Εισήγηση Ανδριανού για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εισήγηση Ανδριανού για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σεπτέμβριος 20, 2012 - 21:07

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου δεν υπάρχει ενδεικτική κοστολόγηση και δεν αναφέρεται το πού θα βρεθούν τα χρήματα, το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται στο παρόν νομοσχέδιο είναι υπαρκτό και οξύ. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στενάζουν. Η αγωνία για το πώς θα βγει ο χειμώνας είναι καθολική. Οι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους. Η ανεργία καλπάζει, στερώντας από πολλές οικογένειες κάθε εισοδηματική πηγή.
Η υπερχρέωση των νοικοκυριών και η έλλειψη ρευστότητας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Και βεβαίως, προκαλεί όλους τους Έλληνες να βλέπουν τις τράπεζες να διασώζονται με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημόσιου, αλλά να μην υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή της κοινωνίας και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.
Όλοι ξέρουμε ότι οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν την συμπεριφορά των τραπεζών τοκογλυφική. Και σ’ αυτό η ευθύνη των τραπεζών είναι υπαρκτή και τεράστια. Δεν γίνεται, σ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, όταν έρχεται ο δανειολήπτης να ρυθμίσει το χρέος του, να αντιμετωπίζεται με τον σημερινό απαράδεκτο τρόπο – με τις γνωστές πιέσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες, με τεράστια γραφειοκρατική ταλαιπωρία, με αβάσταχτα διαδικαστικά κόστη, με απαιτήσεις για δυσανάλογες εγγυήσεις και υποθήκες, με όρους που ουσιαστικά δεν αποτελούν καμία απολύτως διευκόλυνση. Και εδώ προσθέτω και την ανάγκη, που επεσήμανα με σχετική μου Ερώτηση και συνεχείς πρωτοβουλίες, να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις για τη ρύθμιση των δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ καθώς μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πήραν δάνεια μέσω του Ταμείου βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αδυνατώντας να τα εξυπηρετήσουν, ενώ συχνά, στις προσπάθειες ρύθμισης δανείων απευθείας με τις τράπεζες, οι τελευταίες προτείνουν τη σύναψη νέων δανείων με απαγορευτικά  επιτόκια και με υπερβολικές απαιτήσεις για υποθήκες ακινήτων.
Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα και αποτελεσματικά – όμως υπό το πρίσμα της πραγματικότητας και στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής για την εθνική μας οικονομία και την ενίσχυση εκείνων που όντως έχουν ανάγκη.
Υπάρχει όντως η ανάγκη και η δυνατότητα ουσιαστικής στήριξης στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που πραγματικά στενάζουν από τα δάνεια. Αυτή τη δυνατότητα οφείλουμε να την εξαντλήσουμε. Στο πλαίσιο της πραγματικότητας, με σοβαρότητα, με κριτήρια και δράσεις που θα διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα.
Και είναι θετικό ότι θα φέρετε νομοθετική ρύθμιση σύντομα. Σύντομα κ. Υπουργέ γιατί ο δανειολήπτης πήρε το δάνειο του με άλλα οικονομικά δεδομένα και σήμερα το εισόδημα του είναι σημαντικά μειωμένο, σε πολλές περιπτώσεις έχει εξανεμισθεί και ακόμα χειρότερα είναι άνεργος.
Άλλα δεν υπάρχει άλλος χρόνος, άλλωστε υπάρχει και η σχετική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι η μηνιαία δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη.