Αντιπαράθεση για το Εφετείο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αντιπαράθεση για το Εφετείο

Σεπτέμβριος 26, 2012 - 16:04

Απάντηση του προέδρου, των μελών του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως στην από 17-09-2012 επιστολή του κ. προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
                   
   Διαβάσαμε για την έκπληξη και την «πραγματική λύπη» Σας για την εκ μέρους μας «υιοθέτηση» των απόψεων του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γ. Μικρούδη, περί ενός Εφετείου Πελ/σου με έδρα την Τρίπολη, καθώς και τα ερωτηματικά που τίθενται ως προς το «φιλικό»  Δ.Σ. Τριπόλεως, μαζί με την δυσφορία σας για τις άριστες σχέσεις που είχαμε, «δίχως κανείς να αποδέχεται και να υποστηρίζει θέσεις, που σίγουρα βλάπτουν τον άλλον», όπως αναφέρετε, ενώ τώρα διαταράχθηκαν.
            Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε από τώρα ότι εμείς τις άριστες φιλικές σχέσεις τις εννοούμε πραγματικά, παρά τα όσα θα αναφερθούν παρακάτω, ιδίως μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, γεγονός ειλικρινές και αδιατάρακτο.
            Από εκεί και ύστερα, όμως, έχουμε υποχρέωση να ενεργούμε θεσμικά, για την προάσπιση των Δικαίων και συμφερόντων του Συλλόγου μας, πράγμα το οποίο κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις όπως και εσείς.
            Επί της ουσίας:  Η ανάρτηση άρθρων-δημοσιευμάτων στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας γίνεται με μοναδικό γνώμονα την άμεση ή έμμεση σχέση που έχουν αυτά με τη Δικαιοσύνη, το Νομικό Κόσμο και τον Σύλλογο μας, την Τρίπολη και την Αρκαδία γενικότερα. Η ανάρτηση αυτή ουδόλως σημαίνει ότι ο αναρτήσας-διαχειριστής συνάδελφος αλλά και το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ταυτίζεται, αποδέχεται ή απορρίπτει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, το οποίο απλώς φιλοξενούμε για ενημέρωση των επισκεπτών.
            Ανεξαρτήτως αυτών και προς ενημέρωση των πολιτών έχουμε υποχρέωση να αναφέρουμε τα εξής: Με το υπ’ αριθμ. 38/05-11-1834 Βασιλικό Διάταγμα του τότε Βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα  δημιουργήθηκαν δύο (2) Εφετεία στην Χώρα, με έδρα την Αθήνα και την Τρίπολη αντίστοιχα. Το Εφετείο Τριπόλεως λειτούργησε επί δυόμισι περίπου έτη στην Τρίπολη και το έτος 1836 μεταφέρθηκε προσωρινά , «λόγω χειμώνος», όπως αναφέρεται στο σχετικό Βασιλικό Διάταγμα, στο Ναύπλιο, όπου «προσωρινά» παραμένει μέχρι σήμερα, δηλαδή για 176 έτη!!!!
            Ακολούθως , τα έτη 1990-1991 ιδρύθηκε μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου στην Καλαμάτα, ως σεισμόπληκτης περιοχής, και στη συνέχεια  η έδρα αυτή έγινε μόνιμη, χωρίς ο Σύλλογος μας να εναντιωθεί.
            Ο Σύλλογος μας ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί την αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτέρα  τους κατάσταση ούτε να προβάλλει το εύλογο και δίκαιο αίτημα του για την επαναφορά της έδρας του Εφετείου Πελ/σου στην Τρίπολη, πρόταση-αίτημα που επανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Μικρούδης (και όχι ο Σύλλογός μας).
            Ο Σύλλογός μας, λοιπόν, δεν αντέδρασε στην ίδρυση μεταβατικής έδρας του Εφετείου Ναυπλίου στην Καλαμάτα, που έγινε μόνιμη, δεν αντέδρασε στο αίτημα του Δ.Σ. Καλαμάτας για ίδρυση νέων Φυλακών στην περιοχή της Καλαμάτας, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια την παύση λειτουργίας των Φυλακών Τριπόλεως.
            Κυρίως όμως δεν αντέδρασε στην δέσμευση, που ζήτησε και πέτυχε το έτος 2007 ο Δ.Σ. Καλαμάτας, κατά τον εορτασμό των 150 ετών από  την ίδρυσή του, του τότε Προέδρου Του ΣτΕ  Γεωργίου Παναγιωτόπουλου για την δημιουργία Μεταβατικού Διοικητικού Εφετείου στην Καλαμάτα,  το οποίο φυσικά θα αποσπάτο από το Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως (που λειτουργεί από το 1987).
            Το ίδιο έκανε , δηλαδή δεν αντέδρασε, στην προσωπική δέσμευση του τότε υποψηφίου και νυν Προέδρου του Δ.Σ. Καλαμάτας  για την «ίδρυση κατ’ αρχάς Μεταβατικού Διοικητικού Εφετείου στην Καλαμάτα, με μελλοντική προοπτική να γίνει η Καλαμάτα μόνιμη έδρα του Διοικητικού Εφετείου», όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθμ. 32.588/10 Φεβρουαρίου 2008 φύλλο της καθημερινής εφημερίδας της Μεσσηνίας «ΘΑΡΡΟΣ». Δεν θα σχολιάσουμε βεβαίως την δήλωση του τότε υποψηφίου Προέδρου του Δ.Σ. Καλαμάτας Βασιλείου Δημαρέση, ο οποίος χαριτολογώντας επισήμανε ότι δε θα θέσει θέμα μεταβατικής έδρας του Αρείου Πάγου στην Καλαμάτα!!!
            Ίσως, βέβαια, να κρίνετε ότι η παρούσα χρονική συγκυρία να είναι ευνοϊκή για την Μεσσηνία και την Καλαμάτα, αφού έχει προσβάσεις στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων, πλην όμως κάθε τέτοιου είδους διεκδίκηση θα μας βρει αντίθετους με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας.
            Παρά, λοιπόν , το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά και αλλεπάλληλα κτυπήματα «κάτω από τη μέση» εκ μέρους του Συλλόγου Σας κατά του δικού μας, εμείς, επιδεικνύοντας θεσμική και ειλικρινώς φιλική συμπεριφορά, τα ξεπερνούσαμε και πράγματι είχαμε άριστες σχέσεις, τις οποίες με βεβαιότητα θα διατηρήσουμε.
            Οι θεσμικές διεκδικήσεις εκάστου, είναι άλλης τάξεως κεφάλαιο, πλην όμως οι προεκτεθείσες τοποθετήσεις και διεκδικήσεις Σας σε βάρος της Τριπόλεως, όχι απλώς δεν σας δίνουν το δικαίωμα να παραπονείστε για οτιδήποτε, αλλά αντίθετα θα επέβαλαν μια έντιμη σιωπή. Ελπίζουμε ότι δε θα χρειαστεί να επανέλθουμε.
                                              Τρίπολη, 25-09-2012
                                    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Τριπόλεως
 
                                    Δημήτριος    Κωστόγιαννης
 
Η ανακόινωση του ΔΣ Καλαμάτας 
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
 
****************************
Με έκπληξη και πραγματική λύπη, διαπιστώνω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης ουσιαστικά «υιοθετεί», με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, την ανιστόρητη και απαράδεκτη επιστολή του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεωργίου Μικρούδη, περί συγχωνεύσεων και κατάργησης δικαστηρίων μεταξύ αυτών και της περιφέρειάς μας (όπως κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, κατάργηση του Πρωτοδικείου Γυθείου, συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη!!!!!!!!!), η οποία αναδεικνύει μία αμιγώς οικονομική προσέγγιση της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο πλήρως αναντίστοιχο της ιδιαίτερης φύσης του εν λόγω θεσμού και των ιδιαίτερων αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος και όλοι εμείς οι Δικηγόροι βιώνουμε καθημερινά.
Τουλάχιστον ο φιλικός ?? Δικηγορικός Σύλλογος Τριπόλεως, από λόγους δεοντολογίας και μόνο, θα έπρεπε να δημοσιεύσει και τη σχετική απάντηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Δεν πειράζει όμως.
Απλώς και μόνο, θέλω να σας εκφράσω τη δυσφορία μου και την έκπληξη μου, γιατί μέχρι σήμερα πίστευα ότι είχαμε άριστες σχέσεις, δίχως κανείς να αποδέχεται και να υποστηρίζει θέσεις, που σίγουρα βλάπτουν τον άλλον.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δε μπορεί να δεχθεί τέτοιες πρωτοφανείς, ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις που εκφράζονται δια της επιστολής του κ. Γ. Μικρούδη.
Θέλω να τονίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι ανάλογες προσπάθειες θα μας βρουν αντιμέτωπους, μιας και είμαστε διατεθειμένοι να διαφυλάξουμε σθεναρά κατακτήσεις που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλλει προς όφελος της Δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών της Μεσσηνίας.
 
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας
Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης