Μητσοτάκης: Ψεύτης με «Ψ» κεφαλαίο ο Τσίπρας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μητσοτάκης: Ψεύτης με «Ψ» κεφαλαίο ο Τσίπρας

Ιούλιος 06, 2018 - 09:15

φωτογραφία eurokinissi

«Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης με ''ψ'' κεφαλαίο και χρησιμοποιείτε αυτά τα ψευδή δημοσιεύματα· δεν συναντήθηκα ποτέ με την κ. Μέρκελ στη σύνοδο του ΕΛΚ» απάντησε στην αναφορά του κ. Τσίπρα σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ παρακάλεσε την γερμανίδα καγκελάριο να επιμείνει στην υλοποίηση των περικοπών για τις συντάξεις και στη μείωση του αφορολόγητου», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την οικονομία που το κόμμα του ζήτησε την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Αναφερόμενος στη σεναριολογία που αναπτύσσει η κυβέρνηση για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων το 2019, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Περικοπές συντάξεων δεν προβλέπονταν στο γ’ μνημόνιο, άρα δεν έδωσε εντολή ο λαός για αυτές. Ήταν, δε, τελείως αχρείαστες. Είναι τίμημα της δικής σας προσωπικής αναξιοπιστίας. Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές και για να αφήσουμε τα παραμύθια: Εμείς έχουμε ετοιμάσει τροπολογία, την έχω εδώ, και η κ. Γεννηματά κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου, να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Για να δούμε ποιος είναι ο υποκριτής σε αυτήν την αίθουσα, ποιος λέει την αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό».

«Όταν η επόμενη κυβέρνηση αποδείξει την μεταρρυθμιστική της προσήλωση, θα διεκδικήσει και θα πετύχει τη μείωση των υπερπλεονασμάτων. Είναι άδικο οι Έλληνες να πληρώνουν την ανικανότητα, τις αυταπάτες και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα για δύο γενιές» υπογράμμισε

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραχώρησε το δικαίωμα στους γείτονες να αποκαλούνται «Μακεδόνες» και την ίδια ώρα καλλιεργεί διχαστικό κλίμα στην κοινωνία. «Δεν είστε ούτε αριστερός, ούτε κεντρώος, ούτε τίποτα· κυνικός της εξουσίας είστε που μεταμορφώνεστε ανάλογα με τις περιστάσεις. Το ότι δεν έχετε κανένα αίσθημα εθνικής ευθύνης φάνηκε στην παράδοση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

Υπογράμμισε, δε, πως «είναι αργά για δάκρυα» διότι η συμφωνία παράγει ήδη τετελεσμένα. Επίσης, χαρακτήρισε «κυβερνητικό διπρόσωπο» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας πως χειρίζεται με πρωτοφανή ανευθυνότητα τα εθνικά θέματα. Σκληρή επίθεση έκανε και προς τον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας πως λέει «σαχλαμάρες» για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως είναι το Σκοπιανό. «Ένας κανονικός πρωθυπουργός θα σας είχε απολύσει κ. Καμμένο» είπε.

Απαντώντας, δε, στα περί ακροδεξιάς και φλερτ με το φασισμό που αποδίδει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «κάνετε ότι μάχεστε την ακροδεξιά, αλλά στην πραγματικότητα συγκυβερνάτε με την ακροδεξιά εδώ και 3,5 χρόνια, όπως λένε και δικοί σας βουλευτές», και «έχετε συμπράξει με την Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση  Σαμαρά».

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία:

Συνήθως, κ. Τσίπρα, χάνετε την ψυχραιμία σας στη δευτερολογία. Αυτή τη φορά μας αιφνιδιάσατε, πράγματι. Βγάλατε έναν ακατανόητο εκνευρισμό και ίσως μας δώσατε μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει σε αυτήν την προεκλογική περίοδο στην οποία ούτως ή αλλιώς η χώρα έχει ουσιαστικά εισέλθει.  Αλλά  σας διαβεβαιώνω κ. Τσίπρα ότι αν ρωτήσετε σήμερα, αν βγείτε έξω και κάνετε μια βόλτα -αν μπορείτε να το κάνετε φυσικά, γιατί είδα ότι στη Θεσσαλονίκη μέχρι το αεροδρόμια φτάσατε, δεν τολμήσατε να πάτε μέχρι την πόλη, δεν πήγατε παραπέρα- αν λοιπόν ρωτήσετε τους Έλληνες σε ποιον πολιτικό ταιριάζουν οι λέξεις πολιτικός ψεύτης και πολιτικός απατεώνας, σας διαβεβαιώνω ότι η απάντηση είναι μια. Στον κ. Α. Τσίπρα. Και αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Όσες παραστάσεις και κρεσέντα κι αν χρησιμοποιήσετε σε αυτή την αίθουσα, δεν αλλάζει. Αλλά επιτρέψτε μου να ανταποδώσω και εγώ, ξεκινώντας τις ευχαριστίες μου, για το γεγονός ότι αποδεχθήκατε αυτή τη συζήτηση, εξάλλου υποχρέωση σας ήταν, όπως είναι υποχρέωση κ. Πρόεδρε να προγραμματίσετε και τη δεύτερη προ ημερησίας συζήτηση που έχουμε ζητήσει για τη ψήφο των Ελλήνων εκτός Ελλάδος την οποία με δική σας πολιτική ευθύνη μας ενημερώσατε ότι δεν είστε διατεθειμένος να  διεξάγετε.
 
Και η μειοψηφία έχει δικαιώματα.  Δεν θα τα καταστρατηγείτε κατά βούληση κ. Τσίπρα. Το Κοινοβούλιο έχει κανόνες.
 
Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια σημαδιακή μέρα για τη χώρα. Το σκεφτήκατε κ. Τσίπρα όταν προγραμματίσατε τη σημερινή συνεδρίαση ότι  σήμερα είναι η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015; Συνειδητά την προγραμματίσατε;  Τότε που φέρατε την κοινωνία μπροστά στο χείλος του διχασμού και τη χώρα μπροστά στο βάραθρο της χρεοκοπίας. Όταν διχάσατε και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό. Αναφερθήκατε πριν στην τάση μας να χρησιμοποιούμε ως Νέα Δημοκρατία έναν ακραίο και διχαστικό λόγο τον οποίο είπατε ότι «δεν έχουμε ξαναδεί από τη δεκαετία του 1960». Θέλω να σας υπενθυμίσω ένα πράγμα μόνο από εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος του 2015. Είναι ένα tweet του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Λοιπόν, η μαντινάδα με την οποία συνόδευσε ο κ. Πολλάκης το δημοψήφισμα: «Το όχι θέλει Έλληνες, το ναι θέλει προδότες, καιρός να ξεχωρίσουνε τα αγρίμια από τις κότες». Αυτοί είστε κ. Τσίπρα, αυτός είναι ο Υπουργός σας, καθρέφτης του πολιτικού σας λόγου. Και μετά θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε αλλάξει κιόλας. Το ποιοι είναι οι προδότες, το ποια είναι τα αγρίμια και ποιοι είναι οι κότες το συμπέρασμα θα το βγάλει ο Ελληνικός λαός. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε από αυτή τη καταστροφική σας επιλογή για την οποία φυσικά δεν είπατε ούτε μια λέξη στη πρωτολογία σας. Ίσως αισθανθείτε την ανάγκη να επανέλθετε στη δευτερολογία. Τις συνέπειες της επιλογής σας όμως τις πληρώνουμε ακόμα. ‘Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να ζει με τις συνέπειες του μαύρου του 2015 . Με τη φτώχεια, με τους φόρους, με την ανασφάλεια και με τα capital controls.   Αλλά γιατί εσείς ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια μετά το ΟΧΙ, συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα και να διχάζετε τους Έλληνες. Και ναι πράγματι, μπορεί κάποιοι, μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας -μιας και αναφερθήκαμε και στη δική μου οικογένεια-  να θρηνούν, κάθε μέρα, κάθε τέτοια μέρα που το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, το 2015.  Αλλά για τους υπόλοιπους, σας διαβεβαιώνω, ότι η σημερινή επέτειος είναι μια οδυνηρή, αλλά είναι και μια χρήσιμη αφορμή. Αφορμή για να αναλογιστούμε, να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς έγινε  αυτά τα τριάμισι χρόνια. Τι σημαίνει, δηλαδή, ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα και η ανικανότητα  στην εξουσία. Όσο για εσάς κ. Τσίπρα, η επέτειος αυτή σηματοδοτεί το χρονικό, όχι της πολιτικής σας μετάλλαξης, αλλά της ουσιαστικής πολιτικής σας ήττας. 
 
Φωνάζατε «go back madame Μέρκελ» και τώρα εκλιπαρείτε για δυο λόγια συμπάθειας και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Παριστάνατε τον επαναστάτη που έκαιγε σημαίες έξω από την αμερικανική πρεσβεία, που θα άλλαζε την Ευρώπη και σήμερα έχετε γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές. Πετάξατε στην άκρη τους παλιούς σας συντρόφους για να γίνετε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής.  Και θα επανέλθω σε αυτό με ονόματα και διευθύνσεις. Κατακεραυνώνατε τις αποκρατικοποιήσεις, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την αξιοποίηση του Ελληνικού, την πώληση της Δ.Ε.Η.. Και σήμερα τα υπογράφετε όλα αυτά με τα δύο χέρια. Αλλά δεν καταφέρνετε να τα υλοποιήσετε επειδή εκτός από ανεύθυνοι είστε και ανίκανοι. Και όλο αυτό το πολιτικό ξεγύμνωμα, όλη την ιδεολογική και πολιτική σας συντριβή, θέλετε τώρα να τη βαφτίσετε και επιτυχία.
 
