Τα ονόματα που «παίζουν» για τα Σκόπια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τα ονόματα που «παίζουν» για τα Σκόπια

Ιανουάριος 08, 2018 - 10:17

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr που επικαλείται πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά είναι θετικά διακείμενη προς το πιθανό όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, και «Νόβα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Νέα Μακεδονία.

Ο όρος Βαρντάρσκα ταιριάζει με την ονομασία που είχε η περιοχή ανάμεσα στο 1929 και το 1941, όταν ήταν επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Κατά την εποχή Τίτο η περιοχή αποκαλούνταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά ασχολείται και με τα εμπορικά παράγωγα που θα έχει το νέο όνομα, ώστε να μην έλθει σε σύγκρουση με ελληνικά συμφέροντα.

Διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και η θέση του Μπουτάρη

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα protagon.gr, ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, "κατάπτυστη" την προγραμματισμένη διαδήλωση, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αποκάλυψε επίσης τις συζήτησαν με τον Ζάεφ σε σχέση με το ονοματοδοτικό.

«Ε, για το όνομα είπαμε αυτά τα γνωστά. Ότι η Ελλάδα έχει πάρει μια θέση για σύνθετη ονομασία, υπάρχει αντίδραση αλλά σιγά σιγά πρέπει να καμφθεί. Αυτοί, όμως, έχουν μεγαλύτερη αντίδραση, μου το είπε ο ίδιος ο Ζάεφ» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Αφού ήρθατε στην περιοχή 1.000 χρόνια μετά, πώς είναι δυνατόν να θέλετε να λέγεστε απόγονοι του Αλέξανδρου; Εχετε μια ωραία ιστορία ως Σλάβοι, γιατί δε θέλετε να τη λέτε αυτήν; Αυτά τους τα είπα σε δημόσια ΜΜΕ, στα Σκόπια. Το μεγάλο πρόβλημά τους είναι η Βουλγαρία, έχουν και 35% αλβανικό πληθυσμό. Αν γίνει καμιά στραβή, πάνε τα Σκόπια, το μισό θα το πάρει η Βουλγαρία και το άλλο μισό η Αλβανία».

Κατά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «πρέπει να βοηθηθούν να αποκαταστήσουν μια ενιαία ταυτότητα, με δυο εθνότητες. Για μένα, η καλύτερη λύση είναι “Νέα Μακεδονία”. Γιατί το “Βόρεια” ή το “Άνω” συντηρεί μια κατάσταση σε μια χώρα που χωρίστηκε στα δύο, άρα έχει και αλυτρωτισμούς. Το “Νέα” προσδιορίζει μια νέα χώρα η οποία υπάρχει στον χώρο της Μακεδονίας. Είναι γεωγραφική και ιστορική ένδειξη».

Καμμένος: Δεν ψηφίζω το όνομα Μακεδονία

Να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε στη συνέχεια. Αναλυτικά, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κυβερνητική σύσκεψη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καμμένος είπε εν πρώτοις ότι «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ. Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα ειναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι: Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση.Υπάρχουν -θύμισε στη συνέχεια της δήλωσής του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας- δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και (η άλλη είναι) η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσυνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

Τι αποκάλυψε ο Βασίλης Λεβέντης

«Η ονομασία το πώς θα λέγονται τα Σκόπια έχει αποφασιστεί. "Νova Makedonija" θα ονομάζονται» αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στο κανάλι «Ε». Ο κ. Λεβέντης είπε «ότι αν μπει το όνομα "Μακεδονία" είναι μεγάλη προδοσία για τη χώρα μας και ο διάλογος με τους Σκοπιανούς πρέπει να συνεχιστεί χωρίς όμως να περιλαμβάνεται το όνομα». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισήμανε «ότι οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να μπει ένα όνομα με γεωγραφικούς προσδιορισμούς, ενώ ένα όνομα που θα περιλαμβάνει τη λέξη "Μακεδονία" τους δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρουν τα αγάλματα που είχαν σε κάποια σημεία της χώρας τους». Τέλος ο κ. Λεβέντης τόνισε «ότι και ο Καμμένος αλλά και η ΝΔ θα ψηφίσουν το όνομα "Νova Makedonija" όποτε έρθει στη Βουλή»

Με πληροφορίες από aftodioikisi.gr, newsbomb.gr, kathimerini.gr