Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε γεωργικά προϊόντα στην Αργολίδα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε γεωργικά προϊόντα στην Αργολίδα

Απρίλιος 05, 2018 - 20:00

Aκολουθώντας το πρόγραμμα ελέγχων του ΥπΑΑΤ, κατά το 2016 λήφθηκαν 70 δείγματα : 27 δείγματα λαχανικών, 36 δείγματα φρούτων, 1 δείγμα Δημητριακών, 1 δείγμα βοτάνων και 5 δείγματα ελαιολάδων. Αναλυτικά τα δείγματα που λήφθηκαν παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί

Πίνακας 1. Πρόγραμμα Δειγματοληψιών 2016

 

Δείγματα

Δείγματα με υπολείμματα μη Εγκεκριμένου για την καλλιέργεια φπ

Υπερβάσεις MRLs

Αμπελόφυλλα

2

 

 

Ροδάκινα

2

 

 

Χαμομήλι

1

 

 

Φράουλες

4

 

 

Αρακάς

2

 

 

Βερίκοκα

6

 

 

Κεράσια

3

1

 

Κολοκύθια

2

1

 

Νεκταρίνια

2

 

 

Πιπεριές

2

 

 

Ντομάτες

2

 

 

Μελιτζάνες

2

 

 

Αγγούρια

2

 

 

Σταφύλια

5

 

 

Μαρούλι

3

1

 

Σπανάκι

7

1

 

Πεπόνι

1

1

 

Ρόδια

2

 

 

Μπρόκολο

1

 

 

Πράσο

2

 

 

Πορτοκάλια

6

 

 

Μανταρίνια

4

 

 

Λεμόνια

1

 

 

Σιτάρι Σκληρό

1

 

 

Ελαιόλαδο

5

1

 

ΣΥΝΟΛΟ

70

6

 

 

Από τα δείγματα που ελέγχθηκαν βρέθηκαν τα εξής προϊόντα με υπολείμματα :

  • Ένα (1) δείγμα σπανάκι, που λήφθηκε από τη λαϊκή αγορά Άργους, προέλευσης Άργους, με υπολείμματα του μη εγκεκριμένου εντομοκτόνου για το σπανάκι, chlopyrifos .

  • Ένα (1) δείγμα Πεπόνι, που λήφθηκε από οπωροπωλείο Ναυπλίου, προέλευσης Κρήτης, με υπολείμματα του μη εγκεκριμένου μυκητοκτόνου για το πεπόνι Bupirimate

  • Ένα (1) δείγμα κεράσια, που λήφθηκε από τη λαϊκή αγορά Ναυπλίου, προέλευσης Αρκαδίας, με υπολείμματα του μη εγκεκριμένου εντομοκτόνου για τα κεράσια imidacloprid.

  • Ένα (1) δείγμα Μαρούλια, που λήφθηκε από οπωροπωλείο Ναυπλίου, προέλευσης Μαραθώνα, με υπολείμματα της μη επιτρεπόμενης, για χρήση σε αυτή την καλλιέργεια, δραστικής ουσίας linouron.

  • Ένα (1) δείγμα κολοκυθάκια, που λήφθηκε από τη λαϊκή αγορά Ναυπλίου, προέλευσης Αγίας Τριάδας Αργολίδας, με υπολείμματα του απαγορευμένου εντομοκτόνου dieldrin

  • Ένα (1) δείγμα ελαιολάδου, προέλευσης Νέου Ηραίου, με υπολείμματα της μη επιτρεπόμενης για χρήση σε αυτή την καλλιέργεια, δραστικής ουσίας chlorpyrifos.

