Xαιρετισμός του Γιάννη Ανδριανού στην ημερίδα του ΕΠΑΛ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Xαιρετισμός του Γιάννη Ανδριανού στην ημερίδα του ΕΠΑΛ

Μάιος 24, 2018 - 18:27

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Xαιρετισμός του Βουλευτή Αργολίδας και αν. υπεύθυνου του τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Ανδριανού στην ημερίδα:

 “ΤΟ ΕΠΑΛ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ – ΜΑΘΗΤΕΙΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ”

 
Η έκτακτη  προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σήμερα στη Βουλή, δεν μου επέτρεψε να είμαι κοντά σας σ' αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα. Θέλω όμως να συγχαρώ τους διοργανωτές και ιδίως τα ΕΠΑΛ Άργους, Ναυπλίου και Κρανιδίου καθώς και το Εργαστηριακό Κέντρο Άργους τόσο γι' αυτή την πρωτοβουλία, όσο βεβαίως και για το πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελούν, συχνά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, χάρη κυρίως στην ευσυνειδησία, τη δέσμευση και τη δημιουργικότητα των εκπαιδευτικών κοινοτήτων των σχολείων.

 

Η μαθητεία είναι ένα ισχυρό και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο εργαλείο για την απόκτηση πολύτιμης εργασιακής εμπειρίας των νέων ανθρώπων. Είναι ένα εργαλείο που απαντά αποτελεσματικά στο παράδοξο ότι ενώ η Ελλάδα έχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας νέων στην Ευρώπη, οι ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν πως δυσκολεύονται να βρουν νέους εργαζόμενους με τα απαιτούμενα ουσιαστικά προσόντα, με εμπειρία και γνώση της εργασιακής πραγματικότητας.

 

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το 2013 από την τότε κυβέρνηση ο θεσμός της μαθητείας συστηματοποιήθηκε και επεκτάθηκε και στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων και των ΙΕΚ, σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

 

Βεβαίως, για να λειτουργήσει η μαθητεία και να αποδώσει πλήρως τα θετικά της αποτελέσματα, χρειάζεται η σημερινή κυβέρνηση να δει με μεγαλύτερη προσοχή κάποιες αυτονόητες προϋποθέσεις:  την εγκατάλειψη της ιδεοληπτικής φοβίας απέναντι στον υγιή ιδιωτικό τομέα, τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης – και ιδιαίτερα της επαγγελματικής – με τις ανάγκες και τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας, την ενίσχυση της συνεργασίας με τα επιμελητήρια και τους κοινωνικούς εταίρους, την ενεργότερη συμμετοχή  των εργοδοτών στην κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή ουσιαστικότερων κινήτρων για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στη μαθητεία και την οργανική ένταξη του θεσμού της μαθητείας στο συνολικό πλάνο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Κι όλα αυτά βεβαίως, μέσα σε ένα πλαίσιο ρητών κανόνων ποιότητας, αυστηρής τήρησης των προγραμμάτων σπουδών, και στήριξης του μαθητευόμενου, ώστε η μαθητεία να λειτουργεί πραγματικά προς όφελος τόσο των εκπαιδευόμενων όσο και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που θα επιλέξουν να επενδύσουν στην επαγγελματική ανάπτυξη των νέων εργαζομένων.

 

Όλα αυτά είναι προϋπόθεση προκειμένου να καταστήσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση πραγματικά συνειδητή επιλογή προοπτικής για τους νέους ανθρώπους, αλλά και μοχλό για την  την αντιμετώπιση της κρίσης, για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση, για τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και εύρωστου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα που με έμφαση στη γνώση και το ανθρώπινο δυναμικό.

 

Μολονότι λοιπόν υπάρχουν ακόμη πολλά και σημαντικά βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε ως πολιτεία προκειμένου να διασφαλίσουμε πλήρως την αποτελεσματικότητα της μαθητείας, θέλω να παρακινήσω όλους τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των ΕΠΑΛ της Αργολίδας να αξιοποιήσουν αυτή τη σημαντική εμπειρία που αποτελεί πραγματικά ένα σημαντικό εργαλείο για την μετέπειτα επαγγελματική σας καριέρα.

 

Μ' αυτές τις σκέψεις, εύχομαι στα παιδιά των ΕΠΑΛ υγεία, καλή συνέχεια στις σπουδές σας και καλή σταδιοδρομία στο πεδίο που θα επιλέξετε, και στους εκπαιδευτικούς μας καλή δύναμη στο σπουδαίο έργο που επιτελείτε.