Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής

Σεπτέμβριος 13, 2012 - 15:35

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα την ενημέρωση των βουλευτών από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έθεσε κατά την παρέμβασή του στον αρμόδιο Υπουργό κ. Α. Τσαυτάρη τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες στην Αργολίδα και άλλες περιοχές της χώρα, όπως, μεταξύ άλλων, την καθυστέρηση στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους αγροκτηνοτρόφους, τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και τα πορτοκάλια, το υψηλό κόστος παραγωγής που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με την επιβολή υψηλού συντελεστή ΦΠΑ και άλλα  τέλη  στα τιμολόγια  της ΔΕΗ για  γεωργική  χρήση και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών από τον ιό της Τριστέτσας .
Στην παρέμβασή του, ο κ. Ανδριανός τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είναι γνωστό ότι η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την στήριξη και την επιβίωση του αγροτικού τομέα, του πρωτογενούς τομέα, και για το λόγο αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, δηλαδή με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, με στοχευμένες πολιτικές και ειδικότερα στα ποιοτικά προϊόντα, που αποτελούν και το εθνικό πλεονέκτημα.
Βεβαίως, πρέπει να στηριχθεί η κτηνοτροφία και, όπως είπατε ήδη, είναι σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι με τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών. Σε αυτό το σημείο, θέλω να σας θέσω ένα θέμα: Για την εξισωτική που είπατε ότι πράγματι δόθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι της στους αγροκτηνοτρόφους. Στην Αργολίδα, πάνω από το 50% των κτηνοτρόφων, δεν έχει πάρει την εξισωτική. Αυτό το θέμα, που έχω θέσει και με Ερώτηση προς εσάς, θα πρέπει να το δείτε άμεσα ώστε να επιλυθεί. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και πρέπει να λυθεί άμεσα, γιατί όπως είπατε, είναι και η εποχή που αγοράζουν ζωοτροφές και ήδη οι κτηνοτρόφοι είναι χρεωμένοι από τις προηγούμενες αγορές.
Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για τα εθνικά μας προϊόντα, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο που έχει φτάσει στο σημείο δυστυχώς η τιμή του ενός λίτρου εμφιαλωμένου νερού να είναι η ίδια με την τιμή παραγωγού του ενός λίτρου ελαιολάδου.
Επίσης θα πρέπει να δείτε την τιμή στα εσπεριδοειδή, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του πρωτογενή τομέα, και στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της δυνατότητας ενίσχυσης των παραγωγών που δίνουν το προϊόν τους για χυμό. Βεβαίως, όλα αυτά με διαφάνεια.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση για το μεγάλο πρόβλημα με τον ιό της Τριστέτσας  που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας και άλλων περιοχών, που απειλεί με εξαφάνιση την καλλιέργειας των εσπεριδοειδών. Είχαμε μια συνάντηση με τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού, όπου παραβρεθήκαμε και οι τρεις βουλευτές του νομού, μας ενημέρωσαν για το πρόβλημα και το είχα θέσει και παλαιότερα με Ερωτήσεις μου. Είναι ένα πολύ οξύ πρόβλημα και εδώ πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο σε μία επόμενη συνεδρίαση, εάν το προεδρείο το εγκρίνει, να έρθουν οι κατάλληλα καταρτισμένοι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα και να ενημερωθεί η Επιτροπή μας και οι συνάδελφοι καθώς πιστεύω ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός, μάλλον έχει ήδη επεκταθεί, σε όλη την Ελλάδα. Είναι πραγματικά μια μεγάλη απειλή.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το ζητούμενο είναι το πως θα μειωθεί το κόστος παραγωγής, όπως οι τιμές των καυσίμων, των φυτοφαρμάκων, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές και γενικότερα τα εφόδια που έχουν πάρει την ανιούσα. Δυστυχώς, συνεχίζεται το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή υψηλό κόστος παραγωγής - εξευτελιστικές τιμές παραγωγού - υψηλές τιμές στο ράφι για τον καταναλωτή. Τα διάφορα καρτέλ συνεχίζουν τα παιχνίδια τους. Έχουν φτάσει να αγοράζουν για παράδειγμα το πορτοκάλι της ποικιλίας Βαλέντσια γύρω στα πέντε λεπτά και φτάνει η τιμή στον καταναλωτή γύρω στα πενήντα με εξήντα λεπτά. Δεν μπορεί, και το έχω ξαναπεί, τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. για γεωργική χρήση να έχουν υψηλό συντελεστή ΦΠΑ καθώς και τέλη και επιβαρύνσεις. Γιατί, με δεδομένο την μεγάλη ιπποδύναμη των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, αυτό συνεπάγεται μια επιβάρυνση που θα πρέπει να την δείτε, γιατί αν αντιμετωπιστεί, θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