Μη βιαστείτε πάλι, κύριοι της συμπολίτευσης, να απαντήσετε με την καραμέλα ότι τάχα αυτά κρίθηκαν κι εγκρίθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Γιατί και τότε πάλι με ψέματα προσπαθήσατε να κρύψετε την κωλοτούμπα σας: Ήταν το «Παράλληλο Πρόγραμμα» Θεσσαλονίκης που μήπως θυμάστε τι προέβλεπε;  Ένα μόνο θα σας πω, με τα λόγια του κ. Τσίπρα, για να φρεσκάρω τη μνήμη σας και να καταδείξω την αξιοπιστία σας: Αποκατάσταση της ρευστότητας, άρση των capital controls και φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τρία χρόνια μετά, τα capital controls ζουν και βασιλεύουν, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πολλοί μικρομεσαίοι ψάχνουν να βρουν πώς θα πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές που εσείς τους επιβάλατε. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχατε πει κουβέντα για το υπερταμείο και την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχατε πει πως θα δεσμεύσετε τη δημόσια περιουσία μέχρι το 2115; Τα είχατε πει αυτά; Δεν ντρέπεστε και μιλάτε για ψέματα; Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα γιατί δεν πήρατε τον κ. Καμμένο δίπλα σας και τον αφήσετε να κάθεται στα άλλα έδρανα. Σας ενοχλεί το κάδρο; Η αντιδιαστολή σας εκνευρίζει;  Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχατε πει για μόνιμη λιτότητα με πλεονάσματα 3,5% μέχρι το ’22 και 2,2% μέχρι το 2060. Εκείνον το Σεπτέμβρη δεν είχατε πει για νέα μείωση συντάξεων και αφορολόγητου που θα ψήφιζε η Κυβέρνησή σας. Αντιθέτως, οι Υπουργοί σας -ο κ. Τσακαλώτος πρώτος- προανήγγειλαν παραιτήσεις, αν μειωθεί το αφορολόγητο. Στη θεσούλα σας κάθεστε μια χαρά κ. Τσακαλώτε και κάνετε και γκριμάτσες. Ντροπή σας κ. Τσακαλώτο, λίγη ευθιξία.  Όπως λέξη δεν είχατε πει και για τον Φ.Π.Α. των νησιών. Και γι’ αυτόν σκίζατε τα ιμάτιά σας, απειλώντας ότι θα παραιτηθείτε.  Τον αυξήσατε σε όλα τα νησιά της χώρας και τώρα πανηγυρίζετε που εξαιρέθηκαν πέντε και αυτά μόνον για 6 μήνες.  Ψέματα λέγατε πριν τον Ιανουάριο, ψέματα λέγατε πριν τον Σεπτέμβριο και ψέματα λέτε και τώρα.  Αυτά τα χαρακτηριστικά που σας συνοδεύουν και είναι στο DNA σας -του διχασμού και της εξαπάτησης- συνεχίζετε να διατηρείτε όλα αυτά τα χρόνια. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Σήμερα έχετε απέναντί σας μια κοινωνία που δεν τολμάτε να την κοιτάξετε στα μάτια.  Όπως έχετε απέναντί σας και τα γεγονότα, τα οποία είναι ξεροκέφαλα και αμείλικτα. Γεγονότα  που εσείς  προκαλέσατε.  Και τα γεγονότα, ξέρετε, τα ζουν και τα βιώνουν οι πολίτες.
 
Η χώρα, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, έχει στο τιμόνι της μια Κυβέρνηση οπερέτα. Έναν θίασο που άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ.  Άλλα λέει ο Πρωθυπουργός, άλλα ο Υπουργός Εξωτερικών, άλλα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, άλλα ο Υπουργός Οικονομικών.  Ο δε ταλαίπωρος κυβερνητικός σας εκπρόσωπος έχει γίνει κυβερνητικός διπρόσωπος. Άλλα λέει το πρωί, και τα αντίθετά τους το βράδυ, προσπαθώντας να συγκεράσει τις αντιφάσεις σας. Φτάσατε στο σημείο να χειριστείτε με πρωτοφανή ανικανότητα και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Καμμένος τη μία μέρα επέτρεψε στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών και την άλλη λέει ότι θα ρίξει την Κυβέρνηση.   Τη μία μέρα μας λέει ότι η συμφωνία είναι κακή αν έρθει και ψηφιστεί με 151 ψήφους και την άλλη ότι είναι καλή με 180. Ένας φυσιολογικός Πρωθυπουργός θα σας είχε απολύσει  κ. Καμμένε την πρώτη στιγμή που θα σας άκουγε να λέτε αυτές τις σαχλαμάρες. Αυτό γίνεται κανονικά όταν διαφωνεί  ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Άμυνας σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα. Αλήθεια πώς ακριβώς θα πάτε στο ΝΑΤΟ; Θα πάτε παρέα; Θα πάτε την ίδια μέρα; Θα πάτε διαφορετικές; Θα κάτσετε παρέα κύριε Τσίπρα; Εκεί στο ΝΑΤΟ θα κάτσετε μαζί με τον κ. Καμμένο που ισχυρίζεται ότι δεν του αρέσει η συμφωνία που εσείς έχετε υπογράψει;  Είστε κ. Τσίπρα, εκτός από απολύτως αναξιόπιστος, και ένας  Πρωθυπουργός αδύναμος,  υπό προθεσμία. Κυβερνάτε μέχρι να συναποφασίσετε, από κοινού με τον κ. Καμμένο, να δώσετε ένα τέλος σε αυτήν την τόσο παθιασμένη σχέση σας. Ενδεχομένως να ψάξετε να βρείτε άλλους πρόθυμους την επόμενη μέρα. Το βλέπω λίγο δύσκολο σε αυτή τη Βουλή. Μέχρι τότε κάνετε πολύ καλά αυτό που ξέρετε. Το κάνατε και σήμερα με προκλητικό και χυδαίο τρόπο. Συκοφαντείτε, λασπολογείτε, διχάζετε. Χαρακτηρίσατε και σήμερα, είχατε το θράσος να χαρακτηρίσετε συλλήβδην όποιον διαφωνεί μαζί σας ως  ακροδεξιό. Εσείς που  αντιμετωπίσατε με πρωτοφανή αυταρχισμό και αλαζονεία τους πολίτες, οι οποίοι διαδήλωσαν κόντρα στις δικές σας επιλογές. Και συνεχίζετε και σήμερα ακόμα τα ωμά ψέματα.
 
Μας είπατε, κ. Τσίπρα, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίσατε «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα».  Και από την ημέρα της συμφωνίας ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων πανηγυρίζει πρωί-μεσημέρι-βράδυ ότι κατοχύρωσε την ταυτότητα και τη γλώσσα, ότι  είναι «Μακεδόνες» και ότι αυτό το αναγνωρίζει όλος ο κόσμος και η Ελλάδα φυσικά είναι υποχρεωμένη να το αναγνωρίσει με τη συμφωνία την οποία υπογράψατε. Χθες μάθαμε ότι υπάρχει και «μακεδονικός στρατός». Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι λίγο αργά για δάκρυα… Είχαμε προειδοποιήσει ότι η συμφωνία αυτή παράγει τετελεσμένα από την υπογραφή της. Γι’ αυτό καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας και θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους. Δυστυχώς για τη χώρα είχαμε δίκιο.
 
Σας είπα ότι προσπαθείτε να διχάσετε τους Έλληνες για να ενώσετε τους άλλους. Δεν τα καταφέρατε όμως. Πετύχατε απλώς να ενώσετε  τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απέναντί σας.  Αυτό καταφέρατε. Και όταν, όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι, επισημαίνουμε με στοιχεία, με τεκμήρια, με αποδείξεις, συγκεκριμένα λάθη κατά την εκτίμησή μας  στη συμφωνία, συγκεκριμένες υποχωρήσεις τις οποίες εμείς θεωρούμε  απαράδεκτες, η απάντησή σας ποια είναι; «Είστε ακροδεξιοί!». Ακροδεξιός εγώ, ακροδεξιά η κα Γεννηματά, ακροδεξιός ο κ. Λεβέντης, ο κ. Κουτσούμπας, όλοι κάνουμε τις ίδιες επισημάνσεις, όπως αυτές τις επισημάνσεις κάνει και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Κύριε Τσίπρα κοιτάξτε να δείτε:  Όσες φορές και να το επαναλάβετε, ματαιοπονείτε. Όση λάσπη και να πετάξετε, δεν με ακουμπά. Οι πολίτες ξέρουν πάρα πολύ καλά και ποιος είμαι και τι πιστεύω. Και ποια είναι αυτή η μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας την οποία δεν έχετε κανένα δικαίωμα εσείς να ταυτίζετε με τον φασισμό. Εμείς αποκαταστήσαμε τη Δημοκρατία κ. Τσίπρα και έχουμε καταγράψει τη δική μας ιστορική υποθήκη. Το ότι οικοδομήσαμε την καλύτερη Δημοκρατία που γνώρισε αυτός ο τόπος μέχρι που να έρθετε εσείς και να τα διαλύσετε όλα.   
 
