Μανιάτης: Σοβαρά προβλήματα απασχολούν τους κτηνοτρόφους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μανιάτης: Σοβαρά προβλήματα απασχολούν τους κτηνοτρόφους

Σεπτέμβριος 14, 2012 - 16:54

φωτογραφία eurokinissi Γιάννης Παναγόπουλος

Συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη είχε σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Μανιάτης, για τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες κτηνοτρόφους, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), προκειμένου να συζητηθούν τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου.
Το βασικό αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων αφορά στη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης (της τάξης των 250-300 εκατ. Ευρώ) από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ”, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για την αγορά ζωοτροφών σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τις εξαιρετικά αυξημένες τιμές στη διεθνή και εθνική αγορά.
Ο Υπουργός ΥΠ.Α.Α.Τ., κ. Αθ. Τσαυτάρης διαβεβαίωσε τον κ. Γ. Μανιάτη ότι θα διατυπωθεί σχετικό αίτημα της Ελλάδας και θα ζητηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος De-Minimis για την κατ 'εξαίρεση χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η έγκριση της Ε.Ε., προκειμένου, όπως προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμό, να ενισχυθούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.
Ο κ. Γ. Μανιάτης, αναφορικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Η ελληνική κτηνοτροφία με το 1,5 εκατ. τόνους γάλα και τις 500.000 τόνους κρέατος, τις χιλιάδες επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και τους χιλιάδες εργαζόμενους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αφού οι τιμές των ζωοτροφών που αποτελούν έως και το 80% του κόστους παραγωγής, έχουν αυξηθεί έως και 70%. Με τη δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, η μοναδική δυνατότητα που φαίνεται να υπάρχει είναι η κατ 'εξαίρεση οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων κτηνοτρόφων στο πλαίσιο του κοινοτικού κανονισμού De-Minimis.
Μετά τη συνεργασία μου με τον αρμόδιο Υπουργό ΥΠ.Α.Α.Τ., κ. Αθ. Τσαυτάρη, είμαι βέβαιος ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αυτής της ενίσχυσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση, όμως είναι βέβαιο ότι πρέπει να δώσουμε ως χώρα όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να τα καταφέρουμε και να πείσουμε τους εταίρους μας.”