Παρέμβαση Ανδριανού για το πλήγμα που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρέμβαση Ανδριανού για το πλήγμα που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι

Μάιος 17, 2018 - 20:28

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα την ανάγκη αντιμετώπισης του σοβαρού πλήγματος που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι από τη μείωση της τιμής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις γάλακτος ή φέτας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
“Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, η ελληνική παραγωγή φέτας το 2017 έφτασε τους 119.000 τόνους έναντι 115.000 τόνων το 2016 και 102.000 το 2015, με την αύξηση που παρατηρείται να είναι αποτέλεσμα διακίνησης ελληνοποιημένου γάλακτος ή έτοιμου προϊόντος, καθώς τα ζώα παρέμειναν σταθερά στα 13 εκατομμύρια αιγοπρόβατα και οι εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν.

Την ίδια ώρα όπως επισημαίνεται συνεχίζεται η μείωση στις τιμές του γάλακτος καθώς το πρόβειο γάλα έχει χάσει σε σχέση με πέρσι 0,25 ευρώ και κυμαίνεται μεταξύ 0,70 – 0,72 το λίτρο και το γίδινο γάλα έχει απώλειες των 0,20 ευρώ διαμορφούμενο στα 0,40 – 0,42 ευρώ το λίτρο, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι δίνουν μάχη επιβίωσης έχοντας να αντιπαλέψουν μεταξύ άλλων τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών και ζωοφαρμάκων, τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα τις εισφορές του ΟΓΑ, και την κρατική αδυναμία έγκαιρης αποζημίωσης σε περιπτώσεις ζωονόσων.

Η ανάγκη άμεσης αλλαγής πολιτικής καταδεικνύεται επίσης από την πρόσφατη αδυναμία της κυβέρνησης να απορροφήσει 6,5 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα κονδύλια της Ε.Ε για τη στήριξη της φέτας και την ετεροχρονισμένη απομάκρυνση της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της ελληνοποίησης γάλακτος και φέτας καθώς και των συνεπειών της σημαντικής μείωσης των τιμών παραγωγού του γάλακτος.
Ποιοι έλεγχοι έχουν γίνει και ποια είναι τα αποτελέσματά τους.
Γιατί περιμένατε να χαθούν οι προθεσμίες υποβολής του προγράμματος  για να απομακρύνετε τα στελέχη σας στον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Μετά τις ανωτέρω επισημάνσεις και του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας πως στηρίζετε την ελληνική κτηνοτροφία”.