Ξέρουν, όμως, και κάτι άλλο οι πολίτες κ. Τσίπρα. Ο μεγάλος ευεργέτης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είστε εσείς.  Εσείς συνεργαστήκατε μαζί τους όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση, εσείς φωνάζατε μαζί τους στις πλατείες για προδότες και κρεμάλες. Τι διαφορά έχει το tweet του κ. Πολάκη με αυτά που έλεγε η Χρυσή Αυγή. Τα ίδια πράγματα τότε. Και φυσικά  εσείς συγκυβερνάτε  με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου εδώ και τριάμισι χρόνια. Το συγκυβερνήτη σας τον αποκαλούν ακροδεξιό οι δικοί σας βουλευτές. Και βέβαια εσείς ψάχνατε να μετρήσετε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εσείς, κάνατε και κάνετε τα πάντα, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, για να δημιουργηθεί ένα ακόμα ακροδεξιό κόμμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατία με την ελπίδα ότι θα κόψει κάποιες ψήφους. Γι’ αυτό κινηθήκατε όπως κινηθήκατε, διχαστικά στο Σκοπιανό, αλλά και σε άλλα θέματα.  Παριστάνετε, κ. Τσίπρα ότι μάχεστε την ακροδεξιά, την ώρα που έχετε ποντάρει πάνω της τα ρέστα σας για την πολιτική σας επιβίωση.  Μάταιος ο κόπος σας -γιατί όπως είδατε- στο λάκκο που σκάβατε πέσατε εσείς πρώτος  μέσα. Και η κοινωνία σήμερα αναζητεί μια καθαρή έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία την οδηγήσατε. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές μια ώρα αρχύτερα.  Για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το θίασο που κάθε μέρα υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα. Και για να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά.
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, όχι μόνο για να φανεί το ψέμα του υποτιθέμενου τέλους των μνημονίων και για να περιγράψω την αληθινή εικόνα της οικονομίας.  Αλλά, κυρίως, για να φέρω στο φως το νέο παραπλανητικό σχέδιο μιας  κυβέρνησης που επιχειρεί να εξωραΐσει τα δεινά που η ίδια επιφέρει. Και, βέβαια, για να δείξω πως μπορεί επιτέλους  να μπει φρένο, στο συνεχή κατήφορο της χώρας. Είμαστε  όμως εδώ  γιατί θέλουμε να εκπέμψουμε και ένα θετικό μήνυμα. Να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες. Γιατί οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα. Αλλά αξίζουν να μάθουν και την αλήθεια.
 
Αλήθεια 1η. Στα τέλη Αυγούστου τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι λήγει ο ευνοϊκός δανεισμός από ευρωπαϊκά κεφάλαια και η χώρα καλείται να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές. Ένας δανεισμός ο οποίος  συνοδευόταν με σκληρά μέτρα και σκληρές δεσμεύσεις. Το τρίτο μνημόνιο, το οποίο -σας θυμίζω-  εσείς υπογράψατε, αχρείαστο ήταν. Και αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα είχαμε βγει από τα μνημόνια ήδη το 2015. Κάθε απόπειρα όμως δανεισμού της Ελλάδας θα συνοδεύεται από ειδικές εκθέσεις του Δ.Ν.Τ για το χρέος. Ενώ ανά τρίμηνο, το επαναλαμβάνω, ανά τρίμηνο, κ. Τσίπρα, η ευρωπαϊκή εποπτεία θα κάνει τη δική της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή μέτρων τα οποία έχουν  ήδη συμφωνηθεί.  Και ανάλογα και με αυτές τις εκθέσεις, θα διαμορφώνονται και οι απαιτήσεις των κεφαλαιαγορών, από όπου ελπίζουμε να μπορεί να δανείζεται η χώρα. Όπως και να το κάνουμε, αυτό ούτε «τέλος των μνημονίων» λέγεται, ούτε «κανονική» έξοδος στις αγορές μπορεί να ονομαστεί...
 
Αλήθεια 2η.  Τη λεγόμενη «ασφάλεια» την οποία έχετε εξασφαλίσει για τους επόμενους 22 μήνες την έχετε εξασφαλίσει επειδή έχετε φτιάξει  ένα «μαξιλάρι» από ορισμένα υπόλοιπα παλαιών δανείων και από τη συσσώρευση πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η συσσώρευση όμως υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων  από που προκύπτει; Από το στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας, από την αναγκαστική δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων, από την παρακράτηση συντάξεων και από τη μη αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ελληνικές επιχειρήσεις. Μια χώρα που παραλύει σήμερα  εντός συνόρων για να μπορεί να διεκδικήσει δανεισμό  εκτός συνόρων. Μία τέτοια έξοδο δεν τη λες ακριβώς ούτε «καθαρή» ούτε ασφαλή...
 
Αλήθεια 3η.  Και πιο σημαντική. Σύμφωνα με το νόμο 4472/2017 που φέρει τις υπογραφές του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, που έχει φυσικά και το «ναι σε όλα» του κ. Καμμένου και, βεβαίως, την ψήφο όλων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ελλάδα δεσμεύεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία. Δεν φαντάζομαι να το αμφισβητείτε και αυτό. Επίσης, υποχρεώνεται να εξασφαλίζει πρωτογενή  πλεονάσματα ύψους 3,5% του Α.Ε.Π μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Όπως και να το κάνουμε, δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή όταν έχεις ψηφίσει τέτοια μνημονιακά μέτρα και τόσο αυστηρούς όρους. Αλήθεια, πείτε μου κ. Τσίπρα: Υπήρχε μια χώρα που βγήκε από τα προγράμματα η οποία να είχε δεσμευθεί σε συγκεκριμένα προψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα μετά τη λήξη των προγραμμάτων; Έγινε αυτό στην Ιρλανδία; Έγινε στην Κύπρο; Έγινε στην Πορτογαλία; Πουθενά δεν έγινε. Γι’ αυτό και μιλάμε για την Ελλάδα ως μια ειδική περίπτωση. Και γι’ αυτό οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα ακολουθεί την ίδια πορεία με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια είναι απολύτως ψευδής.
 
Αλήθεια 4η. Στον ίδιο νόμο προβλέπονται ακόμη:  μείωση του αφορολόγητου, από 1/1/2020 για στα 5.680 ευρώ, εξαφάνιση ΕΚΑΣ και των επιδομάτων. Και οριζόντια κατάργηση της έκπτωσης 15% επί των εσόδων όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Όλα αυτά, κ. Τσίπρα μόνο «δίκαιη ανάπτυξη» με «κοινωνικό πρόσημο» δεν αποτελούν.
 
Γι’ αυτό να τελειώσουμε με την προπαγάνδα και να σταματήσετε να προκαλείτε τους Έλληνες. Διότι με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν θα έρθει η έξοδος από την κρίση. Και επιτέλους, εσείς κ. Τσίπρα και κάποιοι στην Ευρώπη -γιατί δεν είναι όλοι που επιμένουν να σας σιγοντάρουν- ας δείξουν λίγο σεβασμό σε ένα λαό που υποφέρει εξαιτίας των δικών σας τραγικών επιλογών.
 
Και καταθέτω στα πρακτικά τους δύο νόμους καθώς και τα συμπεράσματα του Eurogroup και βέβαια τις σχετικές δεσμεύσεις -specific commitments στα αγγλικά, κ. Τσίπρα. “To ensure the continuity and completion of reforms adopted under the ESM program”. Για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη του κ. Τσίπρα γι’ αυτά που έχει υπογράψει.
 
Και βέβαια, επειδή αναφερθήκατε κύριε Τσίπρα σε ευρωπαίους αξιωματούχους. Ξέρετε, δεν λένε όλοι τα ίδια με τον κ. Μοσκοβισί. Ο κ. Μοσκοβισί ενδεχομένως να έχει και τη δική του πολιτική ατζέντα -μας ανακοίνωσε στο blog του ότι ενδιαφέρεται να είναι και υποψήφιος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν-, έχει το δικαίωμα φορώντας το δεύτερο καπέλο του να παρουσιάζει ενδεχομένως τα πράγματα πολύ πιο όμορφα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι τις συντάξεις δεν θα τις κόψουν από τον κ. Μοσκοβισί ούτε θα επηρεαστεί ο μισθός του. Οι Έλληνες πληρώνουν σήμερα τις επιπτώσεις των δικών σας επιλογών.
 
Υπάρχουν όμως κι άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δε λένε τα ίδια πράγματα κ. Τσίπρα. Τι λέει ο κ. Ρέγκλινγκ; Τι λέει ο κ. Βίζερ; Ότι μας στοίχισε αυτή η περιπέτεια μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς ειδικής παρακολούθησης για πολλά ακόμη χρόνια. Καταθέτω στα πρακτικά τις σχετικές συνεντεύξεις, για να μη λέτε ψέματα κ. Τσίπρα και για αυτά που λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
 
Οι τέσσερις αυτές οδυνηρές αλήθειες είναι το έργο των κυβερνήσεων Τσίπρα - Καμμένου. Αποτυπώνονται στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο και στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και τα κατέθεσα στα πρακτικά. Όχι, βεβαίως, γιατί μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά τα παρουσιάζω στη Βουλή ως ελάχιστο αποδεικτικό στοιχείο της κυβερνητικής αναξιοπιστίας, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο.  Αλλά και ως στοιχειώδη προστασία που προσφέρει η ίδια η πραγματικότητα απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα. Διότι, ήδη, από τα υπόγεια του Μαξίμου διακινούνται διάφορα σενάρια πως τα ψηφισμένα μέτρα μπορούν με κάποιο τρόπο να ανασταλούν.  Ή και, ενδεχομένως, να καταργηθούν εάν υπάρχει δημοσιονομική υπεραπόδοση. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, θέλω να σας θυμίσω ότι αυτές οι περικοπές δεν προβλέπονταν στο 3ο Μνημόνιο.  Άρα δεν έχετε κανένα δικαίωμα να λέτε ότι ο λαός σας έδωσε εντολή να επιβάλετε αυτές τις μειώσεις. Οι περικοπές αυτές ήταν περικοπές τελείως αχρείαστες. Είναι το τίμημα της δικής σας προσωπικής αναξιοπιστίας. Και βέβαια, σας διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια κ. Τσίπρα: εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές, εσείς τις ψηφίσατε! Και ζητάτε τα ρέστα από μας, για τις περικοπές που εσείς φέρατε; Πόσο θράσος, κ. Τσίπρα, πρέπει να έχει κάποιος για να λέει αυτά τα πράγματα. Εσείς τις ψηφίσατε. Εμείς ήμασταν απέναντι στις περικοπές.
 
Για να αφήσουμε πια τα παραμύθια. Εμείς, κ. Τσίπρα, έχουμε ετοιμάσει μια τροπολογία. Την έχω έτοιμη εδώ. Είδα ότι και η κ. Γεννηματά κατέθεσε μια σχετική πρόταση νόμου. Είναι μια τροπολογία η οποία λέει πολύ απλά: ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Αν έχετε, λοιπόν, το θάρρος, ελάτε και υπερψηφίστε είτε τη δική μας πρόταση, είτε της κυρίας Γεννηματά. Για να αποδείξουμε πραγματικά ποιος είναι υποκριτής σε αυτή την αίθουσα. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Αλλά, δυστυχώς, κ. Τσίπρα, όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι αν παραμείνετε εσείς στην εξουσία οι μειώσεις των συντάξεων θα είναι αναπόφευκτες γιατί εσείς εξακολουθείτε να στραγγαλίζετε την πραγματική οικονομία, που είναι ο αιμοδότης, τελικά, του κάθε ασφαλιστικού συστήματος.  
 
Αυτή την ανάπτυξη, η οποία ερχόταν από το 2014, όταν η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από την κρίση –αυτήν την ανάπτυξη, κ. Τσίπρα, την οποία σκοτώσατε σε ένα ντελίριο ψεύδους και λαϊκισμού, που είχε ως μόνο στόχο να σας φέρει στην εξουσία.  Έχω ένα διάγραμμα εδώ κ. Τσίπρα -θα σας το δώσω- που δείχνει την πορεία του Α.Ε.Π.. Πτωτική μέχρι το 2011 και μετά σταδιακά ανοδική. Και τι έγινε τα χρόνια του ’15 με ’17; Τριμηνιαίες μεταβολές του Α.Ε.Π.. Εκεί που η οικονομία θα έπρεπε να αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς, ήρθατε εσείς και την καθηλώσατε στη στασιμότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η μεγάλη ζημιά την οποία κάνατε στη χώρα. Αυτή είναι η μεγάλη χαμένη τριετία της δικής σας θητείας. Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα πώς αισθάνεστε κάθε φορά που συναντάτε τον ομόλογό σας Πορτογάλο Πρωθυπουργό. Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός ο οποίος ήρθε στην εξουσία περίπου την ίδια εποχή που ήρθατε κι εσείς, κατάφερε η Πορτογαλία να έχει την τριετία αυτή, ανάπτυξη 10%, όταν εσείς έχετε 0,9%. Είστε υπερήφανος κ. Τσίπρα για αυτή την απόδοση; Είστε υπερήφανος, που χάσαμε τα τρία καλύτερα χρόνια της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και που αφήσατε την Ελλάδα καθηλωμένη στη στασιμότητα και τη μιζέρια; Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας, κ. Τσίπρα. Και σήμερα όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χρειάζεται πια μια άλλη κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση ικανή να απελευθερώσει τις δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας, να αυξήσει τον παραγόμενο πλούτο, να αναζωογονήσει την απασχόληση ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν οι συντάξεις σε ανθρώπινα επίπεδα. Κι αυτό θα κάνουμε εμείς. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε το εισόδημα των συνταξιούχων. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν πάρει μπροστά η μηχανή της πραγματικής οικονομίας. Με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.  
 
Εμάς κ. Τσίπρα πράγματι το σχέδιό μας είναι πολύ διαφορετικό από το δικό σας. Συνοψίζεται  σε τέσσερις απλούς στόχους. Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες δουλειές, καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος και προστασία για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Και η απάντησή μας στα προβλήματα της χώρας είναι λιτή, είναι κοστολογημένη και είναι ρεαλιστική. Δεν κρύβει τις δυσκολίες, ούτε τις παγίδες με τις οποίες έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας.  Αποτελεί, όμως, το μόνο δρόμο για να σταματήσει ο διαρκής κατήφορος και να υπάρξουν οι πραγματικές προϋποθέσεις, να αναγεννηθεί η πατρίδα μας.
 
Γυρίζω όλη την Ελλάδα -κάνω αυτό το οποίο εσείς καταλαβαίνω ότι έχετε κάποια δυσκολία να κάνετε -συζητώ με τους πολίτες και με τους φορείς το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα.  Πράγματι κάποιοι με ρωτούν: «Μα πώς θα μπορέσετε εσείς να αλλάξετε ρότα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσει τη χώρα; Το κράτος, καλώς ή κακώς, δεν πρέπει να έχει συνέχεια; Και δεν θα αντιδράσουν οι δανειστές μας;». Τους απαντώ: «Πιστεύω και πιστεύω βαθιά στο δημιουργικό σοκ, που προκαλούν στην οικονομία η σιγουριά και το φιλοεπενδυτικό κλίμα. Αλλά εμπιστεύομαι -ναι, εμπιστεύομαι- και τον Έλληνα, που μεγαλουργεί όταν νιώσει ότι δεν τον κοροϊδεύουν».
 
Όσο για τους δανειστές μας, επιτρέψτε μου να γνωρίζω κι εγώ το διεθνές περιβάλλον και τη δυναμική των οικονομικών σχέσεων. Ξέρετε, μεταξύ του διπλού νομίσματος Βαρουφάκη από τη μια, και των μνημονίων που έρχονται γραμμένα στα αγγλικά από την άλλη, υπάρχει και ο δικός μας δρόμος: Ο δρόμος του μέτρου, της αλήθειας και της πειστικής επιχειρηματολογίας. Ο ρόλος του ισότιμου συνομιλητή και όχι του επαναστάτη που μετατρέπεται σε «yes man». Όταν ξέρεις τι ζητάς και πώς θα φέρεις αποτέλεσμα, τότε σε ακούν. Όταν, αφού έχεις αποτύχει, εκλιπαρείς για λίγο χρόνο εξουσίας, τότε σού επιβάλλονται. Για αυτό και λέω με σαφήνεια. Όταν η επόμενη κυβέρνηση αποδείξει τη μεταρρυθμιστική της προσήλωση και κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών θα διεκδικήσει και θα πετύχει τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.  
 
Γιατί αυτό είναι το σωστό για τη χώρα. Και γιατί είναι άδικο οι Έλληνες να πληρώνουν για δύο γενιές την ανικανότητα, τις αυταπάτες και τον κυνισμό του κ. Τσίπρα. 
 
Ακούω και το επιχείρημα που διοχετεύετε στον φιλικό σας Τύπο. Αλήθεια κ. Τσίπρα είχατε το θράσος σήμερα να επικαλεστείτε ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών” ως αληθινό; Είστε σοβαροί; Είναι τόσο “έγκριτη” η “Εφημερίδα των Συντακτών” που δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα ποτέ με τον κ. Ζεεχόφερ και είναι τόσο “έγκριτη” η “Εφημερίδα των Συντακτών” που δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα ποτέ με την κ. Μέρκελ σε αυτή τη σύνοδο του Ε.Λ.Κ.; Είστε Ψεύτης, Ψεύτης, Ψεύτης με Ψ κεφαλαίο κ. Τσίπρα, που αναπαράγετε αυτά τα άθλια δημοσιεύματα. Και είστε διπλός ψεύτης όταν μιλώντας για το μεταναστευτικό τολμάτε να ταυτίζετε εμένα με τον κ. Όρμπαν. Όταν ξέρετε πολύ καλά ότι σε κάθε Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. έχω δώσει αγώνες και έχω συγκρουστεί σκληρά με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, λέγοντάς του ότι πρέπει να υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα θέματα του προσφυγικού, έρχεστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα να πείτε ακριβώς τα ανάποδα! Ψεύτης Ψεύτης Ψεύτης. Αυτό θα σας συνοδεύει για όλη σας τη σταδιοδρομία. Ντροπή σας. Ακούω λοιπόν και το επιχείρημα που διοχετεύετε στον φιλικό σας τύπο ότι τώρα τάχα η κυβέρνηση δείχνει να έχει προσγειωθεί και αναγνωρίζει   τα λάθη της. Πήγατε και στον κ. Παυλόπουλο και του είπατε ότι ίσως κάναμε λάθος με το δημοψήφισμα και μάλλον δεν τα ζυγίσαμε σωστά. Και, ίσως, λένε κάποιοι, αξίζετε άλλη μια ευκαιρία;  Απαντώ: Ο κ. Τσίπρας είχε δύο ευκαιρίες και αντί να τις αξιοποιήσει έστειλε στους πολίτες το λογαριασμό. Δεν αξίζετε τρίτη ευκαιρία και γι’ αυτό δεν θα την έχετε.  Γιατί δεν είστε τελικά ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος. Είστε  ένας κυνικός χειριστής της εξουσίας που μεταμφιέζεται κάθε μέρα με πολιτική ιδιοτέλεια. Το ότι δεν έχετε κανένα  αίσθημα ευθύνης φάνηκε ξεκάθαρα στην παράδοση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, στην απαράδεκτη αυτή συμφωνία την οποία κάνατε στις Πρέσπες.
 
Η πολιτική σας στην Ασφάλεια φαίνεται και στο Ζεφύρι και στα Εξάρχεια. Η πολιτική σας στο προσφυγικό φάνηκε το 2015 όταν ανοίξατε τα σύνορα, και εξακολουθεί να φαίνεται κάθε μέρα στη Μόρια. Ξέρετε, όλη η Ευρώπη σήμερα αναγνωρίζει την ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Συμφωνείτε ή όχι με αυτή την παρατήρηση; Συμφωνείτε ή όχι με την ανάγκη η Ευρώπη να προστατεύσει τα σύνορα της; Πείτε μου: ναι ή όχι; Απλά, κ. Τσίπρα έχετε ένα πρόβλημα να υπερασπιστείτε αυτή τη γραμμή που είναι ευρωπαϊκή γραμμή. Δεν είναι μόνο γραμμή του Ε.Λ.Κ.. Είναι γραμμή των σοσιαλιστών, γραμμή του κ. Μακρόν. Όλοι λέμε το ίδιο πράγμα. Αν λέμε κάτι διαφορετικό να μας το εξηγήσετε. Αν όμως έχετε αλλάξει άποψη, με τι αξιοπιστία θα μιλήσετε εσείς για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, όταν είχατε τότε αρμόδια υπουργό την κυρία που μιλούσε για τους μετανάστες που λιάζονται. Διότι, ξέρετε, αυτά σας συνοδεύουν. Και όλοι οι αλληλέγγυοι οι οποίοι περιφέρονται ακόμη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αγωνίζονται για το πώς όλοι θα πάρουν άσυλο, είναι αυτοί που δεν σας επιτρέπουν να αλλάξετε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να στείλετε σχεδόν κανέναν πίσω στην Τουρκία και να κατηγορούμαστε εμείς ότι είμαστε υπεύθυνοι για τον λόγο που δεν τηρείται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.  Αλλά, κ. Τσίπρα, όταν μιλάτε για το προσφυγικό έχετε μηδενική πολιτική αξιοπιστία και μηδενικό πολιτικό κεφάλαιο. Θα σας ζητούσα σε αυτό να είστε λίγο πιο προσεκτικός. Εσείς κ. Τσίπρα ούτε στην Παιδεία θέλετε πρόοδο. Θέλετε νέους των 330 ευρώ ή μετανάστες στο εξωτερικό χωρίς δικαίωμα ψήφου. Αλήθεια, κ. Τσίπρα θα ψηφίσουμε παρέα ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις εκλογές; Μάλλον κάνετε πως δεν ακούτε γιατί σας βάζω δύσκολα. Μην ανησυχείτε, την άλλη εβδομάδα με αφορμή τον Κλεισθένη θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε και αυτά.   
 
Είπα και άλλοτε ότι το δικό μας Α.Ε.Π. δεν είναι μόνο μέγεθος οικονομικό. Το «Α» είναι η Ανάπτυξη, η Αξιοπρέπεια κι η Αξιοπιστία. Το «Ε» σημαίνει Ενότητα και Εργασία. Και το «Π» είναι ένας νέος Πατριωτισμός. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα της χώρας, σήμερα, δεν είναι απλώς οικονομικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Κάθε μέρα που περνά, το σπιράλ της υποχώρησης θα συνεχίζεται, η μιζέρια θα ανακυκλώνεται και η απαισιοδοξία θα τυλίγει όλο και περισσότερο την κοινωνία. Δεν μου αρέσει κ. Τσίπρα να ανατρέχω σε δημοσκοπήσεις. Δεν πρόκειται να κάνω καμία αναφορά σε μετρήσεις που αφορούν την πρόθεση ψήφου. Θα σας ρωτήσω ένα πράγμα μόνο. Πως αισθάνεστε σήμερα που συστηματικά σε όλες τις μετρήσεις 8 στους 10 Έλληνες μας λένε ότι τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση? Αυτοί έχουν δίκιο ή εσείς; Έχουν αυτοί κ. Τσίπρα. Και για αυτό η πολιτική αλλαγή αποτελεί μια ζωτική ανάγκη για τη χώρα. Άλλωστε μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την τραγελαφική συμμαχία την οποία έχετε με τον κ. Καμμένο, το μόνο που σας μένει είναι να ορίσετε την ημερομηνία των εκλογών. Και αυτή είναι η μόνο καθαρή έξοδος που έχετε να κάνετε: Η έξοδος από την εξουσία το συντομότερο δυνατόν με κάλπες και με καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες. Γιατί η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και γιατί το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να περιμένει.
 
Η Ελλάδα χρειάζεται νέα ηγεσία με ικανούς ανθρώπους και οδηγό ένα αξιόπιστο Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Σχέδιο. Μία αναπτυξιακή έκρηξη του 4%. Ανάπτυξη, δηλαδή, διπλάσια από αυτή που προβλέπεται τώρα. Με άλλο μείγμα πολιτικής, που θα έχει λιγότερους φόρους και εισφορές, αλλά πολλές επενδύσεις και νέες δουλειές. Με μία δημόσια διοίκηση μακριά από το κόμμα, στην υπηρεσία του πολίτη και άξιους δημόσιους λειτουργούς υπερήφανους για τη δουλειά τους. Αλλά και με μία κυβέρνηση που να φέρνει αποτελέσματα στο εσωτερικό, ώστε να διεκδικεί ως ισότιμος εταίρος μια πιο σωστή στάση από την Ευρώπη. Μόνο έτσι θα πετύχουμε αναθεώρηση των υψηλών πλεονασμάτων. Με τη γνώση και τη δουλειά μας ως Έλληνες της Ευρώπης και όχι κάνοντας «ντελίβερι» λιτότητας στην Ελλάδα, όπως δυστυχώς έχετε κάνει αυτά τα 3,5 χρόνια.  Γιατί η χώρα αξίζει πολύ καλύτερα.
 
Οφείλω να προειδοποιήσω ότι ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι δύσκολος: Η κυβερνητική προπαγάνδα θα επιχειρήσει, για άλλη μια φορά, να κοροϊδέψει τους πολίτες με άδειες υποσχέσεις και μεγάλα ψέματα. Θα είμαστε εδώ για να τα αποκαλύψουμε. Τα υπόγεια του Μαξίμου θα αρχίσουν και πάλι να διακινούν λάσπη και βρώμικα ψέματα κατά των πολιτικών αντιπάλων. Βέβαια και σήμερα κ. Τσίπρα δεν μπορέσατε να αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό. Τον κ. Φρουζή τον έχω δει δυο φορές στη ζωή μου. Και τα mail τα οποία επικαλείστε -γιατί είστε και τόσο απρόσεκτος- αναφέρονται σε μια περίοδο που δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Novartis γιατί είχε φύγει. Σε μια περίοδο που εγώ δεν είχα εκδηλώσει καν τη πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. Και επικαλείστε αυτό το δημοσίευμα για να κάνετε τι; Να αφήσετε εντυπώσεις. Είστε ένας άθλιος συκοφάντης. Είστε ντροπή και κατάντια για τη χώρα. Και δεν μου λέτε κ. Τσίπρα: Εσείς συναντιέστε με επιχειρηματίες; Με τον κ. Μαρινάκη έχετε συναντηθεί; Πόσες φορές κ. Τσίπρα έχετε συναντηθεί με τον κ. Μαρινάκη; Με τον κ. Σαββίδη τον οποίο τώρα τον φωτογραφίζετε ότι είναι πίσω από την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης έχετε συναντηθεί; Με τον κ. Μπόμπολα συναντιέστε κ. Τσίπρα; Με τον κ. Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια, τον αγαπημένο σας καναλάρχη μέχρι που κατέρρευσε αυτή η σκευωρία, συναντηθήκατε; Με τον κ. Μελισσανίδη; Με τον κ. Λαυρεντιάδη, καταδικασμένο για απάτες, συναντιέστε; Τα περιβόητα τζετ της Βενεζουέλας με τον δικηγόρο των offshore; Και μιας και μιλάτε για offshore κ. Τσίπρα τι δουλειά έχει ο κ. Παππάς με τον αγαπημένο δικηγόρο των offshore; Μπαινοβγαίνει ο κύριος  αυτός στο Μαξίμου κ. Τσίπρα και σήμερα που μιλάμε; Η εποχή που παριστάνατε το έντιμο παλικάρι που βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα της διαπλοκής έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είστε αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος πολιτικός κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ανακαλύψατε τη διαπλοκή πολύ νωρίτερα και με πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς απ΄ ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και είστε προσωπικά πίσω από το χυδαίο παρακράτος το οποίο στοχεύει με απαράδεκτα και ψευδή δημοσιεύματα εμένα τα στελέχη μας αλλά και τις οικογένειές μας. Εσείς τα συντονίζετε όλα και είστε προσωπικά υπεύθυνος, για τις αθλιότητες του κάθε κ. Βαξεβάνη και του κ. Ματζουράνη. Οι εκλεκτοί σας και αγαπημένοι συνοδοιπόροι το παρακράτος της διαπλοκής που έχετε χτίσει και θα τολμήσετε μετά να κουνήσετε το δάκτυλο σε μένα και στη ΝΔ; Ντροπή σας. Ο μεγαλύτερος ψεύτης και ο πιο χυδαίος.   Ανασύρατε και σήμερα το «ή τους τελειώνομε ή μας τελειώνουν». Είμαστε όμως εδώ για να μην επιτρέψουμε έναν νέο διχασμό κ. Τσίπρα.
 
Βιώνοντας τον θλιβερό επίλογο μιας καταστροφικής κυβέρνησης, οι πολίτες αναζητούν πλέον μία σταθερή απάντηση στα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Νιώθουν ότι δεν πάει άλλο. Αποστρέφουν το βλέμμα από ανίκανους υπουργούς κι από έναν πρωθυπουργό που δεν μπορεί να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια.  Οι πολίτες θέλουν καθαρές κουβέντες και ψάχνουν καθαρές λύσεις, γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Μάθαμε όλοι από την τραυματική εμπειρία των μνημονίων, αλλά και από τις τοξικές συνέπειες της επικράτησης του λαϊκισμού.  Και καθώς ξεθωριάζουν οι παλιές, διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές, το κεντρικό δίλημμα είναι  αλλού: Ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Την πρόοδο και τη στασιμότητα. Την αποτελεσματικότητα και την ανικανότητα.
 
Η  Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει την μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.  Έχει πρόγραμμα, όραμα, στελέχη και όρεξη για δουλειά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σε θέση να ηγηθεί και ενός ευρύτερου μετώπου που θα ζωντανέψει ξανά την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι  να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση μιας νέας μεγάλης πολιτικής σύνθεσης. Της ανασύνθεσης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού μετώπου που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Και ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει η χώρα. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, όπως πιστεύουμε στους Έλληνες. Θέλουμε να μην μείνει κανείς πίσω. Θέλουμε και θέλουν να γυρίσουν όλοι όσοι έφυγαν ψάχνοντας δουλειά τα τελευταία χρόνια.   Θέλουμε να έρθουν οι επενδύσεις και να ανθίσουν όλοι οι ανταγωνιστικοί μας κλάδοι, όπως ανθεί κι αυτό το καλοκαίρι ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις ελλείψεις και την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής.  Θέλουμε τους Έλληνες ενωμένους και γι’ αυτό ποτέ ξανά νικημένους. Γιατί ξέρουμε όλοι οι Έλληνες πως μπορούμε να νικήσουμε και τον κακό μας εαυτό, και το ψέμα, και τη μετριότητα και πως μπορούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα φωτεινή και υπερήφανη.   Είμαι εδώ για να σας πω ότι εμείς στη ΝΔ  δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε ώσπου όλα αυτά να γίνουν πράξη.  Και οι εκλογές δεν θα είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας ελπιδοφόρας πορείας για να δώσουμε στην πατρίδα μας το μέλλον που της αξίζει και που μας αξίζει.

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή,στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία

Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, όταν στη δευτερολογία σας αναγκάζεστε να μιλήσετε τρεις φορές παραπάνω από τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, ξέρω, πολύ καλά ότι κάτι δεν πήγε καλά στην πρωτολογία σας. Λοιπόν, θα μου δώσετε κι εμένα την άνεση του χρόνου, κύριε Πρόεδρε, για να μπορέσω να απαντήσω σε ένα προς ένα τα ζητήματα τα οποία έχει θέσει ο κ. Τσίπρας.

 

Ξεκινώ με τα ζητήματα των πλεονασμάτων. Κύριε Τσίπρα, εσείς δεν ήσασταν αυτός που στο Συνέδριο του Economist, πριν από 1,5 χρόνο, είπατε ότι είναι αδύνατο να δεχθούμε πλεονάσματα 3,5% διότι «καταδικάζουν τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση και λιτότητα»; Κάνω λάθος; Το διαψεύδετε; Έχω καταθέσει δύο φορές στα πρακτικά της Βουλής την σχετική σας αποστροφή. Την επαναλαμβάνω, ακούστε την καλά, κ. Τσίπρα. «Είναι απολύτως αδύνατον πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους 3,5% μετά από το ’18 να διατηρηθούν και μάλιστα για αρκετά χρόνια, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε διαρκώς συνθήκες μακροχρόνιας στασιμότητας». Βλέπετε, κύριε Τσίπρα, σε αντίθεση με εσάς που ποτέ δεν χρησιμοποιείτε αποσπάσματα από δικές μου ομιλίες, αλλά επιλέγετε πάντα να διαστρέφετε πλήρως αυτά που λέω, εγώ σας φέρνω αντιμέτωπο με αυτά τα οποία έχετε πει. Ήταν λοιπόν ή δεν ήταν αδύνατον να συντηρήσουμε αυτά τα πλεονάσματα και είναι ή δεν είναι εφικτό να το κάνουμε τώρα χωρίς να βουλιάζουμε την οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση;

 

Κύριε Τσακαλώτε, μας μιλήσατε για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους 2014. Ομολογήσατε δηλαδή και εσείς ότι το 2014, σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ., το χρέος ήταν βιώσιμο.  Τι είναι καλύτερο σας ρωτώ, να είναι το χρέος βιώσιμο ή να μην είναι το χρέος βιώσιμο; Εσείς είστε οικονομολόγος σοβαρός, διακεκριμένος, είναι καλό να έχεις βιώσιμο χρέος ή να μην έχεις βιώσιμο χρέος;

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ’14 δεχόταν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που δέχεται τώρα.  Γιατί; Θα σας πω γιατί. Διότι κυβερνήσατε 3,5 χρόνια, διότι διαλύσατε την παραγωγική οικονομία, διότι επιβάλατε φόρους και βουλιάξατε την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Και για αυτό και σας εξηγώ, να το ακούσει και ο Πρωθυπουργός να το καταλάβει, ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι πρωτίστως συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται διότι είστε ανίκανοι να προκαλέσετε ένα αναπτυξιακό σοκ. Μην διαστρεβλώνετε αυτά που λέω, κ. Τσίπρα, εκτός αν προτιμάτε να έχετε ρυθμούς ανάπτυξης 2%. Εγώ θέλω 4%. Αν θέλετε εσείς να συμβιβαστείτε με το 2% να βγείτε και να το  πείτε.

 

Λοιπόν, αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης τους οποίους εσείς μπορείτε να δρομολογήσετε, κ. Τσακαλώτε, είναι αυτοί που μας αναγκάζουν να κάνουμε μια πιο τολμηρή παρέμβαση στο χρέος εδώ που φέρατε τα πράγματα. Να το ξεκαθαρίσουμε, κύριε Τσίπρα, γιατί εγώ τα ίδια πράγματα λέω εδώ, τα ίδια πράγματα λέω και εκτός Ελλάδος.  Είπα και επαναλαμβάνω, καλοδεχούμενη οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος. Αναγκαία έτσι όπως τα κάνατε, όχι ικανή για να βγάλει τη χώρα από την περιπέτεια στην οποία έχει περιέλθει.

 

Ώρα να συνεχίσουμε, κ. Τσίπρα, την -νομίζω- πολύ διδακτική διαδικασία των διαγραμμάτων.  Και θα επανέλθω στο διάγραμμα αυτό το οποίο σπεύσατε να λοιδορήσετε διότι προφανώς δεν το καταλάβατε. Δεν το καταλάβατε. Κύριε Τσακαλώτε, υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται στα αγγλικά, trend. Ποια είναι τάση;  Λοιπόν, η τάση από τη στιγμή που χτυπήσαμε τον πάτο το 2011 ήταν έντονη βελτίωση τρίμηνο με τρίμηνο στο Α.Ε.Π. Αυτή την τάση περιγράφει αυτό το διάγραμμα. Και τι λέει μετά αυτό το διάγραμμα; Ότι εκεί που θα έπρεπε να συνεχίσουμε αυτή την τάση, ήρθατε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας και το δημοψήφισμα το οποίο και σήμερα ακόμα είχατε το θράσος να υπερασπιστείτε. Άρα συνάγω το συμπέρασμα από αυτά τα οποία λέτε, ότι, ναι, παραμένετε υπερήφανος για το δημοψήφισμα το οποίο έκλεισε τις τράπεζες. Θα το κρατήσω αυτό, θα επανέλθω στο θέμα των τραπεζών διότι εκεί έχετε πολύ λερωμένη τη φωλιά σας.

 

Λοιπόν, κ. Τσακαλώτε, πάμε στο επόμενο διάγραμμα. Εάν το trend λοιπόν, η τάση, συνεχιζόταν όπως προέβλεπαν όλοι οι διεθνείς οίκοι εκείνη την εποχή και εάν η Ελλάδα απλά ακολουθούσε την πρόοδο την οποία έκανε η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, που θα ήταν το Α.Ε.Π. κ. Τσακαλώτε σήμερα; Θα ήταν στα 217 δισ. ευρώ.  Πού είναι το Α.Ε.Π. σήμερα; Περίπου στα 183 δισ. ευρώ. Χάσατε δηλαδή με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ Α.Ε.Π. κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο, τα χάσατε αυτά.

 

Το πρόβλημα είναι ότι εσείς κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε, δεν πιστεύετε καν τις δικές σας προβλέψεις.  Έχω εδώ ένα άλλο ενδιαφέρον διάγραμμα το οποίο έχει δύο καμπύλες, μία κόκκινη και μία μπλε η οποία είναι πιο πάνω από την κόκκινη.  Τι είναι, λοιπόν, αυτές οι δύο καμπύλες; Είναι οι προβλέψεις οι δικές σας του Μαΐου του 2017 και του Μαΐου του 2018. Έρχεστε, λοιπόν, ο ίδιος άνθρωπος και αναθεωρεί προς τα κάτω τις δικές σας προβλέψεις. Δικά σας είναι αυτά, κ. Τσακαλώτε. Δικά σας είναι, για να δούμε πόση αξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις τις οποίες κάνετε.

