ΚΚΕ Αργολίδας: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΝΔ «κινούνται στον ίδιο καμβά»!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΚΚΕ Αργολίδας: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΝΔ «κινούνται στον ίδιο καμβά»!

Αύγουστος 03, 2017 - 12:02

Ανακοίνωση της Τ.Ε. ΚΚΕ Αργολίδας:

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ «κινούνται στον ίδιο καμβά»!  Με αφορμή το «χιλιοπαιγμένο έργο» που προσπάθησαν να ανεβάσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στην ολομέλεια της βουλής για το νομοσχέδιο στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ότι οι αντιλήψεις τους για την Υγεία αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους! Όμως το βασικό ερώτημα είναι, αν η Υγεία είναι εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό. Γιατί ουσιαστικά πάνω σε αυτό το ερώτημα γίνεται η σύγκρουση των δύο κόσμων, του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού.

Επιδίωξη του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την Υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις. Η κυβέρνηση προβάλλει τη δημιουργία των ΤοΜΥ ως μια επιπλέον «δομή» που αποκεντρώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ. Αυτές οι μονάδες θα απαρτίζονται από ένα γενικό γιατρό ή παθολόγο και παιδίατρο, που θα αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό στους ενήλικες και τα παιδιά. Επίσης, θα υπάρχει ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος. Η κάθε μία ΤοΜΥ θα έχει στην ευθύνη της 10.000-15.000 άτομα και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες, από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

Επί της ουσίας, ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί ως «κόφτης», προκειμένου να διασφαλίζει, και μάλιστα με απειλή ποινής, ότι αυτά που θα στοιχίζει ο ασφαλισμένος δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του ασφαλιστικού φορέα.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου που ξεκίνησαν οι προηγούμενες, κάνοντας λόγο για αναδιάρθρωση της ΠΦΥ στην κατεύθυνση της μείωσης των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών και της ενίσχυσης της προσωπικής ευθύνης και της μετακύλισης του κόστους στους ασθενείς. Ουσιαστικά το σχέδιο είναι ενταγμένο στις επιδιώξεις της ΕΕ για μείωση των δαπανών για την υγεία του λαού.

Οι  δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) που προβλέπει το νομοσχέδιο, είναι ζήτημα αν θα μπορούν έστω να συνταγογραφήσουν. Με βάση τη σύνθεση αυτών των Μονάδων και τον αριθμό των υγειονομικών που θα τις στελεχώνουν, μόνο σαν αστείο μπορεί να ακουστεί ότι θα μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

Κύριο είναι ότι καμία τομή δεν κάνει η κυβέρνηση γιατί αυτό που θέλει να κάνει είναι να βάλει τον κόσμο να αποδεχθεί τη μίζερη πραγματικότητα που θέλει να διαμορφώσει. Τι είδους αναβάθμιση της Φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, και μάλιστα σε επίπεδο πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας μπορεί να κάνει ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος για 10.000 άτομα;, όσον φορά τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Γιατί και οι δύο (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ) δέχονται τη στρατηγική της ΕΕ για νοσοκομεία - επιχειρήσεις, γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε τα απογευματινά ιατρεία. Όπως επίσης αποδέχονται ότι η χρηματοδότηση της Παιδείας πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις «δημοσιονομικές συνθήκες», δηλαδή την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και την ικανοποίηση των χρηματοδοτικών αναγκών του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να «μην τσιμπήσουν» από την κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν θα φτιαχτεί ΠΦΥ προς όφελός τους, αλλά και από την προπαγάνδα των άλλων αστικών κομμάτων που κατηγορούν την κυβέρνηση για κρατισμό, δίνοντάς της με αυτόν τον τρόπο «πρώτης τάξεως πάσα»  να παρουσιάσει το αντιλαϊκό της σχέδιο σαν φιλολαϊκή κρατική στήριξη σε βάρος των επιχειρηματιών.

Το ΚΚΕ λέει πολύ καθαρά στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να αποδεχθούν αυτό το τερατούργημα, να μην αποδεχθούν τη λογική του «μικρότερου κακού» που πάει να περάσει η κυβέρνηση, αλλά να συγκρουστούν με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, να συγκρουστούν με την επιχειρηματική δράση, τόσο όσον αφορά το δημόσιο τομέα όσο πολύ περισσότερο να απαιτήσουν εδώ και τώρα την κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας.

Τ.Ε. ΚΚΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