Δήμαρχοι Πελοποννήσου: Ζητάμε στήριξη της κοινωνίας για να μην μπουν λουκέτα στους δήμους (video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δήμαρχοι Πελοποννήσου: Ζητάμε στήριξη της κοινωνίας για να μην μπουν λουκέτα στους δήμους (video)

Αύγουστος 21, 2012 - 23:57

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, αλλά και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης που παρευρέθηκε στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου, την οικονομική κατάσταση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ έκαναν λόγο για οικονομικό αδιέξοδο, πρωτοφανές και πρωτόγνωρο στην ιστορία των δήμων, που αν δεν αλλάξει κάτι, θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και φυσικά σε κοινωνική αναταραχή, αφού οι δήμοι λειτουργούν και κοινωνικές δομές, όπως τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, ενώ πολλά χρήματα δίνονται και για τα προνοιακά επιδόματα.
Οι πόροι που παρακρατήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλοί όπως ειπώθηκε από τον κ. Ασκούνη αλλά και από τους άλλους ομιλητές και δεν γίνεται να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές και μειώσεις στους πόρους αφού πρόκειται για χρήματα που έχουν εισπραχθεί από το Κράτος και που αποτελούν νόμιμη και θεσμοθετημένη υποχρέωση της Πολιτείας προς τους δήμους. Η συζήτηση μακρά για την υπάρχουσα κατάσταση ενώ εκείνο που τονίστηκε από όλους είναι πως πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της κοινωνίας για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, ώστε να έχουν την συμπαράσταση των δημοτών. Συμπαράσταση που είναι αναγκαία, αφού σύμφωνα με τους δημάρχους εκείνοι που θα πληγούν πρώτα από όλα είναι οι ίδιοι οι πολίτες, αφού δεν θα έχουν πλέον τις μέχρι τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες.. και φυσικά και οι εργαζόμενοι που δεν θα πληρώνονται…Να σημειώσουμε πως παρών ήταν και ο πρόεδρος των εργαζομένων στους δήμους Θέμις Μπαλασόπουλος που μίλησε για τη θέση τους και τόνισε πως από εδώ και πέρα ξεκινούν τα δύσκολα για τους δήμους…
Να επισημάνουμε πως η πρόταση που προκρίνεται είναι να μην υπάρξουν παραιτήσεις δημάρχων, αφού σύμφωνα και με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Παναγιώτη Νίκα αυτές δεν οδηγούν πουθενά, αλλά αντίθετα να κλείσουν συμβολικά τους δήμους για κάποιες μέρες και βέβαια να υπάρξει συνέδριο μέσα στο Σεπτέμβριο της ΚΕΔΕ.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η παρέμβαση του δημάρχου Άργους- Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε να υπάρξει επιχειρηματική δράση από πλευράς δήμων, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά ιδιώτες εκμεταλλεύονται τη γη, τον αέρα και τον ήλιο τους και οι δήμοι ζητιανεύουν. Επίσης πρότεινε να γίνουν εκλογές στους ΟΤΑ μετά το πέρασμα της κρίσης και τέλος σημείωσε πως καλό θα ήταν να συζητηθεί και το θέμα του ξεχωριστού φορέα για τους δήμους που είναι στην επαρχία και έχουν κοινά προβλήματα, αφού όπως είπε δεν είναι το ίδιο ο δήμος του με το δήμο της Αθήνας ή κάποιον άλλο δήμο της Αττικής…
Η γενική συνέλευση της ΠΕΔ έγινε εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου και δεν συζητήθηκαν θέματα χωροταξικά, αφού όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκείνο που τους απασχολεί είναι τα οικονομικά των δήμων και δεν έχουν ανοίξει ζητήματα χωροταξικά.. (Κάτι βέβαια που έχει κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με αντίστοιχη επιστολή του προς τους δημάρχους).
Να επισημάνουμε τέλος πως ήδη έχουν γίνει συναντήσεις της ΚΕΔΕ με αρχηγούς κάποιων κομμάτων ενώ επίκειται και συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετά το ταξίδι του στην Ευρώπη.
Δείτε τις δηλώσεις των προέδρων της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη και της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου

pLFpSbf2wfI

ES2ytH7IjVE