 

Έχουμε αφήσει όμως έξω από αυτή τη συζήτηση και κάποια στοιχεία ακόμα τα οποία τα θεωρώ χρήσιμα. Λοιπόν, βεβαίως και το δημόσιο χρέος, κύριε Τσίπρα, είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει όμως και το ιδιωτικό χρέος, ξέρετε. Και όσο και αν οι συμπολίτες μας, που μας ακούν σήμερα, θέλουν να παρακολουθήσουν αυτή τη συζήτηση, αυτό το οποίο καταλαβαίνουν είναι ότι σήμερα πνίγονται από τα χρέη και ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και ότι τα τηλέφωνα των εταιρειών είσπραξης χτυπάνε τις πιο άσχετες ώρες και ότι έχουν γίνει 1 εκατομμύριο κατασχέσεις μέχρι σήμερα. Γιατί; Διότι παραλάβατε το ιδιωτικό χρέος, αυτά που χρωστούν όλοι οι Έλληνες πολίτες στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, στα 85,3 δισ. Και πού είναι σήμερα; Στα 131 δισ. ευρώ. Αυτή η άνοδος στο ιδιωτικό χρέος είναι το αποτέλεσμα των δικών σας τραγικών πολιτικών της υπερφορολόγησης, του αφανισμού της μεσαίας τάξης και μίας -τολμώ να πω- σκληρά ταξικής προσέγγισης για οποιονδήποτε σε αυτή τη χώρα παράγει, δημιουργεί και τελικά παράγει κέρδη.

 

Έρχομαι στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας: Όπως σας είπα, μου αρέσει να μιλάω με στοιχεία. Μας λέτε πόσο καλύτερα, κύριε Τσακαλώτε, πάει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και πώς η Ελλάδα γίνεται μία χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Μάλιστα. Δεν θα σταθώ σε αυτά τα οποία είπε τελευταία ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport που -και αυτός ανάμεσα σε πολλούς άλλους- περιέγραψε το αδειοδοτικό χάος και τη δυσκολία του να κάνει κανείς επενδύσεις σε αυτή τη χώρα. Να πάρουμε τα επίσημα στοιχεία του World Economic Forum, όπου πέσαμε από την 81η θέση στην 87η και τα στοιχεία της World Bank όπου πέσαμε από την 60η θέση στην 67η. Φαντάζομαι, κ. Τσίπρα, δεν τα αμφισβητείτε ούτε αυτά τα στοιχεία.

 

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα των τραπεζών. Κύριε Τσίπρα, μας είπατε με πολύ μεγάλη περηφάνια τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε μία πραγματικότητα. Ότι ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών χρειάστηκε να γίνει τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η οποία ήταν τελείως αχρείαστη πριν την περιπέτεια του α’ εξαμήνου του 2015. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης; Το αποτέλεσμα είναι σε αυτό εδώ το διάγραμμα. Ποια ήταν η αξία των μετοχών στο ΤΧΣ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών; Παραπάνω από 20 δισ. Και πού τη φέρατε εσείς μετά το δημοψήφισμα; Σε αυτή την άθλια εικόνα. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα αξία του Έλληνα φορολογούμενου παραπάνω από 25 δις και είστε εδώ και πανηγυρίζετε και χειροκροτάτε για τα τσάμικα που χορεύατε στο Σύνταγμα παρέα με τους Χρυσαυγίτες. Και μας λέτε τι υπερήφανοι που είστε. Για να έρθετε μετά να κάνετε μία μεγάλη τούμπα, κωλοτούμπα. Και αν δεν ήμαστε εμείς,  η Ελλάδα θα είχε ήδη βγει από το ευρώ. Καλό είναι, καταλαβαίνω την ανάγκη να μιλήσετε θετικά για τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά στον κ. Μεϊμαράκη είπατε το «ή σας τελειώνουμε ή μας τελειώνετε». Και στον κ. Μεϊμαράκη και στην κυρία Γεννηματά και στον κ. Θεοδωράκη δεσμευτήκατε ότι δεν θα κάνετε εκλογές και μετά από 40 μέρες πήγατε και κάνατε εκλογές. Ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης! Και αυτό, φαντάζομαι, ότι δεν το αμφισβητείτε.

 

Λοιπόν, συνταξιούχοι: Να σοβαρευτούμε, όντως, λίγο, κ. Τσίπρα. Μιλήσατε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους; Εσείς μιλήσατε για σεβασμό στους συνταξιούχους; Εσείς δεν τάξατε 13η και 14η σύνταξη; Μας κοροϊδεύετε τώρα; Εσείς δεν κόψατε τις συντάξεις; Εσείς δεν είστε αυτοί που νομοθετήσατε τις πρόσθετες περικοπές; Και μιλάτε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους; Τους έχετε ξεφτιλίσει και τους κοροϊδεύετε στα μούτρα. Τους κοροϊδεύετε και σήμερα. Αναρωτιέμαι, τι πρέπει να αισθάνεται ένας συνταξιούχος που σας ακούει σήμερα.

 

Αναφερθήκατε στον κ. Χατζηδάκη. Τι σας είπε ο κύριος Χατζηδάκης, το οποίο προκάλεσε την αντίδρασή σας; Είπε, πολύ απλά, ότι αν υπάρχει δυνατότητα να μην κοπούν οι συντάξεις, να μην κοπούν οι συντάξεις. Εμείς δεν τις ψηφίσαμε, κ. Τσίπρα. Εσείς τις ψηφίσατε. Και αν αλλάξετε πολιτική και ξε-ψηφίσετε αυτά που ψηφίσατε, εμείς μαζί σας. Αλλά, ή υπάρχει πρόγραμμα και δεσμεύσεις ή δεν υπάρχει.

 

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον ότι ο κ. Σολτς, ο Υπουργός Οικονομικών, τον οποίο συνάντησα και κάναμε μία συζήτηση αρκετά εκτενή. Οι δύο μας ήμασταν, και ξέρετε, ότι όταν υπάρχουν δύο άτομα σε μία συζήτηση, εκ των πραγμάτων οι διαρροές περιορίζονται. Ο κ. Σολτς, λοιπόν, έκρινε σκόπιμο προφανώς, κ. Τσίπρα, να ενημερώσει για αυτά τα οποία συζητήσαμε, όχι την Welt, την Zeit, το Spiegel, αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών. Μωρέ, μπράβο, ο κ. Σολτς επικοινωνεί με την Εφημερίδα των Συντακτών. Φοβερό! Και δεν λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών τι είπε αυτός, αλλά τι είπα εγώ. Και εδώ, έγινε ένα ακόμα θαύμα της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Δεν τα έγραψε μόνο η Εφημερίδα των Συντακτών. Τα έγραψε και ο κ. Καρτερός. Άρα, ο κ. Σολτς επικοινωνεί και με τον κ. Καρτερό. Έχει τόσες επαφές στην Ελλάδα. Ποιον κοροϊδεύετε; Στημένη ιστορία από εσάς ήταν και από τα υπόγεια του Μαξίμου, κύριε Τσίπρα. Και θέλετε να πιστέψει ο οποιοσδήποτε ότι εμείς είπαμε αυτά τα οποία ισχυρίζεστε ότι λέμε; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κ. Τσίπρα.

 

Λοιπόν, έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα θέματα, τα οποία θίξατε. Σκοπιανό. Κύριε Τσακαλώτε, μη μιλάτε γι’ αυτό το θέμα, ειδικά εσείς. Υπογράψατε ή όχι το 2008 ότι αναγνωρίζετε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας; Ναι ή όχι; Ναι; Ναι. Μη μιλάτε, αφήστε το. Ασχοληθείτε με την οικονομία. Στην οικονομία, αναγνωρίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σκληρή αντιπαράθεση. Έχουμε άλλες απόψεις, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε. Το Σκοπιανό αφήστε το καλύτερα, γιατί έχετε πολύ λερωμένη τη φωλιά σας.

 

Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο ζήτημα, το οποίο έθιξε ο Πρωθυπουργός. Αναγνωρίστηκε ή όχι «μακεδονική εθνότητα». Τι λέει ο κύριος Ζάεφ; Η συμφωνία λέει nationality. Το nationality στα ελληνικά, μεταφράζεται ως εθνότητα. Citizenship είναι η ιθαγένεια. Μάθετε και λίγα αγγλικά, δεν βλάπτει. Αυτό λέει η συμφωνία, στη σελίδα δύο. Αλλά δεν μπήκατε στον κόπο να τη διαβάσετε. Σας φέρανε γουρούνι στο σακί, να το ψηφίσετε. Δεν ξέρω αν κι εσείς ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δεν σας ενοχλεί πολύ το θέμα του ονόματος. Ρωτήστε τον κ. Ζάεφ. Γιατί όλη η καμπάνια του κ. Ζάεφ στηρίζεται στο πολύ απλό επιχείρημα ότι «για πρώτη φορά πήραμε από την Ελλάδα αυτό το οποίο πάντα διεκδικούσαμε, μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα». Αυτά λέει ο κ. Ζάεφ. Ο ίδιος τα λέει, δεν τα λέω εγώ, δεν τα λέτε εσείς. Δώσατε με άλλα λόγια, κ. Τσίπρα -και για αυτό σας ασκούμε κριτική και για αυτό λέμε ότι η συμφωνία είναι κακή-  κάτι το οποίο κανείς άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει. Και αυτή είναι η βασική κριτική την οποία ασκούμε στη συμφωνία σε συνδυασμό με το χάος το οποίο έχετε επιφέρει στη Βόρειο Ελλάδα. Θα μιλήσετε από ό,τι καταλαβαίνω εκεί σύντομα. Να μιλήσετε λίγο στις εταιρείες στη Βόρειο Ελλάδα, να δείτε τι τεράστια προβλήματα έχετε δημιουργήσει σε όλες τις ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το επίθετο μακεδονικός το οποίο σήμερα δεν κατοχυρώνεται πια. Και είναι ξεκρέμαστες όλες αυτές οι εταιρείες επειδή δεν σπεύσατε με τη συμφωνία σας να τις προστατεύσετε.

