Το Εφετείο ανήκει στην Τρίπολη από το 1834!!!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το Εφετείο ανήκει στην Τρίπολη από το 1834!!!

Οκτώβριος 02, 2012 - 08:59

 
Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε την απόφαση  38/05-11-1834 του Βασιλικού Διατάγματος!
Επιστολή στον Κωνσταντινόπουλο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης
ΣΧΕΤ.: Η από 24-09-2012 επιστολή Σας
  Σε απάντηση της παραπάνω επιστολή Σας  έχομε τη τιμή να σας γνωρίσουμε τα εξής:
            Όπως είναι γνωστό, με το υπ’ αριθμ. 38/05-11-1834 Βασιλικό Διάταγμα του τότε Βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα  δημιουργήθηκαν δύο (2) Εφετεία στην Χώρα, με έδρα την Αθήνα και την Τρίπολη αντίστοιχα. Το Εφετείο Τριπόλεως λειτούργησε επί δυόμισι περίπου έτη στην Τρίπολη και το έτος 1836 μεταφέρθηκε προσωρινά , «λόγω χειμώνος», όπως αναφέρεται στο σχετικό Βασιλικό Διάταγμα, στο Ναύπλιο, όπου «προσωρινά» παραμένει μέχρι σήμερα, δηλαδή για 176 έτη!!!!
            Ακολούθως , τα έτη 1990-1991 ιδρύθηκε μεταβατική έδρα του Εφετείου Ναυπλίου στην Καλαμάτα, ως σεισμόπληκτης περιοχής, και στη συνέχεια  η έδρα αυτή έγινε μόνιμη, χωρίς ο Σύλλογος μας να εναντιωθεί, ακριβώς λόγω του σεισμοπλήκτου.
            Ανεξαρτήτως αυτών ουδέποτε ο Σύλλογος μας έπαψε να διεκδικεί την επαναφορά της έδρας του Εφετείου Ναυπλίου στην Τρίπολη ( «εκκλητόν της Πελ/σου» ονομάζεται) ούτε και να προβάλλει αρμοδίως το εύλογο και δίκαιο αυτό αίτημα.
            Ειδικότερα, από το 1974 και ύστερα, που έχομε και προσωπική άποψη, ο Σύλλογός μας με συνεχή γραπτά υπομνήματα και προφορικές παραστάσεις του προς όλους ανεξαιρέτως τους εκάστοτε Υπουργούς Δικαιοσύνης και Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έθετε πάντοτε το θέμα της επαναφοράς της έδρας του Εφετείου στη Τρίπολη, μαζί βεβαίως με την ταύτιση των δικαστικών με τα διοικητικά όρια του Νομού ( δωσιδικία Κυνουρίας στο Ναύπλιο, Κοντοβάζαινας στον Πύργο και Κοινότητας Κοσμά στο Πρωτοδικείο Σπάρτης), και την ανέγερση σύγχρονου κτιρίου των Φυλακών Τριπόλεως.
            Η πρόταση του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεωργίου Μικρούδη, μέλους αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επανέφερε το θέμα της έδρας του Εφετείου Τριπόλεως, στα πλαίσια ευρύτερης συγχωνεύσεως στον χώρο της Δικαιοσύνης, δηλαδή των Δικαστηρίων.
            Είναι αναμφισβήτητο ότι τα μικρά Δικαστήρια παρουσιάζουν πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας και λόγω ελλείψεως στελεχώσεως, δαπανών κ.λ.π., ενώ η πρόσφατη ίδρυση τεσσάρων (4)  νέων Εφετείων στη Χώρα μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε.
            Εξ άλλου, η Τρίπολη ως πρωτεύουσα της περιφέρειας, φυσικό και γεωγραφικό κέντρο της Πελ/σου, με εύκολη, γρήγορη και ίση περίπου πρόσβαση από όλες τις περιοχές , αφενός μεν πρέπει να έχει διοικητική πληρότητα, δηλαδή όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει μία πρωτεύουσα περιφέρειας, αφ’ ετέρου δε έχει όλες τις προϋποθέσεις λειτουργικότητας, οικονομίας και ορθολογικής οργανώσεως ενός επαρκώς στελεχωμένου μεγάλου Εφετείου, όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες ανάγκες.   Προς το σκοπό αυτό ο σύλλογός μας πασχίζει θεσμικά προς κάθε κατεύθυνση εδώ και πολλά χρόνια , όπως προαναφέρθηκε.
            Για το λόγο αυτό, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία Σας για σύσκεψη των αρμοδίων για την έδρα του Εφετείου Τριπόλεως, στην οποία ασμένως θα συμμετέχουμε θέτοντας τις απόψεις μας.
            Μάλιστα αποδεχόμενοι την πρότασή Σας, ύστερα και από επικοινωνία με του λοιπούς αποδέκτες της επιστολή Σας, θα οργανώσουμε άμεσα την εν λόγω σύσκεψη.
                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ                       ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΤΑΚΟΥ
 
 
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1)Βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, 2)βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ.  Κωνσταντίνο Ζαχαριά, 3) Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη, 4) Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, κ.Ευάγγελο Γιαννακούρα, 5) Δήμαρχο Γορτυνίας, κ. Ιωάννη Γιαννόπουλο, 6) Δήμαρχο Τρίπολης, κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, 7) Δήμαρχο Μεγαλόπολης, κ.  Παναγιώτη Μπούρα, 8) Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, κ. Ιωάννη Μαρνέρη, 9)Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κ. Μανώλη Σκαντζό.