Διάλεξη του Filippomaria Pontani στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διάλεξη του Filippomaria Pontani στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Απρίλιος 18, 2018 - 13:56

Θέμα της διάλεξης: «Σαν τον παλιό στρατιώτη. Αυτουργία, σωφροσύνη και τιμή στις ομηρικές ερμηνείες από την αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση»

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Ηγεσία και Ανθρωπιστικές Αξίες»
 
 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΛΛΑΔΟΣ),
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ HARVARD
 
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΙΑΛΕΞΗ
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 7.00 Μ.Μ.

Filippomaria Pontani,
Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας

Θέμα της διάλεξης:

 «Σαν τον παλιό στρατιώτη. Αυτουργία, σωφροσύνη και τιμή στις ομηρικές ερμηνείες από την αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση»

      Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών,
στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών.
 
Σύντομη περίληψη της διάλεξης

Στα Ομηρικά έπη ήρωες και βασιλιάδες κάνουν διάφορες υπηρεσίες μόνοι τους, από το μαγείρεμα μέχρι στο καθάρισμα ρούχων. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε συχνά, από την αρχαιότητα και πέρα, ως σημάδι του πρωτόγονου τρόπου ζωής εκείνης της εποχής, ή εναλλακτικά ως σημάδι της σωφροσύνης, της αρετής και της ηθικής ανωτερότητας των ηρώων, κάτι το πολύ σπουδαίο στο πλαίσιο της ακατάλυτης παιδαγωγικής αξίας του Όμηρου στην εκπαίδευση. Μερικά ανέκδοτα έργα του Χριστόφορου Κοντολέοντα, ενός Έλληνα λόγιου που έζησε στη Ρώμη κατά το 16ο αιώνα, έχουν ακριβώς αυτό το θέμα και προκαλούν σκέψεις σχετικά με τον παραδειγματικό ρόλο του Όμηρου για τους ηγέτες.

Βιογραφικό σημείωμα του Filippomaria Pontani

Ο Filippomaria Pontani είναι αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας. Ασχολείται με τη χειρόγραφη παράδοση των αρχαίων και Βυζαντινών συγγραφέων, με την εξηγητική παράδοση στον Όμηρο (εκδίδει τα αρχαία και μεσαιωνικά σχόλια στην Οδύσσεια), με την ιστορία της γραμματικής, της ρητορικής και της αλληγορίας, με την ερμηνεία Λατινικών και Ελληνικών λογοτεχνικών κειμένων (από τον Σιμωνίδη στον Καλλίμαχο, από τον Αισχύλο στον Βιργίλιο), με τους λόγιους του Βυζαντίου και της Αναγέννησης (από τον Ευστάθιο στον Πωλιτιανό), και με τη Νέα Ελληνική ποίηση και λογοτεχνία (από τον Ροίδη στον Καρυωτάκη, από τον Καζαντζάκη στον Βαγενά).