Γόβες, τσαρούχια και ολίγη πολιτική

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γόβες, τσαρούχια και ολίγη πολιτική

Σεπτέμβριος 10, 2017 - 09:00

φωτογραφία eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Μακρόν, Μακρόν, γλυκέ σαν μακαρόν, ήρθες, εντυπωσίασες, έφυγες.

Σχόλιο δημοσιογράφου της ΕΡΤ: «Η γαλήνια μορφή του Εμανουέλ Μακρόν εναρμονισμένη με το τοπίο της Αθήνας»... Η πανέμορφη Μπριζίτ Τρονιέ παραδίδει μαθήματα στιλ -στις Αθηναίες που δεν έχουν να φάνε- με τις ενδυματολογικές της επιλογές... Η Μαρέβα Μητσοτάκη πρόσφερε ένα custom made πουκάμισο στη σύζυγο του Γάλλου προέδρου και μια τσάντα, επειδή δεν έχει αρκετές στην ντουλάπα της, μάλλον... Το chic αξίας 6.500 ευρώ συνολάκι της κυρίας προέδρου -χώρια το πουκάμισο, δηλαδή γόβες και παντελόνι... Η φαεινή ιδέα των επικοινωνιολόγων του Μακρόν να τον αμολήσουν να τρέξει στο Καλλιμάρμαρο βραδιάτικα για να ρουφήξει την Αθήνα (και το καυσαέριο του κέντρου)- δεν τους πέρασε, τελικά, λόγω ασφάλειας. Οι σέλφις της κυρίας Τρονιέ με τους τουρίστες κάτω από την Ακρόπολη -τόσο απλή, τόσο κομψή, τόσο belle.

Τα ελληνικά του Μακρόν στην Πνύκα -αχ, τα μίλησε υπέροχα ο άτιμος!

Οι επικοινωνιολόγοι του Γάλλου προέδρου ίσως είναι οι καλύτεροι στον πλανήτη. Εξασφάλισαν μοναδικές εικόνες από το προεδρικό ζεύγος διά πάσαν χρήσιν και το τερμάτισαν με την αμέριμνη βολτούλα στο Σύνταγμα.

Η ΕΡΤ επί 24 ώρες δεν έπαιξε τίποτε άλλο παρά μόνο Μακρόν. Οι παρουσιαστές της υπέπεσαν σε λάθη και σοβαρά ολισθήματα, πράγμα απολύτως λογικό, καθώς κλήθηκαν να μιλάνε και να μιλάνε και να μιλάνε ώσπου να βρίσκεται τόσο μακριά το αεροσκάφος του Γάλλου και της συνοδείας του που να μην έχουμε την παραμικρή πληροφορία για το αν άδειασε την κύστη του ή αν έβγαλε τα παπούτσια του για να χαλαρώσει στο ταξίδι -αλλά και αυτό θα το έκανε τόσο κομψά, τόσο γαλλικά, τόσο γοητευτικά! (Μας έπεισαν πια, ότι ακόμα και ο πισινός του Γάλλου προέδρου και της κυρίας του αναδίδουν άρωμα αγριολούλουδων της Καμπανίας.)

Η αλήθεια είναι ότι ο λιγότερο κομψός, όμορφος και νέος Ολάντ έπαιξε σημαντικό ρόλο για να μην βρεθούμε εκτός ΕΕ και σε κατάσταση -περίπου ή ακριβώς- Βενεζουέλας. Και ίσως ο νέος, ωραίος, φέρελπις Μακρόν, πρώην τραπεζίτης (σ.σ.: στο βιογραφικό του διαβάζουμε ότι πλήρωσε €50,000 για να σπάσει το συμβόλαιο από την κυβερνητική του σύμβαση το 2008 και αποχώρησε για να εργαστεί ως επενδυτικός τραπεζίτης σε μια εξαιρετικά αμειβόμενη θέση στην Τράπεζα Ροθτσίλντ») να κάνει κάτι για το χρέος που το έχει καημό ο Τσίπρας και που έχουν ξεγράψει οι εταίροι.

Ο αρχηγός του κράτους των «Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφοσύνη» πούλησε κομψότητα, αντισυμβατικότητα, αβρότητα και με το στόμα ανοιχτό θαύμασε τη χώρα μας -μην έχαψε καμία από εκείνες τις παχιές μύγες του Αυγούστου που έχουν ξεμείνει στην Αθήνα; Θεός φυλάξοι...

Δύο ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την επίσκεψη Μακρόν στο έπακρο, καθώς από το Βελλίδειο δεν θα υποσχεθεί τίποτε σπουδαίο εφέτος, αφού τα προηγούμενα χρόνια μόνο νύφες στους 80άρηδες δεν είχε τάξει.

Και κάπως έτσι θα συζητάμε για καιρό για την ημέρα που ο πρώην τραπεζίτης και νυν πρόεδρος της Γαλλίας βόλταρε αμέριμνος στην Αθήνα με την πρώην δασκάλα του και νυν σύζυγό του.

Προσωπικά, είμαι σίγουρη ότι «έκοβε» την Αθήνα για να υπολογίσει πόσο πάει το κομμάτι.

Αλλά ας μην είμαστε καχύποπτοι: Διότι Ελλάς-Γαλλία συμμαχία εδώ και δεκαετίες.

Από την άλλη, πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα μηνύματα Μακρόν από την Αθήνα προς τους κακούς τεχνοκράτες Γερμανούς και λοιπούς δανειστές: Πρώτον, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η ελληνική κρίση ήταν αποτέλεσμα αποτυχίας της ίδιας της Ευρώπης, δεύτερον, είπε ότι «δεν νομίζει» ότι είναι σωστό το ΔΝΤ να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές πολιτικές και να ελέγχει τα ευρωπαϊκά προγράμματα, και ότι το ΔΝΤ πρέπει να πάρει θέση για τα ελληνικά πράγματα αλλά χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις, και, τρίτον, εκτίμησε ότι η αξιολόγηση το 2018 θα πρέπει να τελειώσει και τότε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Καλά όλα αυτά, αλλά επί της ουσίας, ο Μακρόν επέκρινε την Ευρώπη χωρίς να μπορεί να ψελλίσει πόσω μάλλον να προτείνει ένα σχέδιο αλλαγής της πολιτικής της, δεν θέλει το κακό ΔΝΤ αλλά δεν μας είπε πώς σκέφτεται να το διώξει και, τέλος, ο ίδιος μπορεί να προτείνει μέτρα ελάφρυνσης από το τέλος της αξιολόγησης αλλά, όπως γράφει η «Handelsblatt», «μετά τις 24 Σεπτεμβρίου μπορεί να ανακατευτεί ξανά η τράπουλα για την Ελλάδα: εάν το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) συμμετάσχει σε έναν μελλοντικό συνασπισμό τότε ο Τσίπρας θα πρέπει να υπολογίζει σε πιο σκληρή στάση από το Βερολίνο. Ο Τσίπρας θα πρέπει λοιπόν κατά τις συνομιλίες του (σ.σ.: με τον Μακρόν)  να έχει στραμμένη τη σκέψη του για μια ακόμα φορά προς την Γερμανία».

Επομένως, από την επίσκεψη Μακρόν το πιο πιθανόν είναι να θυμόμαστε τον παριζιάνικο αέρα (κοπανιστό) που αμόλησε ο Γάλλος της καρδιάς μας στην Πνύκα και τη φωτογραφία (τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια της οποίας ανέδειξε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) η οποία θα μπορούσε να έχει ως λεζάντα τη φράση «η Ευρώπη κομψή με ψιλοτάκουνα, εμείς ακόμα τους Βαυαρούς περιμένουμε, με τα τσαρούχια».

(Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Γαλανιάδη Εύα