Έλλειψη ρευστότητας- στάση πληρωμών και σε δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έλλειψη ρευστότητας- στάση πληρωμών και σε δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σεπτέμβριος 10, 2012 - 10:00

Σε λίγο καλύτερη κατάσταση φαίνεται πως είναι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού στην λίστα των 95 δήμων της χώρας που οδηγούνται σε στάση πληρωμών από τα μέσα Οκτωβρίου συμπεριλαμβάνεται μόνο ένας δήμος από την ΠΕ Κορινθίας. Ο δήμος Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων. Βέβαια σύμφωνα και με τα όσα ειπώθηκαν και στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ όλοι οι δήμοι , σιγά- σιγά, αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση και η περικοπή πόρων με αύξηση αρμοδιοτήτων, θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών.
Τελευταία ευκαιρία θεωρείται από τους δημάρχους η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 12 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα λουκέτου για τους δήμους.
Στην κατάσταση των δήμων που έχουν σοβαρό πρόβλημα και έλλειψη ρευστού συγκαταλέγονται δήμοι, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα.
Συγκεκριμένα Στην ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν εφτά δήμοι:  Κομοτηνής, Θάσου, Παγγαίου, Παρανεστίου, Μύκης, Ιάσμου, Φυλήρας-Αρριανών (οι τρεις τελευταίοι είναι μειονοτικοί δήμοι).
Στην ΠΕΔ Αττικής, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν 13 δήμοι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, ο Δήμος Αθηναίων . Επίσης οι δήμοι: Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ηρακλείου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Σαλαμίνας, Αγίας Βαρβάρας, Αλίμου, Ασπροπύργου Αιγάλεω Αχαρνών, Βύρωνα και Περάματος.
Στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρός της, δημοτικό σύμβουλο Λέσβου Παντελή Πατερέλλη, κανένας δήμος δεν έχει άμεσο πρόβλημα,
Στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας πρόβλημα έχει η Πάτρα και ο δήμος Δυτικής Αχαΐας – όπου έχει παραιτηθεί ήδη ο δήμαρχος.
Στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας με το ένα πόδι στη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών βρίσκονται  οι δήμοι Αμύνταιου, Βοΐου, Κοζάνης, Σερβίων-Βελβεντού, Φλωρίνης, Εορδαίας
Στην ΠΕΔ Ηπείρου 16 δήμοι: Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας , Ζίτσας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Σουλίου, Φιλιατών, Βόρειων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Πάργας, Ζηρού.
Στην ΠΕΔ Θεσσαλίας  ο Δήμος Τρικκαίων, ο Δήμος Λάρισας,  ο δήμος Βόλου αλλά και του Κιλελέρ και της Καρδίτσας. Επίσης, οι δήμοι Πύλης, Μουζακίου, Φαρκαδόνας, Τεμπών, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Αλμυρού.
Στην ΠΕΔ Ιονίων Νήσων οι δήμοι Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Παξών και Κέρκυρας
Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, 13 ΟΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα: ο πρώτος δήμος ουσιαστικά που κήρυξε στάση πληρωμών ήταν η Έδεσσα. Έπονται οι δήμοι Θέρμης, Παύλου Μελά, Ηρακλειάς, Αλμωπίας, Κατερίνης, Κασσάνδρας, Κορδελιού, Δράμας, Δίου-Ολύμπου, Σιντικής, Βέροιας και Θεσσαλονίκης.
Στην ΠΕΔ Κρήτης, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 15 δήμοι:  Μίνωα Πεδιάδος, Βιάννου, Γόρτυνας, Φαιστού, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιάς, Κισσάμου, Σφακίων , Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας και Ανωγείων.
Στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, άμεσο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 4 δήμοι: των Καλυμνίων, της Λέρου και της Ρόδου  αλλά και τηςΤήλου
Στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, πρόβλημα έχουν ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου.