Ερώτηση Ανδριανού στη βουλή για την κάλυψη των ελλείψεων σε γεωπόνους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ερώτηση Ανδριανού στη βουλή για την κάλυψη των ελλείψεων σε γεωπόνους

Σεπτέμβριος 25, 2012 - 09:45

φωτογραφία eurokinissi - Γιώργος Κονταρίνης

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη  με θέμα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των ελλείψεων σε γεωπόνους στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη και στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και του ζητήματος των μετακινήσεων εκτός έδρας των υπηρετούντων.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Οι ελλείψεις σε γεωπόνους στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη καθώς και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις ημέρες εκτός έδρας και τα έξοδα μετακίνησης, έχουν ως αποτέλεσμα, παρά τη βούληση και τις προσπάθειες των υπηρετούντων γεωπόνων, καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις ζημιών και επομένως στις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες καθώς και προβλήματα στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αφού οι υπηρετούντες γεωπόνοι δεν επαρκούν για την διενέργεια των απαιτούμενων Ποιοτικών Ελέγχων.
Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο καθώς τελευταία τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ενταθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον φετινό καύσωνα και τις πρόσφατες έντονες και μεγάλης έκτασης χαλαζοπτώσεις.
Οι ελλείψεις σε γεωπόνους στις Περιφερειακές Ενότητες, όπως της Αργολίδας, δημιουργήθηκαν μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις και την αναστολή των προσλήψεων. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων επέφερε την μείωση των ημερών εκτός έδρας που δικαιούνται οι ποιοτικοί ελεγκτές – γεωπόνοι με αποτέλεσμα αυτές να εξαντλούνται στην μέση της χρονιάς και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στον ποιοτικό έλεγχο και στις εξαγωγές, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αργολίδα, η οποία διαθέτει παραγωγική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα σχεδόν όλο το χρόνο και μεταποιητικές μονάδες που επίσης λειτουργούν σχεδόν όλο το χρόνο.
Από τα παραπάνω, και με δεδομένο ότι σε λίγο ξεκινά η περίοδος του πορτοκαλιού και των μανταρινιών που απαιτεί μεγάλο αριθμό ποιοτικών ελεγκτών – γεωπόνων, καθίσταται προφανής η επιτακτική ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω της χορήγησης επιπλέον ημερών εκτός έδρας και της απόσπασης γεωπόνων για ενίσχυση τόσο του ΕΛΓΑ Τρίπολης όσο και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.
Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Αν προτίθεται να αναλάβει άμεσες δράσεις για την κάλυψη των ελλείψεων σε γεωπόνους στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Τρίπολης και την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας με αποσπάσεις ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο καθώς και για την επίλυση του ζητήματος της εκτός έδρας μετακίνησης των γεωπόνων».