ΕΟΠΥΥ: «Χαράτσι» 22,43% στα καταστήματα ορθοπεδικών ειδών ως το 2022

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΕΟΠΥΥ: «Χαράτσι» 22,43% στα καταστήματα ορθοπεδικών ειδών ως το 2022

Ιούνιος 22, 2018 - 07:56

Ρεπορτάζ του Arcadia Portal

Τα καταστήματα ορθοπεδικών ειδών στη χώρα μας, τα οποία υποχρεωτικά συνεβλήθησαν με τον ΕΟΠΥΥ, καλούνται να επιστρέψουν στον οργανισμό ένα απίστευτα μεγάλο ποσοστό από τα κέρδη τους, ελέω... clawback και rebate, δύο πρακτικών που στη μνημονιακή μας εποχή «μεταπήδησαν» από τον επιχειρηματικό κόσμο των μπόνους στον τομέα της Υγείας. Και μάλιστα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που θα κυρωθεί από τη Βουλή σύντομα, η πρακατική αυτή θα συνεχιστεί ως το 2022.

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας, είχαμε αναδείξει τους δόλιους συμψηφισμούς τους οποίους μετέρχεται ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αναγκάσει τους συμβεβλημένους γιατρούς για υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) για το διάστημα 2012-2015 να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ εντός λίγων μόνο ημερών (δέιτε ΕΔΩ). Σήμερα, θα ερευνήσουμε την περίπτωση των καταστημάτων που εμπορεύονται ορθοπεδικά είδη. Οι μικρές αυτές επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν για το β' εξάμηνο του 2017 ένα ποσοστό 22,43% (ποσό υπέρβασης της κατηγορίας/ υποκατηγορίας). Και τι σημαίνει αυτό;

Το ποσό αυτό «προκύπτει από τη διαίρεση της διαφοράς μεταξύ του αθροίσματος της δαπάνης σε clawback, μετά την αφαίρεση rebate και περικοπής ΦΠΑ κάθε προμηθευτή της κατηγορίας ή υποκατηγορίας (πραγματική προκληθείσα δαπάνη) και του ανώτατου εξαμηνιαίου ορίου δαπάνης συτής, διά της πραγματικής προκληθείσας δαπάνης».

Αυτό το ποσοστό που ζητείται σήμερα από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αγγίζει το 23%, επειδή αυτό το εξάμηνο, αυτό το ποσοστό πρέπει να καλυφθεί στον ΕΟΠΠΥ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μεταβάλλεται εύκολα. Αν στον προϋπολογισμό πρέπει να καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό, διόλου απίθανο να ζητηθεί από τους επιχειρηματίες να επιστρέψουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, που μπορεί να αγγίζει και το 50%. Σημειωτέον ότι αυτό το ποσό «κόβεται» αυτόματα, και δεν υπάρχει περιθώριο αντίδρασης ή αμφισβήτησης. Ακόμη, πρέπει να αναφέρουμε ότι νέα ειδοποίηση θα σταλεί στους επιχειρηματίες τον Αύγουστο για το επόμενο εξάμηνο, γεγονός που δημιουργεί οικονομική ασφυξία στις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

 

«Χαράτσι» για όλους, αλλά όχι για τους εισαγωγείς

Αυτοί οι οποίοι έχουν «γλιτώσει» το χαράτσι, είναι οι εισαγωγείς των ορθοπεδικών ειδών, οι οποίοι στην Ελλάδα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι εισαγωγείς δεν επιβαρύνονται με την επιστροφή του συγκεκριμένου ποσοστού στον ΕΟΠΥΥ. Εκπρόσωπος του κλάδου αναφέρει: «Είναι άδικο να πληρώνει όλο το ποσοστό ο επιχειρηματίας και ο εισαγωγέας να μην πληρώνει τίποτα. Δίκαιο θα ήταν αν ο εισαγωγέας έχει 1.000 ευρώ μεικτό κέρδος από ένα αντικείμενο και ο επιχειρηματίας που το διαθέτει 300 ευρώ, να πληρώνει ο καθένας το ποσοστό που του αναλογεί. Όχι να πληρώνει μόνο ο έμπορος και να χρεώνεται όλο το ποσό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό όφελος για τους επιχειρηματίες, είναι το γεγονός ότι τα ποσά αυτά αφαιρούνται από την Εφορία. Επίσης, κάθε καταστηματάρχης μπορεί να κάνει μια ρύθμιση των 12 ή 18 δόσεων. Ρυθμίσεις των 100 δόσεων δεν συμφέρουν, όπως μας εξηγεί εκπρόσωπος του κλάδου, επειδή το clawcack γίνεται ανά εξάμηνο και έτσι η μία ρύθμιση πέφτει πάνω στην άλλη.

 

«Στραγγίζει» τις επιχειρήσεις το clawback

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο εκτιμήσεις εφέτος κάνουν λόγο για υπέρβαση που θα ξεπεράσει τα 600 εκατ . ευρώ. Το clawback του  2017 έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Ταυτόχρονα το rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) ανήλθε σε 415 εκατ. τη χρονιά που πέρασε, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ. Συνολικά η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ξεπέρασε πέρσι τα 1,2 δισ ευρώ. Είναι δε ενδεικτικό πως μόνο το πρώτο τρίμηνο  η υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ ήταν 150 εκατ. ευρώ. Οι φαρμακευτικές εκτιμούν πως και αυτή η χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη, αφού το "κλειστό" όριο του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 1,94 δισ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με το 2017*.

*Τα στοιχεία από το ρεπορτάζ της Βσιλικής Κουρλιμπίνη στο capotal.gr

Γαλανιάδη Εύα