Με τον... σταυρό στο χέρι ο Τσίπρας για το Σκοπιανό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Με τον... σταυρό στο χέρι ο Τσίπρας για το Σκοπιανό

Ιανουάριος 20, 2018 - 09:42

Η χθεσινή Πέμπτη άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό. Διότι ουδείς περίμενε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από τη διαρροή των πέντε προτάσεων Νίμιτς για την ονομασία της πΓΔΜ, θα έτρεχε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και δεν θα ενημέρωνε, για παράδειγμα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό του Πάνο Καμμένο ή τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Αντί όλων των παραπάνω, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ.κ. Ιερώνυμο.

Οπωσδήποτε η Εκκλησία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το Σκοπιανό, καθώς εκτός από εθνικό θέμα, την αφορά άμεσα, λόγω της σχησματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. Αλλά για ποιον λόγο ο Πρωθυπουργός της χώρας ενημέρωσε πρώτα τον Ιερώνυμο;

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα, ενώ ο δεύτερος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση εξερχόμενος από το Μαξίμου.

Και αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς την Αρχιεπισκοπή, όπου ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με τις εξελίξεις. Σημειωτέον ότι η Εκκλησία είχε δυσαραστηθεί από τη σκληρή επιστολή του Νίκου Κοτζιά, σε σχέση με την επιμονή Της να μην συμπεριληφθεί η «Μακεδονία» στον τίτλο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου ελέχθησαν τα εξής:

«''Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία''», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

»Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

»Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων».

»Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε μάλιστα ότι ''αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία''».

Η κίνηση του Πρωθυπουργού να ενημερώσει τον κ.κ. Ιερώνυμο πριν από όλους έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στον Τύπο, καθώς μαρτυρά πολιτική σπέκουλα -για αριστερός, ο κ. Τσίπρας έχει καλύτερες σχέσεις με την Εκκλησία απ' ό,τι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, και έχει πολλάκις αποδείξει ότι Την λογαριάζει σε σημείο που να απολύει υπουργούς για να μην Την δυσαρεστήσει, θυμίζουμε τον κ. Φίλη.

Από την άλλη, εντελώς ρεαλιστικά, οφείλουμε να πούμε ότι η Εκκλησία έχει επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια και στην Ελλάδα είναι ο μόνος οργανισμός που ασκεί πραγματική διπλωματία. Αυτή την αλήθεια δεν την αντιλαμβάνονται όλοι όσοι θέλουν εδώ και τώρα τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο και απορούν που ο αριστερός Πρωθυπουργός μας πρώτα τρέχει στον αρχιεπίσκοπο.

Μπορεί να μην είναι ενδεδειγμένος ή σύγχρονος τρόπος χειρισμού των εθνικών θεμάτων αυτός, αλλά ο Τσίπρας ξέρει τι κάνει.

Γαλανιάδη Εύα