Διαγράφονται χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διαγράφονται χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Μάιος 17, 2018 - 17:40

Σε «κούρεμα» οφειλών σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που είχαν ως το 2016 να έχουν χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία προχωρεί η κυβέρνηση. Η ρύθμιση προβλέπει τα χρέη που διαγράφονται και επί της ουσίας αφορά όλους όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση και βρέθηκαν χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Η διαγραφή των χρεών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», θα είναι εφικτή εφόσον υπάρχει εύλογη αμφιβολία για το εάν θα έπρεπε οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι αγρότες να είναι ασφαλισμένοι σε ένα ή σε περισσότερα Ταμεία.

Ουσιαστικά γλιτώνουν χρήματα όσοι είχαν κανονικά ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα Ταμείο και ταυτόχρονα έχουν χρεωθεί από άλλον ασφαλιστικό φορέα καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες διοικητικές ή ακόμη και δικαστικές αποφάσεις.

Υπολογίζονται σε χιλιάδες οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αγρότες και άλλοι επαγγελματίες που είχαν ασφάλιση, πλήρωναν κανονικά τις εισφορές του ενώ παράλληλα είχαν αμοιβή από άλλη εργασία, συνήθως με μπλοκάκι για την οποία δεν πλήρωναν εισφορές και βρέθηκαν να χρωστούν στον ΕΦΚΑ δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Όσοι λοιπόν βρέθηκαν χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ, ενώ ήταν κανονικά ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο, αλλά είχαν ταυτόχρονα και δεύτερη εργασία για την οποία δεν κατέβαλαν εισφορές θα πρέπει τώρα να κάνουν αίτηση στον ΕΦΓΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ ή τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς έτσι ώστε να υπάρξει διαγραφή της οφειλής.