Νεκρός ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους Mirage

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νεκρός ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους Mirage

Απρίλιος 12, 2018 - 17:51

φωτογραφία αρχείου eurokinissi

Μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Mirage 2000-5 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή περίπου 9 μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου στις 12:15 το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Απριλίου.

Ώρα 15:38, περίπου τρεισήμιση ώρες αφού το μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας χάθηκε από τα ραντάρ, ο υπουργός Εθικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε με ένα τουίτ ότι ο πιλότος του Mirage 2000-5 είναι νεκρός: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

Στις 14:15, με τη συμπλήρωση δύο ωρών από τη στιγμή που το μονοθέσιο Mirage 2000-5 χάθηκε, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία λάμβαναν μέρος ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό και τη διάσωση του χειριστή του  μαχητικού αεροσκάφους. 

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (Save and Rescue) συμμετείχε ένα Super Puma κι ακόμη ένα ελικόπτερο Sikorsky (S-70B) που απογειώθηκε από τη Βάση Ελικοπτέρων του ΠΝ στο Κοτρώνι. 

Ώρα 14:36, η φρεγάτα Ψαρά δεν είχε ακόμη φτάσει στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών βορειοανατολικά της Σκύρου. Περίπου στις 14:00, η φρεγάτα Ψαρά πέρασε το Κάβο Ντόρο και έπλεε πάση δυνάμει προς το σημείο απ' όπου εκπέμφθηκε το τελευταίο σήμα του Mirage. Η ελληνική φρεγάτα φέρει και οργανικό ελικόπτερο για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr, το Mirage 2000-5 που κατέπεσε στη Σκύρο ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη σχηματισμού που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει εικονικά τουρκικά μαχητικά που είχαν μπει χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών.

Το μαχητικό Mirage 2000-5 που κατέπεσε ήταν το νούμερο 1, δηλαδή ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο ελληνικών μαχητικών που είχαν αναλάβει την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.

Πληροφορίες του protothema.gr  αναφέρουν ότι ο χειριστής του MIrage 2000-5 που κατέπεσε δεν πρόλαβε να δώσει σήμα ή να αναφέρει κάτι για  την κατάσταση του αεροσκάφους του προτού χαθεί από τα ραντάρ. (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας: 

«Αρ. Ανακ. 024/2018

Αθήνα, 12 Απριλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.
Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ»