H ιστορία των yesmen..

Time to read
less than
1 minute
Read so far

H ιστορία των yesmen..

Οκτώβριος 01, 2012 - 09:32

"οι άνθρωποι πολλές φορές είναι έτοιμοι να δεχτούν οτιδήποτε, αρκεί να θεωρούν ότι προέρχεται από μια πηγή που την εμπιστεύονται"
Αυτό είναι το μήνυμα μίας αληθινής ιστορίας (2004) που σκαρφίστηκαν δύο ακτιβιστές ("the Yes Men"), οι οποίοι δημιούργησαν μια ψεύτικη ιστοσελίδα, αυτοπροσδιοριζόμενη ως η σελίδα του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου). Πολλοί πίστευαν ότι πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΕ, με αποτέλεσμα να τους προσκαλούν σε ομιλίες και συνέδρια. Οι δύο αυτοί τύποι με γελοίες παρουσιάσεις και παρεμβάσεις στα συνέδρια που προσκαλούνταν σατίριζαν και προκαλούσαν. Παρόλα αυτά κέρδιζαν το χειροκρότημα και τη θετική ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες τις περισσότερες φορές.
Ακόμα και όταν σε κάποια εκδήλωση ανακοίνωσαν τη διάλυση του ίδιου του ΠΟΕ, διακηρύσσοντας την επανίδρυση του υπό την προϋπόθεση ότι θα ρυθμίζουν το εμπόριο απαντώντας στην παγκοσμιοποίηση, οι συμμετέχοντες -αν και εκπρόσωποι πολυεθνικών (φορείς παγκοσμιοποίησης)- αντέδρασαν θετικά, παρόλο που ενδεχομένως στα φουαγιέ ύστερα μπορεί να εξέφραζαν τη διαφωνία τους- όχι όμως συντεταγμένα και δημόσια..
Φαίνεται λοιπόν ότι ένα μήνυμα πολλές φορές δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η πηγή από όπου προέρχεται. Υπάρχει πολλές φορές εξάρτηση από τη "συμβολική" εξουσία, ακόμα και αν η κοινωνία που δέχεται τα μηνύματα είναι πληροφορημένη, "καταρτισμένη" ή εν πάσει περιπτώση "υποτίθεται" ότι δεν ψαρώνει..
Είναι σημαντικό λοιπόν οι αποδέκτες μηνυμάτων (κοινωνία) να προσπαθούν να στέκονται κριτικά, ενεργητικά. Χρειάζεται να κοπιάσουν, να σκεφθούν και πολλές φορές να πάψουν να είναι δέκτες έτοιμων εύπεπτων "παραστάσεων".
Το κρίσιμο της υπόθεσης πάντως είναι να καταλάβουμε ότι είναι δομική η ανάγκη της παρουσίας του "κάποιου να είναι υπεύθυνος", του "κάποιου να είναι ηγέτης", του "κάποιου να αντιπροσωπεύει", απλά το ερώτημα είναι το εξής: "ποιος (πρέπει να) είναι αυτός;"..
Το ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ κρίσιμο της υπόθεσης είναι να να μετατρέψουμε την όποια διαφορετική αντίληψη, την όποια "ανυπακοή" σε πραγματικό μετασχηματισμό, να μετατρέψουμε τον αναστοχασμό σε πράξη εμπράγματη, σε δράση, σε επαναλαμβανόμενη πρακτική..
open politics

OazUh0Ym8rc