Μανιάτης: προχωρά ο Ανάβαλος σε Επίδαυρο και Φίχτια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μανιάτης: προχωρά ο Ανάβαλος σε Επίδαυρο και Φίχτια

Αύγουστος 27, 2012 - 12:22

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Σε προχωρημένη αδειοδοτική ωριμότητα βρίσκεται η περιβαλλοντική μελέτη που έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ από τους μελετητές του έργου επέκτασης του δικτύου του Αναβάλου στο Δήμο Επιδαύρου (τέως Δήμοι Ασκληπιείου και Επιδαύρου). Σύμφωνα με πρόσφατη συνεργασία που είχε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ και Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης με τον αρμόδιο Υπουργό, έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά ή θετικά υπό όρους οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες (Διεύθυνση Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ, Διεύθυνση Υποδομής ΓΕΣ, Επιτροπή Χωροταξίας Περιβάλλοντος Π.Ε. Αργολίδας, Διεύθυνση Δασών Αργολίδας, Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ.α.). Η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται στην Π.Π.Ε.Α. (Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση). Υπενθυμίζεται ότι το έργο συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ αφορά την κατασκευή και την λειτουργία έργων μεταφοράς και διανομής νερού συνολικού μήκους περί τα 31,9 km, για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων των Δημοτικών Ενοτήτων (Δ.Ε.) Ασκληπιείου και Επιδαύρου του Δήμου Επιδαύρου του Νομού Αργολίδας, συνολικής μικτής έκτασης περί τα 27.265 στρέμματα (στρ.) και καθαρής περί τα 20.450 στρ. οι οποίες σήμερα αρδεύονται πλημμελώς με ιδιωτικά μέσα, ενώ τμήμα τους ευρίσκεται σε αγρανάπαυση.  Η υδροληψία του έργου θα γίνεται από την διώρυγα Αναβάλου, που εξυπηρετεί το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο του Αργολικού Πεδίου, και η οποία υδροδοτείται από το φράγμα ή διάφραγμα Αναβάλου (ή Κιβερίου), το οποίο διαχωρίζει την απορροή γλυκού νερού της ομώνυμης υποθαλάσσιας πηγής από το θαλάσσιο νερό, επιτρέποντας έτσι την άντληση του πρώτου.

Εξάλλου σε πρόσφατη δημόσια ενημέρωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου γνωστοποιήθηκε ότι μέσα στους επόμενους μήνες ο κύριος αγωγός του βασικού έργου θα διασχίσει την περιοχή των Φιχτίων. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη ενημέρωση που είχε ο Γιάννης Μανιάτης από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, το βασικό  έργο «Μεταφορά και Διανομή νερού άρδευσης σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες κ.α», προϋπολογισμού 17,8 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο από σήμερα (στις 27.12.2013).
Με την παρέλευση του Α΄ εξαμήνου του 2012 διαπιστώνεται ότι η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:
1.    έχει κατασκευαστεί το δίκτυο της Βελανιδιάς και κατασκευάζονται τα  αντλιοστάσια Α7 και Α13 (περιοχή Μαλαχιά)
2.    υπογράφεται σύντομα το Μνημόνιο Συνεργασίας με την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να χρηματοδοτηθούν οι σχετικές εργασίες.
3.    εντοπίζονται και προωθούνται ελλείψεις και ασυμφωνίες  στα συμβατικά τεύχη, καθώς και πρόσθετες εργασίες  που δεν αναφέρονται στον προϋπολογισμό του έργου (γερανογέφυρες, δεξαμενές ρύθμισης- κατάθλιψης, νέα αντλιοστάσια κ.α).
4.    εντοπίζονται ανάγκες επέκτασης / τροποποίησης του έργου ( ΤΟΕΒ Ηρας – Κουρτακίου, ΤΟΕΒ Κυβερίου, ΟΑΠ Μαραθιάς , κα).
Για την ολοκλήρωση του έργου αναφέρεται ότι ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες το έργο «Αναβάθμιση Αντλιοστασίου και Φράγματος Αναβάλου» με συνολικό προϋπολογισμό 3.300.000 ευρώ. Με έγγραφο που απεστάλη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 21.06.2012, δόθηκε εντολή έναρξης εργασιών την 2α Ιουλίου. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών, δηλαδή μέσα στο φθινόπωρο του 2013. Σημειώνεται ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει αντικατάσταση των αντλιών, καθαρισμό του φράγματος, συντήρηση των θυρών, κ.α.. Στόχος είναι να υπάρχει οριστική και τελεσίδικη επίλυση του μεγάλου προβλήματος ανάμιξης με το νερό της θάλασσας, καθώς επίσης του θέματος που κάθε καλοκαίρι εμφανίζεται με την ανεπαρκή συντήρηση των υφιστάμενων αντλιών.