 

Συνολικά βρέθηκαν παραβάσεις χρήσης μη εγκεκριμένων σκευασμάτων για την συγκεκριμένη καλλιέργεια, σε 3 δείγματα λαχανικών, 2 δείγματα φρούτων και ένα δείγμα ελαιολάδου. Η χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που αναγράφεται στην έγκριση κυκλοφορίας και στην ετικέτα δεν είναι σύννομη, έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία υπολειμμάτων στα παραγόμενα προϊόντα και την επιβολή κυρώσεων. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε υπέρβαση στα Ανώτατα Επιτρεπτά Όρια Υπολειμμάτων (ΜRLs)

 

Με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτή έγινε συστηματική προσπάθεια να ληφθούν δείγματα από όλους τους χώρους προμήθειας νωπών οπωροκηπευτικών και κυρίως από τις Λαϊκές αγορές του Νομού, από τα Super market και από τα Οπωροπωλεία. Επίσης, για να διασφαλιστεί ο τομέας των εξαγωγών και να μην δυσφημίζονται τα προϊόντα τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, η Υπηρεσία έχει επεκτείνει τους ελέγχους και στα συσκευαστήρια του Νομού. Αναλυτικά παρουσιάζονται τα ποσοστά των δειγμάτων στους διάφορους χώρους δειγματοληψίας στο διάγραμμα 1 που ακολουθεί.

Διάγραμμα 1. Αναλογία δειγμάτων ανά χώρο δειγματοληψίας

 

  • έλεγχοι πραγματοποιούνται από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας για τα προϊόντα που διακινούνται στο Νομό ανεξάρτητα από τον τόπο προέλευσή τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες, σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, πορτοκάλια της Αργολίδας μπορεί να ελεγχθούν στην Αθήνα, όταν διακινούνται εκεί, όπως και ροδάκινα της Ημαθίας μπορεί να ελεγχθούν στην Αργολίδα.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι δειγματοληψίες έχουν επεκταθεί σε βιολογικά προϊόντα και καταστήματα εμπορίας τους. Κατά το 2016 λήφθηκαν 9 δείγματα βιολογικών νωπών οπωροκηπευτικών, όπως αναλυτικά φαίνονται στον πίνακα 2 και από αυτά βρέθηκαν υπολείμματα φπ σε ένα δείγμα νεκταρινιών και ένα δείγμα βερίκοκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυτοπροστατευτικές ουσίες ήταν εγκεκριμένες για την καλλιέργεια, αλλά ο βιολογικός τρόπος παραγωγής δεν επιτρέπει την χρήση τους.

 

Πίνακας 2. Δειγματοληψίες βιολογικών προϊόντων

Είδος δειγμάτων

Αριθμός βιολογικών δειγμάτων

Υπολείμματα φ.π.

Νεκταρίνια

1

1

Πιπεριές

1

 

Τομάτες

1

 

Βερίκοκα

1

1

Μελιτζάνες

1

 

Κεράσια

1

 

Αγγούρια

1

 

Κολοκύθια

1

 

Λεμόνια

1

 

ΣΥΝΟΛΟ

9

2

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ληφθεί συνολικά 22 βιολογικά δείγματα, από διάφορους χώρους δειγματοληψίας και όλα τα χρόνια δεν είχαν βρεθεί υπολείμματα φπ, εκτός των δύο περιπτώσεων του 2016.

 

Έτσι, οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν τα αναγραφόμενα στις ετικέτες των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων, προκειμένου να παράγουν ασφαλή προϊόντα αλλά και να μη βρίσκονται σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι η επιβολή Διοικητικών κυρώσεων (χρηματικά πρόστιμα) και επιβολή Ποινικών κυρώσεων.

Ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την προστασία του καταναλωτή και η ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων αναδεικνύεται στις μέρες μας σε μείζον πρόβλημα με ποικίλες συνέπειες για την υγεία του καταναλωτή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών λειτουργούν αθροιστικά στον ανθρώπινο οργανισμό και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και μετά από χρόνια, γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα της ορθής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων από τους παραγωγούς και η αναγκαιότητα της ύπαρξης συστηματικών ελέγχων στα φρούτα και λαχανικά που διακινούνται στην περιοχή.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

Δημήτριος Δήμου