Ομιλία του Ανδριανού στην επέτειο της Α Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομιλία του Ανδριανού στην επέτειο της Α Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο

Ιανουάριος 14, 2018 - 22:13

Ανδριανός για την επέτειο της α' Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο: Το τριπλό χρέος που ενέπνευσε τους παραστάτες στην α' Εθνοσυνέλευση - απέναντι στους προγόνους και τους απογόνους μας, αλλά απέναντι και σε κάθε άνθρωπο που προσβλέπει στον ελληνισμό ως πυξίδα αξιών και ιδανικών - πρέπει για μια ακόμη φορά να εμπνεύσει και τη δική μας γενιά.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για την α' Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο, όπου και εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Ανδριανός στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Θέλω πρώτα απ' όλα να καλωσορίσω στην Αργολίδα και την Επίδαυρο, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, όλες και όλους όσοι τιμούν σήμερα με την παρουσία τους τη σημερινή επέτειο, αλλά και να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο και εκπροσωπώ σήμερα.

 

Η Α' Εθνοσυνέλευση είναι γεγονός με κομβική σημασία τόσο για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όσο και για την μετέπειτα πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. Είναι η καταστατική πράξη γέννησης της νέας Ελλάδας,

η στιγμή που οι Έλληνες επαναστάτες διακήρυξαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, αλλά και  τις αξίες και τα ιδανικά πάνω στα οποία θα θεμελιωνόταν αυτό το νέο, ελεύθερο κράτος.

 

Και έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμίζουμε με κάθε ευκαιρία αυτές τις αξίες και τα ιδανικά που αποτυπώθηκαν με τον πλέον απτό τρόπο στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος, τα δύο καταστατικά κείμενα που παρήγαγε Α' Εθνοσυνέλευση: τα ιδανικά της δημοκρατίας, του φιλελευθερισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

 

Τα κείμενα αυτά, οι πολύτιμες αυτές παρακαταθήκες της Α' Εθνοσυνέλευσης είναι το προϊόν της γόνιμης σύνθεσης της διαχρονικής ελληνικής σκέψης με τις υψηλότερες στιγμές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Υπογραμμίζουν έτσι τη σχέση ευθείας καταγωγής της Ευρώπης από τις ιδέες που γεννήθηκαν σ' αυτή τη γη και ταυτόχρονα  την αποφασιστικότητα των ελεύθερων Ελλήνων να τιμήσουμε στο έπακρο τον ρόλο ευθύνης μας ως προνομιακοί διαχειριστές, αλλά και συνεχιστές αυτής της σπουδαίας παράδοσης.

 

Αυτή ήταν η υψηλή φιλοδοξία του ελεύθερου πια νέου ελλαδικού κράτους. Να μην περιοριστεί στο ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων, ούτε να αρκεστεί στις δάφνες ενός λαμπρού παρελθόντος, αλλά να λειτουργήσει ως φάρος αξιών, ως μοχλός ανθρωπισμού και δικαιοσύνης, ειρήνης και προόδου, ως παράδειγμα ενός λαού αποφασισμένου να συντάσσεται πάντα με την ορθή πλευρά της ιστορίας, με το σωστό και το δίκαιο.

 

Αυτή η στάση υπαγορευόταν τότε από ένα τριπλό ηθικό χρέος: πρώτον απέναντι στη μακραίωνη ιστορική πορεία του ελληνισμού δεύτερον απέναντι στους φιλέλληνες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεισέφεραν συχνά ακόμη και τη ζωή τους στον αγώνα της Ελευθερίας και τρίτον απέναντι στις γενιές των Ελλήνων του μέλλοντος.

 

Αυτή ακριβώς η στάση, κι αυτό το τριπλό χρέος – απέναντι στους προγόνους και τους απογόνους μας, αλλά απέναντι και σε κάθε άνθρωπο που προσβλέπει στον ελληνισμό ως πυξίδα αξιών και ιδανικών, πρέπει για μια ακόμη φορά να εμπνεύσει και τη δική μας γενιά.

 

Ιδιαίτερα σήμερα, σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία της κρίσης, οφείλουμε για μια ακόμη φορά να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας μας έναντι κάθε άλλου επιμέρους υπολογισμού.

 

Οφείλουμε να υπηρετήσουμε ενεργά τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία συνδέθηκε άρρηκτα η Ελλάδα

από την πρώτη καταστατική πράξη της παλιγγενεσίας της. Και οφείλουμε βεβαίως να κρατάμε κατά νου

και να αποφύγουμε τη διχόνοια και τις έριδες, που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και την τελική έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Να αποδείξουμε επιτέλους στην πράξη ότι οι Έλληνες, δεν γράφουμε χρυσές σελίδες μόνο όταν καλούμαστε να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας έναντι των ξένων επιβολέων, αλλά και είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε αποτελεσματικά και τα ζητήματα της ειρήνης, να καλλιεργήσουμε τους καρπούς της προκοπής και της δημιουργίας.

 

Αυτός θα είναι και ο πιο αρμόζων δικός μας φόρος τιμής στους ήρωες εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες στους οποίους χρωστάμε ό,τι είμαστε σήμερα.

 

Και με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, θέτω ξανά από το βήμα αυτό το ζήτημα της υποστέλεχωσης του Μουσείου της Α' Εθνοσυνέλευσης το οποίο φτιάξαμε όπως είχαμε υποχρέωση: πρέπει να βρεθεί επιτέλους λύση ώστε να μένει ανοιχτό με την ύπαρξη εργαζόμενου με τα κατάλληλα προσόντα και να έχουν έτσι τη δυνατότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες αλλά και οι υπόλοιποι επισκέπτες του τόπου μας να ενημερώνονται για το ιστορικό αυτό γεγονός εδώ, στον τόπο όπου έλαβε χώρα. Έχω ήδη αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής και πιστεύω ότι ήρθε πλέον η ώρα να βρεθεί η κατάλληλη λύση”.