Μαθητική δημιουργία ενάντια στον πόλεμο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μαθητική δημιουργία ενάντια στον πόλεμο

Ιανουάριος 15, 2018 - 21:33

H πρωτοβουλία δράσης για μαθητές από την ΕΕΔΥΕ.

«Μια εικόνα, τρία ερωτήματα» είναι το θέμα που επέλεξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την πρωτοβουλία  δράσης καλλιτεχνικής – πνευματικής δημιουργίας που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά, απευθυνόμενη σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Η ιδέα της νέας πρωτο­βουλίας βασίζεται σε μια χαρακτηριστική φωτογρα­φία παιδιού από εμπόλε­μη ζώνη της Μέσης Ανα­τολής και συνοδεύεται από τα ερωτήματα: «Γιατί γίνο­νται οι πόλεμοι; Γιατί ξε­ριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί "να σκοτώνο­νται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ;». Εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της ΕΕΔΥΕ που, όπως σημειώνει στην επιστολή της προς τους γονείς και τους εκπαιδευ­τικούς, «επιδιώκει να έχει και τη δική της συμβο­λή στην ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη προβλη­ματισμού σχετικά με τις αιτίες που δυναστεύουν την ανθρωπότητα και τη ζωή μας, αλλά και τη δυ­νατότητα εναντίωσης στους πολέμους και σε κά­θε ελληνική συμμετοχή σε αυτούς». Η χρονική διάρκεια της συμμετοχής των μαθη­τών στη δράση «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα» ε­κτείνεται σε όλη τη σχολική περίοδο 2017 - 2018, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή, παράλληλα με την όλη δραστηριότητα των σχολείων. Οι μα­θητές των σχολείων μπορούν να συμμετάσχουν με κάθε μορφή έκφρασης - καλλιτεχνικής δημιουργίας (βίντεο, μουσική, ποιήματα, πεζά κείμενα, ζωγραφιές, γκράφιτι κ.λ.π.) είτε ατομικά, είτε ομαδικά.

Από το Σεπτέμβρη, ο­πότε και ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία, συνάντη­σε μεγάλη ανταπόκριση και η ΕΕΔΥΕ έγινε απο­δέκτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων από πλευράς εκ­παιδευτικών, που από δι­άφορες περιοχές της χώ­ρας εκδήλωσαν ενδιαφέ­ρον για συμμετοχή.

Όπως και τα προηγούμενα χρό­νια, η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ δεν είναι διαγω­νισμός, αλλά μία ευκαιρία για τα παιδιά να εκφρα­στούν, με τις δημιουρ­γίες τους να ξεπερνούν τα όρια του σχολείου, να τις μοιράζονται μέσα α­πό εκθέσεις και εκδη­λώσεις με την ευρύτερη κοινότητα.

Τα προηγού­μενα χρόνια, μέσα από τη γόνιμη συνεργασία των σχολικών κοινοτήτων και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης της ΕΕ­ΔΥΕ, αναπτύχθηκαν οι αντίστοιχες δράσεις «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» το 2015, «Κανείς δεν ε­πιλέγει να γίνει πρόσφυγας» το 2016 και «Να σκέ­φτεσαι τους άλλους» το 2017.

Όπως επισημαίνει η ΕΕΔΥΕ, «η πείρα των προηγούμενων χρόνων, τα έργα μεγάλου αριθμού μαθητών πανελλαδικά, α­νέδειξαν έναν πλούτο σκέψεων και συναισθημά­των των μαθητών, μέσα από έργα που παρουσιά­στηκαν σε εκθέσεις και ποικιλόμορφες εκδηλώ­σεις πανελλαδικά». Και φέτος, τα έργα των μα­θητών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των Ε­πιτροπών Ειρήνης, σε συνεννόηση με τα σχολεία.