Όψεις πορσελάνης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Όψεις πορσελάνης

Απρίλιος 12, 2018 - 14:13

Oι όψεις πορσελάνης θεωρούνται ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, διότι είναι πολύ λεπτές προσθετικές εργασίες, που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, βελτιώνοντας το χρώμα και το σχήμα τους. Είναι μία πολύ συντηρητική λύση των αισθητικών προβλημάτων των δοντιών, που δεν επηρεάζει καθόλου την υγεία τους και την αντοχή τους. Οι όψεις πορσελάνης στα χέρια του εξειδικευμένου οδοντιάτρου είναι το κλειδί για ένα υπέροχο χαμόγελο, απόλυτα φυσικό, παρεμβαίνοντας μόνο στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών, τροχίζοντας ελάχιστα ή και καθόλου. Η διαδικασία αποκατάστασης μέσω όψεων, μπορεί να  αφορά ένα μόνο δόντι ή και την ανακατασκευή  ολόκληρου του χαμόγελου. Χρησιμοποιούνται με θαυμάσια αποτελέσματα στους ασθενείς με φυσικά δόντια και υψηλές αισθητικές απαιτήσεις, προκειμένου να αλλάξει ριζικά το χαμόγελό τους. Σαν δεύτερη θεραπευτική επιλογή έχουμε τις όψεις από σύνθετη ρητίνη οι οποίες όμως, είναι λιγότερο ανθεκτικές και δεν διατηρούν το αρχικό τους χρώμα μακροχρόνια, οπότε μπορεί να χρειάζεται να αντικαθίσταται τακτικά.

Υλικό κατασκευής

Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται από ειδικό κεραμικό υλικό, χωρίς τη χρήση μετάλλου. Η πορσελάνη μπορεί να μιμηθεί οπτικά την επιφάνεια των δοντιών με διαφάνειες και ανάγλυφα χαρακτηριστικά, απολύτως όμοια με της φυσικής οδοντοφυΐας. Το χρώμα των όψεων από πορσελάνη δεν αλλάζει, είτε από το πέρας των ετών, είτε λόγω διατροφικών συνηθειών, γιατί απορροφούν ελάχιστα έως καθόλου χρωστικές ουσίες και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ενδείξεις-Αντενδείξεις

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν λύση εκλογής σε αρκετές περιπτώσεις όπως σε αραιοδοντία, για να «κλείσουμε» τα διαστήματα ανάμεσα σε δόντια, σε δυσχρωμικά δόντια, σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η αλλαγή του σχήματος του υπάρχοντος δοντιού (π.χ. κάταγμα κοπτικού τριτημορίου, νανοδοντία) και όταν χρειάζεται ένα δόντι να λάβει τη σωστή θέση στο οδοντικό τόξο. Όψεις πορσελάνης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δόντια που λείπει πολύ μεγάλο μέρος οδοντικής ουσίας, σε δόντια που έχουν ήδη στεφάνη και όταν η αλλαγή στη θέση ή την κλίση τους προϋποθέτει να τροχιστούν αρκετά.

Πόσα ραντεβού χρειάζονται

Στο πρώτο ραντεβού λαμβάνονται αρχικά αποτυπώματα και φωτογραφίες των δοντιών. Τα αποτυπώματα αποστέλλονται στο συνεργαζόμενο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, το οποίο ακολουθώντας τις οδηγίες του οδοντιάτρου κατασκευάζει με την «τεχνική του κερώματος» τα δόντια. Στο δεύτερο ραντεβού ο θεράπων επιδεικνύει το διαγνωστικό κέρωμα στον ασθενή, οπότε έχουμε μία πρώτη εικόνα από το τελικό αποτέλεσμα. Επειδή κάποιες φορές είναι δύσκολο να γίνει πλήρως αντιληπτό το τελικό αποτέλεσμα, με μία ειδική τεχνική (mock up) μπορούμε να δείξουμε επί τόπου στον ασθενή πώς θα είναι, οπότε πριν παρέμβουμε στα δόντια γνωρίζουμε επακριβώς το τελικό αποτέλεσμα. Στο τρίτο ραντεβού γίνεται η απαραίτητη επεξεργασία των δοντιών, γίνεται λήψη των τελικών αποτυπωμάτων και κατασκευάζονται οι «πρόχειρες» όψεις, οι οποίες θα συγκολληθούν προσωρινά στον ασθενή μέχρι οι τελικές όψεις να είναι έτοιμες. Στο τέταρτο ραντεβού, γίνεται η πρόβα όπου βλέπουμε το σχήμα και το χρώμα των όψεων και κάνουμε όλες τις τελευταίες αλλαγές. Στο επόμενο ραντεβού, που είναι το  τελευταίο, γίνεται η συγκόλληση των όψεων στα δόντια.

Διάρκεια ζωής

Η αντοχή τους στον χρόνο εξαρτάται κυρίως από τη σωστή επιλογή του περιστατικού, στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτική λύση. Στο πέρασμα των χρόνων δεν αποκλείεται να σπάσει κάποιο μικρό κομμάτι, παρότι η πορσελάνη αποτελεί ένα πολύ ανθεκτικό υλικό. Εφόσον όμως, οι όψεις έχουν κατασκευαστεί σωστά και έχουν συγκολληθεί σε αδαμαντίνη, συμπεριφέρονται όπως τα φυσικά μας δόντια.

Νεκτάριος Χ.Βασιλόπουλος
Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικεύσεις στην οδοντική χειρουργική (MSc)
Αισθητική και επανορθωτική οδοντιατρική
Επιστημονικός συνεργάτης Παν/μιου Αθηνών
Νικηταρά 22Β & 28ης Οκτωβρίου