Εντείνονται οι έλεγχοι στους κρεοπώλες για την προέλευση του κρέατος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εντείνονται οι έλεγχοι στους κρεοπώλες για την προέλευση του κρέατος

Ιανουάριος 08, 2018 - 14:40

φωτογραφία eurokinissi

Εντείνονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του meatnews.gr, οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την προέλευση του κρέατος. Καλό είναι λοιπόν οι επαγγελματίες του κλάδου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε υπόψη μας από τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΛΓΟ, η εικόνα δεν είναι και τόσο… κολακευτική για τους κρεοπώλες, αφού καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό μη συμμόρφωσης της αγοράς με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Ας δούμε τι δείχνουν οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το 2016:

Από 1392 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 112 δεν είχαν καν ζυγιστική μηχανή, ενώ άλλες 174 δεν την λειτουργούσαν.
Συνολικά 310 επιχειρήσεις βρέθηκαν να μην εκδίδουν αυτοκόλλητη ετικέτα, ενώ 574 επιχειρήσεις δεν τηρούσαν αρχείο με τα Ζ του τελευταίου εξαμήνου (ποσοστό συμμόρφωσης 50,9%).
Επίσης 154 επιχειρήσεις δεν τηρούσαν αρχείο με τα τιμολόγια αγοράς ή πώλησης κρεάτων.
Τέλος 438 επιχειρήσεις βρέθηκαν να μην αναγράφουν σε όλες τις επισημάνσεις τα στοιχεία προέλευσης του κρέατος.
Αντίστοιχο είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων και στο πρώτο 9μηνο του 2017.

Οι έλεγχοι απεικονίζουν μια εικόνα που υπονομεύει τη θέση των κρεοπωλών, σε μια εποχή που οι εκπρόσωποι του κλάδου προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα κατά του μέτρου των ταμειακών μηχανών, το γεγονός ότι ήδη αναγράφεται η προέλευση στα ταμπελάκια που υπάρχουν στις βιτρίνες και στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών.

Φυσικά τα παραπάνω στοιχεία δεν σημαίνουν επ’ ουδενί ότι όσοι δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις επισήμανσης της προέλευσης – καταγωγής του κρέατος κάνουν και «ελληνοποιήσεις», απλά χρειάζεται να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή οι επαγγελματίες σε μια ισχύουσα νομοθεσία, η παράβαση της οποίας επιφέρει ανεπιθύμητες κυρώσεις.

(ΠΗΓΗ: meatnews.gr)