Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η ελαιοκαλλιέργεια στη Πελοπόννησο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η ελαιοκαλλιέργεια στη Πελοπόννησο

Οκτώβριος 19, 2017 - 20:11

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Κατά  τη  φετινή  χρονιά  και  συγκεκριμένα μετά το μήνα Ιούλιο  έως και  σήμερα  παρατηρήθηκαν  φαινόμενα  ανομβρίας  στις περισσότερες  περιοχές  όπου καλλιεργούνται ελαιόδενδρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα, η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών, σε  συνδυασμό με τις υψηλές  θερμοκρασίες έως και σήμερα, και οι εδαφολογικές συνθήκες, ενδεχομένως να   αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην προσδοκώμενη φετινή παραγωγή τόσο σε  ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Παρά την υψηλή παραγωγή, η οποία διαφαινόταν αρχικώς, τις υψηλές προσδοκίες των ειδικών, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (που βλέπει άνοδο της παραγωγής διεθνώς 12% οι οποίες βασίζονται σε παλιότερα σχετικά στοιχεία), το μήνα Οκτώβρη η εικόνα που υπάρχει σε περιοχές της  Περιφέρειάς μας, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, με αποτέλεσμα πιθανόν και να τίθεται ζήτημα σχετικά με την ελαιοπεριεκτικότητα και τη γενικότερη απόδοση της  ελαιοκαλλιέργειας.    

Μετά από εντολή του Περιφερειάρχη, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του φαινομένου, με τις αρμόδιες κατά τόπους ΔΑΟΚ, με  σοβαρότητα, σύνεση και υψηλό  αίσθημα ευθύνης, σχετικά με την επίδραση της ανομβρίας – υψηλών θερμοκρασιών, στη  παραγωγή  της  ελαιοκαλλιέργειας της  Περιφέρειάς μας.   

Με τα δεδομένα έως σήμερα σε σχέση με την παραγωγή  της  ελαιοκαλλιέργειας, προκύπτει ότι:

  1. Κατά θέσεις και περιοχές των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μακροσκοπικοί έλεγχοι δείχνουν την ύπαρξη πιθανού προβλήματος στην ελαιοποιήσιμη και στη βρώσιμη ελιά,  με  συμπτώματα τη δημιουργία καρπών μικρού μεγέθους, την αφυδάτωση του καρπού και, σε ακραίες περιπτώσεις, την εμφάνιση μαυρίσματος του καρπού αντί του φυσιολογικού πράσινου χρώματος για την εποχή.
  2. Η ένταση του φαινομένου είναι κλιμακούμενη και εξαρτώμενη και από τα  εδαφοκλιματικά στοιχεία του  σταθμού.
  3. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους μη αρδευόμενους ελαιώνες.
  4. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι άμεσα συνδεόμενο με την  πιθανότητα  ή μη  βροχοπτώσεων  των  επόμενων  ημερών.

Το φαινόμενο αυτό έχει ως υπόβαθρο την εξελισσόμενη κλιματική  αλλαγή και επηρεάζει άμεσα την ελαιοκαλλιέργεια, που αποτελεί κυρίαρχο και δυναμικό κομμάτι της οικονομικής ζωής στην Περιφέρειά μας. Σεβόμενοι  τον  κόπο,  τον  μόχθο και  την εύλογη  αγωνία  του  αγροτικού  κόσμου σχετικά  με   την  πορεία  της  ελαιοκαλλιέργειας και με σκοπό την υπεράσπιση των δίκαιων συμφερόντων και νόμιμων αιτημάτων των  συμπολιτών  μας διεκδικούμε τη δυνατότητα ένταξης στις αποζημίωσης του ΕΛΓΑ ή των ΠΣΕΑ (μέσω  του  κρατικού  προϋπολογισμού) όλων  των  αγροτών  που  θα  πληγούν  από  την  εν  λόγω ανομβρία  κατά  την  φετινή  ελαιοκομική  περίοδο, στο βαθμό που τελικά το εξελισσόμενο αυτό φαινόμενο επηρεάσει την παραγωγή τους, χρησιμοποιώντας ως συγκριτικό στοιχείο την αντίστοιχη παραγωγή των  τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία και τις σχετικές ΚΥΑ .

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΓΚΙΚΑΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ  ΤΟΜΕΑ  &  ΔΑΣΙΚΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