Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στις φυλακές Τίρυνθας και Ναυπλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στις φυλακές Τίρυνθας και Ναυπλίου

Ιανουάριος 19, 2018 - 09:10

Μετά τις γιορτές έχουν αρχίσει οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΤΘΣ τις εφαρμογές θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων και στις δύο Φυλακές, της Τίρυνθας και του Ναυπλίου. 

Η ανταπόκριση των εγκλείστων είναι μεγάλη καθώς συμμετέχουν και εκφράζονται σε όλες τις ασκήσεις και ενθουσιάζονται με αυτά που κάνουν. Οι στόχοι για τους έγκλειστους  είναι η χαλάρωση, η επικοινωνία, η βελτίωση της εικόνας του εαυτού, η αίσθηση ότι οι άλλοι ενδιαφέρονται για εκείνους και η χαρά της δημιουργικότητας.

Επίσης αυτοί που κερδίζουν, εμβαθύνουν και φιλοσοφούν είναι οι εκπαιδευτές - εμψυχωτές που όλοι φεύγουν με μια συγκίνηση και μεγάλη ευχαρίστηση που κινητοποίησαν από την απομόνωσή τους αυτά τα νέα παιδιά,

Τα προγράμματα είναι σε εξέλιξη και μαζί με αυτά γίνονται και άλλα εργαστήρια από εθελοντές της Αργολίδας ή της Αθήνας.  

 

Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Ενηλίκων Τίρυνθας την Παρασκευή, 19  Ιανουαρίου 2018, ώρα 14:30 με ομάδα έγκλειστων.

Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Tμήματος των Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Δραματική Τέχνη και παραστατικές τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και σε συνεργασία με τις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας διοργανώνεται Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με ομάδα έγκλειστων με τίτλο

«Πάρε χρώμα και ζωγράφισε την ζωή σου!»

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 14:30, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω των δραματικών τεχνικών και με την βοήθεια της μουσικής, των χρωμάτων και της φαντασίας να επικοινωνήσουν με τον εαυτό τους, τους άλλους και το χώρο, να αποφορτιστούν, να εκφραστούν και να δώσουν λίγο χρώμα στην ζωή τους.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η επαφή με τον συναισθηματικό εαυτό μέσω του παιχνιδιού, η καλλιέργεια της δημιουργίας, η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση καθώς και η ενίσχυση της ομαδικότητας.

Η διάρκεια του προγράμματος υπολογίζεται σε 90 λεπτά.

Εμψυχώτριες οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες:

Άννα Μαρίνα Καργιωτάκη,         

Αναΐς Μισκάλ

Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα για ενήλικες

 

«Όλα είναι στο μυαλό…

            Ξεκίνα να παίζεις!»

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ώρα: 13.30

Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου (Κλειστή ομάδα)

Διάρκεια: 90΄

 

Γέλιο, χαρά, εκτόνωση, δημιουργικότητα, επικοινωνία, ομαδικότητα, διαφυγή, ψυχαγωγία, συνεργασία, έννοιες, οι οποίες απορρέουν από ένα κοινό πλαίσιο: το παιχνίδι. Όλα είναι ένα παιχνίδι! Η ίδια η ζωή είναι ένα τεράστιο παιχνίδι. Μήπως όμως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποξενωθεί από την παιγνιώδη αυτή διάσταση της ζωής; Ιδιαίτερα οι ενήλικες έχουν ξεχάσει να παίζουν, καθώς θεωρούν το παιχνίδι ως μία απασχόληση, που αφορά αποκλειστικά στα παιδιά. Τους διαφεύγει όμως ότι «το παιχνίδι είναι μια σπουδαία πράξη, καθώς ο πολιτισμός γεννιέται από την έμφυτη στον άνθρωπο τάση να παίζει»(Houizinga, 1989). Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να αφεθούν στο παιχνίδι, να συνεργαστούν, να γελάσουν και να οδηγηθούν στο να επινοήσουν το δικό τους παιχνίδι.

Την ομάδα εμψυχώνουν οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες:

Μιχαλοπούλου Βασιλική

Μπεκιάρη Αδαμαντία

Στεργιάννη Αλεξάνδρα

Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Άλκηστις Κοντογιάννη