Εντυπωσιακό αντάμωμα Κρητών στους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας» (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εντυπωσιακό αντάμωμα Κρητών στους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας» (φωτο&βίντεο)

Σεπτέμβριος 03, 2017 - 11:18

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Οι Κρήτες σμίξανε στο ξακουστό Ανάπλι μεταλαμπαδεύοντας την παράδοση και την λεβεντιά με χορούς, μαντινάδες και σκοπούς της Μεγαλονήσου.

Στα πλαίσια του 1ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας» που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα «Αντάμωμα Κρητών» στην Αργολίδα. Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017, η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας «Ο Μίνωας», σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού, διοργάνωσαν, στο Τολό και το Ναύπλιο, ένα μοναδικό ταξίδι από το παρελθόν στο σήμερα, γεμάτο κρητική παράδοση.

 Ξεκινώντας από το  Λιμάνι του Τολού όπου η Χορευτική Ομάδα Τολού,  υποδέχτηκε τους Κρητικούς με λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα με κρητική τσικουδιά, προσφορά των ξενοδόχων του Τολού, μεταφέρθηκαν στο Ναύπλιο με το κρουαζιερόπλοιο Μανταλένα, ευγενική χορηγία της Οικογένειας Τριανταφύλλου, όπου στο Λιμάνι, το πλοίο υποδέχτηκαν οι ψαρόβαρκες του Συλλόγου Αλιέων Ναυπλίου.

Ακολούθησαν στη «θέση – Π», με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, παραδοσιακοί χοροί και σκοποί της ακριβής κρητικής παράδοσης, και στη συνέχεια, οι Κρητικοί Σύλλογοι πέρασαν μέσα από τα γραφικά σοκάκια τ’ Αναπλιού, και έφτασαν στην Πλατεία Συντάγματος με τους λυράρηδες και τους λαουτιέρηδες να δίνουν τον τόνο.

Το Εντυπωσιακό χορευτικό αντάμωμα των Κρητών  παρακολούθησαν ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ελένη Παναγιωτοπούλου,ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σαρρής,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων ''ΠΑΓΚΡΗΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ'' Μανώλης Πατεράκης, η Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας «Ο Μίνωας» Χαρά Καραγιαννάκη κ.α.

Συμμετείχαν οι σύλλογοι: Ένωση Κρητών Ν. Κορινθίας, Σύλλογος Κρητών Αχαΐας, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας, Σύλλογος Κρητών Ν. Ηλείας, Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού, Ένωση Κρητών Ιλίου, Σύλλογος Κρητών Πέυκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Δ. Ωρωπίων και πέριξ περιοχών, Δικταίοι Καστρινοί, Σύλλογος Κρητών Μελισσίων, Σύλλογος Κρητών Σαλαμίνας, Αδελφότης Κρητών Περιστερίου, Σύλλογος Κρητών Αγ. Δημητρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Αλίμου, Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης, Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης, Ένωση Κρητών Αγ. Βαρβάρας, Σύλλογος Κρητών Βοιωτίας.(φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος) argolidaportal.gr

Βίντεο ομιλία και βράβευση αντιπεριφερειάρχη Τάσσου Χειβιδόπουλου https://youtu.be/vbuNG3ePxpc

Βίντεο στιγμιότυπα από την εκδήλωση https://youtu.be/W1QX959DjCs

ArgolidaPortal.gr Ναύπλιο-Αντάμωμα Κρητών στους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας»

ArgolidaPortal.gr Ναύπλιο-ο Χειβιδόπουλος στο αντάμωμα Κρητών στους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας»