Τραυματισμένο τσαλαπετεινό περιέθαλψε ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα - Μουστού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τραυματισμένο τσαλαπετεινό περιέθαλψε ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα - Μουστού

Μάρτιος 20, 2018 - 21:34

Στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης παρέλαβε το Σάββατο 17/3 έναν τραυματισμένο τσαλαπετεινό Upupa epops από ευαισθητοποιημένο κτηνοτρόφο – κάτοικο της ευρύτερης περιοχής του υγροτόπου Μουστού. Ο τσαλαπετεινός παρουσίαζε αδυναμία να πετάξει και έφερε τραύματα στην αριστερή του φτερούγα και πληγές στο σώμα. Παρέμεινε στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης στο Άστρος, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με το ΚΤΕΛ Αρκαδίας στην Αθήνα για περαιτέρω περίθαλψη. Παρελήφθη σήμερα από τους εθελοντές της ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής).

Ο τσαλαπετεινός είναι κορακιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Εποπιδών, που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Upupa epops και περιλαμβάνει 8 υποείδη.

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, απαντάται το υποείδος Upupa epops epops (Linnaeus, 1758).

Ο τσαλαπετεινός αποτελεί μία απο τις χαρακτηριστικότερες «φιγούρες» της ελληνικής -και ευρωπαϊκής- ορνιθοπανίδας που, με τα ιδιαίτερα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, δεν συγχέεται με κανένα άλλο πτηνό (απαραγνώριστο είδος, indistinguishable). Ωστόσο, λόγω ακριβώς αυτού του ιδιόμορφου παρουσιαστικού του, έχει υποστεί εξαιρετικά μεγάλη πίεση από τους λαθροθήρες, κυρίως με σκοπό την ταρίχευση.