Τάσος Τόκας: Αίτημα ενημέρωσης για αφαλάτωση υφάλμυρων νερών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τάσος Τόκας: Αίτημα ενημέρωσης για αφαλάτωση υφάλμυρων νερών

Απρίλιος 25, 2018 - 00:33

Δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή που απέστειλε η παράταξή μας στον Πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ με παράλληλη κοινοποίηση στον κ. Δημήτρη Μήλιο Δ/ντή της Δ/νσης Υδάτων Αποκεντρωμένης  Δ/σης Πελ/νήσου, στο Γραφείο του Πέτρου Τατούλη Περιφερειάρχη Πελ/νήσου καθώς και  στον Δήμαρχο Ερμιονίδας για το πολύ σοβαρό θέμα της αφαλάτωσης από νερό γεωτρήσεων του Δήμου μας.

Το μείζον αυτό ζήτημα αναδεικνύει την αδυναμία του Δημάρχου να αντιληφθεί τις επιπτώσεις των επιλογών του για τα συμφέροντα του Δήμου Ερμιονίδας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθεί η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Αίτημα ενημέρωσης για αφαλάτωση υφάλμυρων νερών.

Κύριε Πρόεδρε,

Σε ανακοίνωση-ενημέρωση  που κάνατε στις 20-04-2018  αναφέρετε ότι : «..μετά την Άδεια χρήσης νερού  όλων των υδροληψιών του Δήμου μας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου είμαστε πλέον έτοιμοι για την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης των μονάδων αφαλάτωσης Κρανιδίου – Κοιλάδας – Πορτοχελίου και Ερμιόνης».
Εμείς όπως γνωρίζετε ως παράταξη της Αντιπολίτευσης ( αλλά και οι άλλες παρατάξεις) είχαμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας για τις μεθοδεύσεις σας πάνω σε ένα καίριο ζήτημα που έχει να κάνει με το πρόβλημα της  ποιότητας του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας το οποίο είναι παλιό και χρήζει βεβαίως  μιας ιδιαίτερης προσοχής.

Έτσι σε άρθρο μας στις 07-12-2016 με τίτλο « ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ - ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ»  μετά από συζήτηση στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας της  6-12-2016  σχετικά με το αίτημα   της ΔΕΥΑΕΡ για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στη θέση Γκούρι Βιτόριζα, προκειμένου να εγκατασταθεί μονάδα αφαλάτωσης νερού για την εξυπηρέτηση Κρανιδίου, Πορτοχελίου & Κοιλάδας, είχαμε τονίσει πως:

« Το πρόβλημα της ποιότητας νερού στην Ερμιονίδα δεν λύνεται με αποσπασματικές ενέργειες τύπου αφαλάτωσης του νερού των γεωτρήσεων.
Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς ( π.χ. Πανεπιστήμια) με βασικό άξονα την εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 ΕΚ. για προστασία των πηγών και με ταυτόχρονη εφαρμογή του Νομοθετικού Πλαισίου για τη χρήση νερού.
Στο πλαίσιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει  να προγραμματίζει δράσεις με στόχο την μείωση  του κινδύνου της καταστροφής των ήδη επιβαρυμένων υπόγειων υδάτων.»

Κύριε Πρόεδρε,
Η κακή διαχείριση των υδατικών πόρων που οφείλεται στην υπερεκμετάλλευση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων, στην έλλειψη σχεδίου διαχείρισης, στις κακές υποδομές  αλλά και στην  απουσία οποιασδήποτε πολιτικής για λύση του ζητήματος  επιβάρυναν την κατάσταση.

Η υπερβολική χρήση άριστης ποιότητας πόσιμου νερού προερχόμενου από γεωτρήσεις, για άρδευση αποτελεί κατασπατάληση και υπερεκμετάλλευση πολύτιμων και δύσκολα ανανεώσιμων πόρων. Η οξύτητα των σημερινών προβλημάτων, η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών και κυρίως οι προβλεπόμενες  αυξημένες ανάγκες για τα επόμενα χρόνια, επιβάλλουν την λήψη μέτρων, ένα εκ των οποίων είναι η αφαλάτωση σαν μια εναλλακτική λύση, αλλά μόνο από θαλασσινό νερό.

Οι κίνδυνοι για την  επιβάρυνση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων από την υπεράντλησή τους επιβάλουν την σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος και όχι την υιοθέτηση  επιπόλαιων ενεργειών για μικροπολιτικά συμφέροντα.

Άλλωστε οφείλουμε να προστατεύουμε τους υδάτινους πόρους της περιοχής ως ανεκτίμητη κληρονομιά και  κοινωνικό αγαθό.

Μετά τα παραπάνω και για ενημέρωση των δημοτών ζητούμε να μας αποστείλετε:
1) Την μελέτη για το έργο ( Σχεδιασμός-Λειτουργία-Τεχνικο-Οικονομικά Στοιχεία-Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις)
2) Τις μετρήσεις των αρμόδιων φορέων για την κατάσταση των  υπόγειων υδάτων  στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας

3) Την γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Πελοποννήσου για την αφαλάτωση  υφάλμυρου νερού, τηρουμένης  της Ευρωπαϊκής  Οδηγία 2000/60 η οποία θεσπίζει το πλαίσιο της κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, αφού ως αρμόδια αρχή γνωρίζει πως στο Δήμο Ερμιονίδας υπάρχουν περισσότερες από 3.000 γεωτρήσεις ( νόμιμες και παράνομες)  και πολλά πηγάδια.
Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος του ΔήμουΕρμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ"