Όλη η συμφωνία για την Ελλάδα: Μέτρα, χρέος, εποπτεία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Όλη η συμφωνία για την Ελλάδα: Μέτρα, χρέος, εποπτεία

Ιούνιος 22, 2018 - 11:14

Έξοδος από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, ενισχυμένη επιτήρηση της οικονομίας της χώρας μας, 15 δισ. ευρώ δόση και ελάφρυνση χρέους. Σε αδρές γραμμές, αυτά προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές μας, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ως προς το χρέος, η συμφωνία προβλέπει επιμήκυνση κατά 10 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής δανείων ύψους 96 δισ. ευρώ της δεύτερης διάσωσης, με ταυτόχρονη πρόβλεψη μιας περιόδου χάριτος 10 ετών κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα δεν πληρώνει τόκους.

Μεταξύ των άλλων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν είναι η επιστροφή των κερδών Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Τα κέρδη θα δοθούν σταδιακά και θα συνδέονται με την ενισχυμένη επιτήρηση -επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς.Προβλέπεται επίσης η κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου, που αφορά το δάνειο της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 130,9 δισ. ευρώ.

Πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ως το 2060

Αναφορικά με την τελευταία δόση το ύψος της θα είναι 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η Ελλάδα μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει αν θα αποπληρώσει και τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ με χρήση άλλων χρηματοδοτικών μέσων.

Τα υπόλοιπα της δόσης μαζί με διαθέσιμα και της χώρα θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας περίπου 24,1 δισ. ευρώ που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Με βάση την απόφαση η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ το 2023 μέχρι το 2060. Θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

 

Το 2032 ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους

Οι χώρες της Ευρωζώνης για να αποσπάσουν το «πράσινο φως» του ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεσμεύθηκαν ότι το 2032 θα προχωρήσουν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, κι αν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης.

 

Κοινωνική πρόνοια
 

- Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του συστήματος πρόνοιας με την τεχνική βοήθεια της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS)

- Ως τα μέσα του 2020 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου συντάξεων (ΕΦΚΑ).

- Να εκσυγχρονίσει το Σύστημα Υγείας ανοίγοντας 120 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ) ως τα μέσα του 2018. Ως τα μέσα του 2020 θα πρέπει να έχουν ανοίξει και τα 240 που έχουν προβλεφθεί.

- Ως το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να λειτουργεί η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία ως τα μέσα του 2020 θα πρέπει να έχει καταφέρει να είναι υπεύθυνη για την κάλυψη τουλάχιστον του 30% των νοσοκομειακών δαπανών και 40% ως τα μέσα του 2022.

- Να ολοκληρώσει τα κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας και τη μεταρρύθμιση τους εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα για τον τρόπο υπολογισμού της αναπηρίας ως τα μέσα του 2019, αναθεωρώντας τις επιχορηγήσεις των τοπικών μέσων μεταφοράς ως το τέλος του 2019 και ολοκληρώνοντας τους τρεις πυλώνες του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως το τέλος του 2019.

Διαβάστε ολόκληρη τη συμφωνία ΕΔΩ.