Πολλά τα Ελληνο-Γαλλικά «bravo» στην εκδήλωση της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πολλά τα Ελληνο-Γαλλικά «bravo» στην εκδήλωση της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου

Απρίλιος 20, 2018 - 19:10

Με έντονο άρωμα Ελληνο-Γαλλικής Φιλίας συνοδευόμενο με ζεστά χαμόγελα, μεγάλες αγκαλιές, ελπιδοφόρα βλέμματα και πολλά Ελληνο-Γαλλικά «bravo» πραγματοποιήθηκε εχθές στο Φουγάρο η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου προς τιμήν του Συλλόγου του Montepellier  - «Αλληλεγγύη για τον Ελληνικό Λαό», (Collectif Montpellierain de Solidarite avec le Peuple Grec),  με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και ικανοποίησε ευχάριστα τους διοργανωτές.

Η Πρόεδρος της Πύλης Πολιτισμού Βούλα Δεδέα άνοιξε τη βραδιά καλωσορίζοντας όλους, αλλά ιδιαίτερα του Γάλλους φίλους και συνεργάτες, που μέλη του συλλόγου φιλοξενούν  για ένα τριήμερο στην πόλη μας.

Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις της Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το Κοινωνικό Παντοπωλείο –  Πύλη της Αγάπης, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη συνεργασία και αλληλέγγυα στήριξη του Συλλόγου των φίλων Γάλλων, όχι μόνο προς την Πύλη αλλά σε διάφορες δομές και συλλογικότητες πανελλαδικά. Μίλησε για το όραμα τους και τη βαθύτερη σχέση με τους Έλληνες μιας και είναι λάτρεις της ιστορίας και λαογραφίας του τόπου μας.

Το ίδιο ένθερμα  εκ μέρους των Γάλλων τοποθετήθηκε  στο χαιρετισμό του ο Jacques Choukrolin ο οποίος αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία που απολαμβάνουν στη πόλη μας εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς «τους φίλους Έλληνες» όπως χαρακτηριστικά είπε. Στη συνέχεια με συγκίνηση είπε λίγα λόγια για τη συντοπίτισσα μας από το Άργος την αείμνηστη Δήμητρα Νικολοπούλου που για μια 25ετία υπήρξε φίλη και συνεργάτης του Συλλόγου τους στο Montepellier. Στη μνήμη της άλλωστε προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους στων οποίων το δημιουργικό τιμ συμμετείχε.

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόξενος του Γαλλικού Προξενείου στο Ναύπλιο Κατερίνα Τζανετουλάκου, ο Προϊστάμενος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Γιατράκος, ο Διευθυντής  του 1ου ΕΠΑΛ Άργους Νίκος Πιστεύου, ο μαέστρος του «Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» Γιάννης Νικολόπουλος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τοποθετήσεων και χαιρετισμών ταυτόχρονη μετάφραση στα Γαλλικά πραγματοποιούσε ο Alex Roys.
Ακολούθησε η προβολή των τριών ταινιών μικρού μήκους, συμπαραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα της κρίσης τόσο από θεματική προσέγγιση όσο αναμφίβολα από καλλιτεχνική.

Το θερμότερο χειροκρότημα από όλους αλλά κυρίως από τους φιλοξενούμενους μας Γάλλους εισέπραξε η ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ που προβλήθηκε στη συνέχεια.
Η βραδιά συνεχίστηκε με το «Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» που χάρισαν ωραίες χορωδιακές μουσικές στιγμές με συνοδεία στο πιάνο τη Μαρία Ζαρκάδα και  τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Νικολόπουλου.
Την έκπληξη της βραδιάς όμως έκαναν οι φίλοι Γάλλοι που παρουσίασαν χορωδιακά Γαλλικά τραγούδια αφιερωμένα στου « φίλους Έλληνες» που για άλλη μια φορά με αυτή την έκφραση αναφερόντουσαν σε εμάς.
Στο κλείσιμο της βραδιάς η Πρόεδρος Βούλα Δεδέα εξέφρασε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες στους φιλοξενούμενους μας από το  Σύλλογου του Montepellier  - «Αλληλεγγύη για τον Ελληνικό Λαό» για τη στήριξη και συμπόρευση στο έργο της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Γιάννη Γιατράκο από τη Δευτεροβάθμια και το Νίκο Πιστεύου του 1ου ΕΠΑΛ Άργους για τη συνεργασία στη διοργάνωση της εκδήλωσης με τη παρουσίαση της ταινίας των μαθητών, τη πρόξενο Κατερίνα Τζανετουλάκου, το μαέστρο Γιάννη Νικολόπουλο και τους συμμετέχοντες χορωδούς, τη Φλωρίκα Κυριακοπούλου και το ΦΟΥΓΑΡΟ για τη φιλοξενία και το κέρασμα,  τον Alex Roys για τη μετάφραση, τους εθελοντές μέλη της Πύλης για τη φιλοξενία που προσέφεραν στους φίλους Γάλλους καθώς και τους παρευρισκόμενους που στήριξαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση.

Τέλος ιδιαίτερα συγκινημένη είπε ότι φιλοσοφία και στάση της Πύλης Πολιτισμού είναι η στήριξη «της εστίας» και η διατήρηση, παρά τη κρίση, του οικογενειακού τραπεζιού ως το συνδετικό κρίκο της οικογένειας. Και παρακάλεσε όσο μπορούμε να στηρίζουμε την αλληλέγγυα προσπάθεια για τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου – Πύλη της Αγάπης.

«Είναι πολύτιμο για εμάς που είστε κοντά μας σ ’αυτή τη πορεία αγάπης.
Γιατί αν κάνουμε κάτι όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε …… το όνειρο.»