιοχές εκτάκτου ανάγκης.

Εκτός από τα διαδικαστικά που συζητήθηκαν και την καταγραφή των ζημιών και των αναγκών που υπάρχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε ιδιαίτερα την απουσία της Δικαιοσύνης και του εισαγγελέα από την υπόθεση των πυρκαγιών και σημείωσε πως σε συνεργασία με το δήμο θα πράξουν όλα εκείνα που απαιτούνται για αυτούς που αδρανούν και είναι απόντες. Επεσήμανε πως θα πρέπει να τιμωρηθεί όποιος αποδεδειγμένα εμπλέκεται σε εμπρηστικές ενέργειες γιατί η ατιμωρησία οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις που έχουν κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό για την Αρκαδία αλλά και για όλη τη χώρα όπου έχουμε εστίες φωτιάς. Να σημειώσουμε πως ο κ. Τατούλης ανέφερε πως υπάρχει φωτιά εκτός από την Κορινθία και στη χωματερή της Ν. Κίου και αφορμής δοθείσης τόνισε πως πλέον οι χωματερές θα πρέπει να κλείσουν οριστικά και να τελειώσει αυτό το θέμα.

Και ενώ τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται αυτήν την ώρα βρίσκονται σε ύφεση και όλοι εύχονται και ελπίζουν σε κατάσβεση της πυρκαγιάς που προκάλεσε μεγάλο πόνο και θλίψη στην Αρκαδία, αφού η περιοχή που επλήγη είχε ξαναζήσει τον πύρινο εφιάλτη το 2007 αλλά και τις επόμενες χρονιές με μικρότερες φωτιές, εμείς ζητήσαμε έναν πρώτο απολογισμό για την μέχρι τώρα καταστροφή.

Ήδη η περιοχή κηρύχθηκε σε εκτάκτου ανάγκης και πλέον θα ξεκινήσει και η καταγραφή των ζημιών για την επόμενη μέρα...Μέρες που δε θα είναι ίδιες ποτέ πια, αφού δεν είναι τόσο εύκολο μετά από συνεχόμενες φωτιές να ξαναπρασινίσει το τοπίο.

Μέχρι τώρα (ώρα 12:30 της Πέμπτης 9-8-12) η καμένη έκταση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται σε πάνω από 33χιλιάδες στρέμματα. Έκταση θαμνώδης και καλλιεργήσιμη. Επίσης υπάρχουν ζημιές σε δύο κατοικίες στο χωριό Βουτσαράς. Για να γίνει βέβαια πλήρης καταγραφή, σύμφωνα και με την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου (που έχει αναλάβει το έργο της ενημέρωσης) θα πρέπει να σβήσει η φωτιά και να βγει το πόρισμα της Πυροσβεστικής.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ζώα (πρόβατα) που έχουν καεί στην περιοχή του Λεονταρίου καθώς και για ζωοτροφές που έχουν καταστραφεί, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τα βοσκοτόπια. Βέβαια τα στοιχεία δεν είναι επιβεβαιωμένα..

Πλέον όλα θα καταγράφονται και ό,τι ζητηθεί θα παρέχεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όσον αφορά την σύλληψη του 45χρονου η κα. Νικολάκου σημειώσε ότι αυτό που θέλει η Περιφέρεια είναι "για αυτά τα φοβερά εγκλήματα γιατί περί εγκλημάτων πρόκειται, όταν μιλάμε για εμπρησμούς, όταν και όποτε διαπιστώνεται τεκμηριωμένα βέβαια και με συγκεκριμένα πορίσματα ότι υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση θα πρέπει να υπάρχουν πολύ αυστηρές ποινές, αφού η οικολογική καταστροφή και η οικομική ζημία είναι ανυπολόγιστες".

Ε.Τ.

8-8-2012-Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή όπου πέρασε η φωτιά που από χθες το μεσημέρι έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις στο Δ. Μεγαλόπολης... Φωτογραφικό υλικό κυρίως από τα χωριά Ρούτση και Ανεμοδούρι. Μία φωτιά που ξύπνησε στους κατοίκους μνήμες του 2007, μνήμες που θέλανε να ξεχάσουν, αλλά δυστυχώς οι φλόγες τους τις ξαναθύμισαν...
Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζεται και ας ευχηθούμε να τελειώσει γρήγορα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε γη, αφού η περιοχή δεν έχει κάτι άλλο για να καεί..
Παντού βλέπεις καμένο, παντού σε τυλίγει μία μαυρίλα, η ψυχή σου πιάνεται και λες "κρίμα" πάνω που είχε αρχίσει ο τόπος να ξαναβρίσκει τους παλιούς ρυθμούς του και να πρασινίζει από τη συμφορά του Αύγουστου του 2007...
Φωτογραφίες EUROKINISSI Βασίλης Παπαδόπουλος-www.argolidaportal.gr