Σταθάκης σε Ανδριανό: ο ΤΟΕΒ Ιρίων και ο ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας επανασυνδέθηκαν άμεσα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σταθάκης σε Ανδριανό: ο ΤΟΕΒ Ιρίων και ο ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας επανασυνδέθηκαν άμεσα

Ιούνιος 15, 2018 - 16:31

Απάντηση Σταθάκη σε Ανδριανό για τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προς τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας

 

Στην 5945/14-5-2018 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ανάγκη διασφάλισης ρεαλιστικών όρων για την αποπληρωμή τους, απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, κοινοποιώντας  σχετικό έγγραφο και δελτίο Τύπου της ΔΕΗ.

Στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Οι συσσωρευμένες οφειλές ορισμένων ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ και μεμονωμένων αγροτών σε 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή αγγίζουν συνολικά τα 90 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ αναγνωρίζοντας την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής άρδευσης των γεωργικών καλλιεργειών, προκρίνει την εύρεση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα των οφειλών Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και αγροτών προς τη ∆ΕΗ. Η λύση αυτή δεν μπορεί να βασίζεται σε μια ενιαία ρύθμιση, καθώς υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες οφειλετών και συνεπώς οι όποιες λύσεις, θα πρέπει να είναι κατηγοριοποιημένες. Ειδικότερα:

-Στην περίπτωση των ΤΟΕΒ που δείχνουν διάθεση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η ∆ΕΗ θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου και να στηρίξει τη μεγαλύτερη δυνατή ρύθμιση όσον αφορά τις προκαταβολές και το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δόσεων.

-Ειδικά σε ό,τι αφορά τους αγρότες, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όσων είναι τυπικοί προς τις υποχρεώσεις τους και να διασφαλιστεί η ομαλή άρδευση των καλλιεργειών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ∆ΕΗ βρίσκεται σε διάλογο μαζί τους προκειμένου να παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση, ενώ θα ληφθούν μέτρα και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

-∆ιαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση όσων δείχνουν απροθυμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους αποφεύγοντας τη συνεννόηση με την ∆ΕΗ ή σε περιπτώσεις ΤΟΕΒ που έχουν εντοπιστεί οικονομικές ατασθαλίες. Μελέτη ορκωτού λογιστή, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε, εντόπισε θέματα κακοδιαχείρισης ορισμένων διοικήσεων ΤΟΕΒ και συνεπώς όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία οφειλετών χρειάζονται διαφορετικού τύπου ρυθμίσεις.

Όπως προκύπτει και από το υπ ́ αρ. πρωτ. 1465/29-5-2018 έγγραφο της ∆ΕΗ το οποίο σας κοινοποιούμε, η επιχείρηση κινούμενη εντός του πλαισίου που περιγράψαμε ανωτέρω, καταβάλλει προσπάθειες συνεργασίας με τους οφειλέτες της ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Μάλιστα, ο ΤΟΕΒ ΙΡΙΩΝ και ο ΓΟΕΒ ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΣ, κατόπιν της ρύθμισης που συμφωνήθηκε, επανασυνδέθηκαν άμεσα.

Tέλος, κοινοποιούμε το από 1-6-2018 ∆ελτίου Τύπου της ∆ΕΗ Α.Ε., με το οποίο η επιχείρηση ανακοίνωσε την αναστολή των αποκοπών ηλεκτρικής ενέργειας και την άμεση επανασύνδεση των παροχών που είναι κομμένες, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο στους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ να διευθετήσουν τις οφειλές τους”.