Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας:Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων-Οι δρόμοι της ίασης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας:Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων-Οι δρόμοι της ίασης

Σεπτέμβριος 26, 2017 - 20:18

Τo  Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε διπλή εκδήλωση στο Ιερό του Ασκληπιού στην Κω στην οποία ήταν επίσημος προσκεκλημένος ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνος Γκάτζιος.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι αριστούχοι των Ιατρικών Σχολών της Χώρας και απαγγέλθηκε ο Όρκος του Ιπποκράτη, και στο δεύτερο πραγματοποιήθηκε πανηγυρική υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την σύσταση και λειτουργία Δικτύου Πόλεων και Επιστημονικών Φορέων με την επωνυμία “Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων-Οι δρόμοι της ίασης.”

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Επιδαύρου είπε: “Ευχαριστώ τον Δήμο της Κω για την πρόσκληση στη σημερινή τελετή και εκφράζω τη χαρά του Δήμου της Επιδαύρου διότι η παρουσία μου εδώ καθώς και του Δημάρχου Τρικκαίων δείχνει τους στενούς δεσμούς που τους συνδέουν μέσα από την παράδοση της λατρείας του Ασκληπιού και της ιστορίας της ιατρικής, δεσμούς τους οποίους οι τρεις Δήμοι αποφάσισαν να αναδείξουν υπογράφοντας στις 14 Μαρτίου στο Υπουργείο Εξωτερικών δήλωση προθέσεων για τη σύσταση Δικτύου πόλεων με αρχαία Ασκληπιεία, με την επωνυμία «Δίκτυο Ασκληπιείων – Δρόμοι της ίασης».

Ήδη το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των τριών Δήμων, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής. Μετά και την αναμενόμενη υπογραφή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Υπουργείο Πολιτισμού το Δίκτυο θα ενεργοποιηθεί και ο Δήμος της Επιδαύρου θα έχει την τιμή, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, να είναι ο πρώτος Δήμος που θα προεδρεύσει στο Δίκτυο.

Θα φροντίσουμε μαζί με τα άλλα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου να προσελκύσουμε νέα μέλη, πόλεις με Ασκληπιεία, πολλά από τα οποία ήταν θυγατρικά του ιερού της Επιδαύρου, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε το Δίκτυο να αντιπροσωπεύσει σύντομα το εύρος το οποίο είχε κατακτήσει σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο η λατρεία του Ασκληπιού.

Οι δραστηριότητες που προβλέπει το Δίκτυο ανοίγουν εξαιρετικές προφανείς προοπτικές για πολιτιστικά, επιστημονικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Η σημερινή τελετή αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της δυναμικής και της διαχρονικής επικαιρότητας που έχει η παράδοση του Ασκληπιού.

Εύχομαι καλή διαδρομή στο Δίκτυο των Ασκληπιείων και είμαι βέβαιος για την επιτυχία του.’

                                                                      Από τον Δήμο Επιδαύρου