Η περιπέτεια μιας μελέτης διάβρωσης ακτών στο δήμο Ναυπλιέων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η περιπέτεια μιας μελέτης διάβρωσης ακτών στο δήμο Ναυπλιέων

Μάρτιος 22, 2018 - 17:00

Μπάμπης Αντωνιάδης,Δημοτικός σύμβουλος ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

 
Με αφορμή μια ερώτηση που παρακολούθησα σε επιτροπή της βουλής.  

Βουλευτής του νομού ρώτησε το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αν έχουν σχεδιάσει μελέτη για τη διάβρωση των ακτών στην Αργολίδα και ιδιαίτερα στο Τολό. Η απάντηση του γραμματέα ήταν ότι είναι στους άμεσους σχεδιασμούς, μετά από την αντίστοιχη μελέτη που έγινε για τον Κορινθιακό Κόλπο. Σκέφτομαι πόσο ανενημέρωτοι είναι. Και αυτός που ρωτά και  είναι από το νομό αλλά και εκείνος που εύκολα απαντά και τάζει ότι θα κάνουν άμεσα μια μελέτη. Και μιλάμε για μια μελέτη που ήδη υπάρχει!!!!!!

Μην ξεχνάμε ότι ο ιδιότυπος διάλογος για την παρέμβαση στην Πλάκα Δρεπάνου του δήμου Ναυπλιέων είναι ακόμα στην επικαιρότητα. Με προκαλούν όμως τα σχόλια διαφορών οπαδών.

Ας καταγράψουμε την περιπέτεια της μελέτης, με θέμα τη διάβρωση των ακτών Ιρίων, Πλάκας Δρεπάνου και Τολού.

8-10-2009: Ο δήμος Ασίνης, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος των Καποδιστριακών δήμων ΘΗΣΕΑΣ, υπογράφει προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αντικείμενο «Διερεύνηση αντιμετώπισης διάβρωσης παραλιών Δήμου Ασίνης (ακτομηχανική διερεύνηση – προκαταρκτικός σχεδιασμός)». Η μελέτη αφορούσε τις ακτές των Ιρίων, Πλάκας Δρεπάνου και Τολού.  Δήμαρχος Ασίνης που υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση ήταν ο Παναγιώτης Μπούκουρης, σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ναυπλιέων.

21-12-2011: Γίνεται η δημόσια παρουσίαση των συμπερασμάτων της μελέτης.

23-3-2011: Παράταση της προγραμματικής σύμβασης κατά  12 μήνες από το δήμο Ναυπλίου. Δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς.

12-2-2012: Παραλαβή της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο δήμου Ναυπλίου. Δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς.  Η μελέτη είχε κοστολογήσει τις παρεμβάσεις στα 8.000.000 €.

22-7-2015 (τρία χρόνια και  μετά την παραλαβή): Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλιέων (δήμαρχος ο κ. Κωστούρος) αποφασίζει κατά πλειοψηφία την απευθείας ανάθεση εκπόνησης της οριστικής μελέτης για το έργο της διάβρωσης των ακτών, με συνολική αμοιβή 55.350 €, με ΦΠΑ. Η μελέτη θα γινόταν μέσω της  Αναπτυξιακής του Νομού Αργολίδας.

7-7-2016: Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει την τοποθέτηση τσιμεντένιων βάσεων στην παραλία της Πλάκας Δρεπάνου. Η Άλλη Πρόταση διερωτάται και προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο και δημόσια με ανακοίνωσή της, γιατί δεν κάνουμε έργα, με βάση τη μελέτη διάβρωσης των ακτών.

13-7-2016: Ένα χρόνο μετά την απόφαση του δημοτικού συμβούλιου και λίγες μέρες μετά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (όλως τυχαίως;) υπογράφεται η σύμβαση για την οριστική μελέτη της διάβρωσης των ακτών. Η μελέτη περιλαμβάνει τρία πράγματα: 1. Την οριστική μελέτη λιμενικών έργων, με προϋπολογισμό και ανάλυση τιμών, στοιχεία απαραίτητα για την εργολαβία του έργου. 2. Τις μελέτες που απαιτούνται για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και 3. Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας. Το συνολικό ποσό της σύμβασης είναι 55.350 €, με ΦΠΑ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι πέντε μήνες. Όρος της σύμβασης είναι  η καταβολή του 50% της αμοιβής με την υποβολή όλων των μελετών και του υπολοίπου 50 % με την έγκριση των μελετών από την τεχνική υπηρεσία.

Αρχές 2018: Δεν έχει δοθεί κανένα ποσό για τη μελέτη στην Αναπτυξιακή. Η μελέτη έπρεπε σύμφωνα με τη σύμβαση να είχε παραδοθεί στο τέλος του 2017.

Εννέα χρόνια από την ανάθεση της μελέτης και ακόμα δεν έχουμε μια οριστική μελέτη σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.  Έχει ενδιαφέρον να δούμε ξανά τις ημερομηνίες. Κάναμε ένα χρόνο από την απόφαση του δήμου για να υπογράψουμε τη μελέτη. Από την ανάθεση έχουν περάσει 17 μήνες και η μελέτη δεν έχει παραδοθεί ακόμα, τη στιγμή που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί σε πέντε μήνες. Και μετά μιλάμε για κρατική γραφειοκρατία;

Και να σκεφτούμε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που πρέπει να γίνουν (βλέπε και αύξηση της στάθμης της θάλασσας, φαινόμενο θερμοκηπίου) που έχει άμεση σχέση εκτός από την προστασία ακτών και περιουσιών με τον τουρισμό στην περιοχή μας.