 

Κύριε Τσίπρα, καταλαβαίνω την προσπάθειά σας να παρουσιάσετε ως πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποκυήματα της φαντασίας σας. Παρουσιάσατε μια ατζέντα η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία έχω πει. Μιλήσατε για τον κατώτατο μισθό. Προφανώς δεν παρακολουθήσατε ότι στην ομιλία την οποία έκανα στον ΣΕΒ μίλησα για τη δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, αύξησης του κατώτατου μισθού κ. Τσίπρα. Αυτό σας διέφυγε τελείως. Αλλά σταθήκατε σε αυτό το βήμα και είπατε ότι εγώ θέλω να μειώσω τον κατώτατο μισθό και να πάω σε 12ωρο. Πότε τα είπα αυτά κύριε Τσίπρα;  Πότε τα είπα;  Με με τι  θράσος στέκεστε εδώ και βάζετε στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει ποτέ; Τα φαντάζεστε, θα θέλατε να τα είχατε πει αυτά, αλλά προφανώς κάποιοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, μέσα από τις πρωτοβουλίες της, αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει κοινωνική ατζέντα. Σας ενοχλεί ότι βάλαμε πρώτοι το ζήτημα των παιδικών σταθμών και είπαμε κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Σας ενοχλεί ότι ήμασταν οι πρώτοι που εφαρμόσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και είπαμε ότι θέλουμε να δώσουμε 1 δις στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σας ενοχλούν όλα αυτά γιατί εσείς το πολεμήσατε, το πολεμήσατε το ΚΕΑ, όπως το λέτε τώρα. Άρα καταλαβαίνω ότι αυτό σας χαλάει λίγο το αφήγημα. Τι να κάνουμε όμως θα πρέπει να προσαρμοστείτε και σε αυτή την κατάσταση.

 

Δεν μου είπατε πάλι τίποτα, κ. Τσίπρα, δεν ξέρω γιατί το αποφεύγετε αυτό το θέμα τόσο συστηματικά και εσείς και ο κος Βούτσης, για την ψήφο των ομογενών. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα επιτέλους;  Είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε; Πάμε να σπάσουμε τη Β’ Αθηνών και να συμφωνήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα ψηφίζουν από τις επόμενες εκλογές. Γιατί πετάτε  το μπαλάκι συνέχεια στην εξέδρα;  Γιατί μας είπατε ότι θα φτιάξουμε επιτροπές; Είναι δύσκολο το ένα, το άλλο, το τρίτο. Λοιπόν, δεσμευτείτε ξεκάθαρα ότι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, να πάμε μαζί να σπάσουμε και τη Β’ Αθηνών, να μην λέει και ο κόσμος ότι τσακωνόμαστε συνέχεια, να συμφωνήσουμε και σε κάτι. Δεν είναι κακό. Αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν, αλλά και απέναντι σε όλους όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα εισιτήριο και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Θα περιμένω την απάντησή σας, αν και διαισθάνομαι από την άρνησή τη δική σας και του Προέδρου της Βουλής να συζητήσουμε αυτό το θέμα σε ξεχωριστή συνεδρίαση όπως έχουμε ζητήσει και έχουμε δικαίωμα να κάνουμε, ότι μάλλον δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να σας πείσουμε για αυτό.

 

Προσφυγικό.  Λοιπόν, 29/2 συνέντευξη Τσίπρα στην εκπομπή “ΕΝΙΚΟΣ” και στον δημοσιογράφο κ. Χατζηνικολάου.  Κάνετε μια κριτική στον κ. Γεωργιάδη, και λέτε: «Λοιπόν, να σας πω ότι με τα tweets αυτά ο κ. Γεωργιάδης και με τη σαφή διαφοροποίησή του από τη  θέση του κ. Μητσοτάκη, που για να μην λέτε ότι λέω μόνο αρνητικά, να πω ότι και η  στάση που κρατά στο προσφυγικό είναι στάση ευθύνης...»  Εσείς τα είπατε.  Εσείς τα είπατε στις 29/2/2016. Μετά τι έγινε δηλαδή;  Ξαφνικά μετατράπηκα σε σύμμαχος του Όρμπαν;  Δηλαδή τουλάχιστον κ. Τσίπρα να θυμάστε αυτά που λέτε γιατί εκτίθεστε. Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό λοιπόν:  Σας είπα από την πρώτη στιγμή, κ. Τσίπρα, ότι στο ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις.  Αλλά εξακολουθείτε και σήμερα να μην μπορείτε να πείτε -τι είναι αυτή η ομηρία πια από τις αριστερές συνιστώσες- ότι πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Δεν μπορείτε να το πείτε;  Είναι τόσο δύσκολο να βγει αυτή η φράση από το στόμα σας; Τη λένε όχι μόνο οι κεντροδεξιοί. O Μακρόν, δεν λέει τα ίδια πράγματα;  Οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας δεν λένε τα ίδια πράγματα, ότι πρέπει να προστατεύσει η Ευρώπη τα σύνορά της και ότι αν δεν τα προστατεύσει με κάποιο τρόπο δεν γίνεται να επιβιώσει η Συνθήκη  Σένγκεν;  Μόνο εμείς το λέμε; Εσείς γιατί έχετε τόση δυσκολία να το πείτε αυτό, κ. Τσίπρα;  Τι ιδεολογικά γραμμάτια έχετε να εξοφλήσετε που δεν μπορείτε να δεχθείτε αυτή την απλή πραγματικότητα; Σας λέω λοιπόν ότι οι λύσεις στο προσφυγικό πρέπει να είναι ευρωπαϊκές. Δεν ξέρω τι συμφωνία κάνατε με την κυρία Μέρκελ, δεν το ξέρω. Για αυτό και δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Βλέπετε ότι δεν έσπευσα να είμαι επίκριτικός σε αυτή τη συμφωνία γιατί δεν ξέρω το περιεχόμενό της. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να λαϊκίσω πάνω σε αυτό. Δεν το έκανα, κύριε Τσίπρα, διότι πράγματι πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και να σταθούμε μαζί με αυτούς οι οποίοι σήκωσαν μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού και απέναντι σε αυτούς που θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά. Άρα μην προσπαθήσετε και εδώ να βάλετε λόγια στο στόμα μου τα οποία δεν έχω πει.

 

Κύριε Τσίπρα, φαντάζομαι ότι δεν αφήσατε κάποιο υπονοούμενο ότι όποιες κοινωνικές σχέσεις μπορεί να έχω, είχαν ως αποτέλεσμα συγκεκριμένο όφελος κάποιων επιχειρηματιών διότι δεν υπήρχε ποτέ καμία περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε τέτοιο.  Ούτε είχα καμία αρμοδιότητα να κάνω κάτι τέτοιο. Και όταν αναφερθήκατε στο θέμα της NOVARTIS, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μια κοινωνική επαφή εσείς τη διαστρεβλώσατε με τέτοιο τρόπο για να αφήσετε υπονοούμενα. Όταν μάλιστα ο κ. Φρουζής δεν ήταν καν διευθύνων σύμβουλος της NOVARTIS όταν έγινε αυτή η συνάντηση. Και εσείς τον είδατε τον κ. Φρουζή. Δεν τον έχετε δει;  Δεν τον είδατε ποτέ ως εκπρόσωπο των φαρμακοβιομηχάνων;  Δεν το θυμάστε; Έχετε βγάλει δελτίο τύπου. Δεν ντρέπεστε λίγο;  Έχετε βγάλει δελτίο τύπου. Μα πολύ επιλεκτική μνήμη έχετε.  Τα δελτία τύπου σας διαβάζω. 

 

Αναφερθήκατε σε διάφορα ονόματα, να πιαστώ από ένα μόνο γιατί το αναφέρατε. Καλογρίτσας.  Ξέρετε, βρέθηκα στην Πάτρα χθές και το μεγάλο παράπονο των Πατρινών και της Δυτικής Ελλάδας είναι αυτός ο ταλαίπωρος δρόμος από την Πάτρα στον Πύργο. Τον σπάσατε σε 8 εργολαβίες. Τις 4 τις δώσατε στον κ. Καλογρίτσα, χρεοκοπημένο.  Το έργο σταμάτησε. Στον κ. Καλογρίτσα θέλατε να δώσετε κανάλι. Δεχθήκατε τα βοσκοτόπια ως ενέχυρο. Και έρχεστε μετά και μου λέτε ότι δεν κάνετε δουλειές με αυτούς; Ποιον κοροϊδεύετε κ. Τσίπρα;  Μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου και συναλλάσσεστε μαζί τους. Εγώ, όπως βλέπετε, μιλάω με στοιχεία. Αν έχετε να μου προσάψετε ότι η Novartis ωφελήθηκε από κάποια δική μου υπογραφή να μου το πείτε σας παρακαλώ πολύ.

 

Έρχομαι τώρα στα πιο προσωπικά.  Κύριε Τσίπρα, εδώ και δύο χρόνια εκδοτικά συγκροτήματα, απολύτως ταυτισμένα με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει χυδαία τη σύζυγό μου. Έχουν διασύρει την προσωπική μας ζωή. Έχουν αρπαχτεί από μια προσωπική περιπέτεια για να ισχυριστούν ότι τάχα δεν είχαμε βρεθεί σε διάσταση και ότι όλο αυτό ήταν εικονικό για να κρύψουμε στοιχεία του πόθεν έσχες. Αυτά λέγανε τα δικά σας φερέφωνα. Και ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιευμάτων, και της μήνυσης που κατατέθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, διεξήχθη στη σύζυγό μου φορολογικός έλεγχος γραμμή-γραμμή.  Γραμμή-γραμμή! Μέσα σε 48 ώρες έγινε αυτό. Τι έγινε;  Τον δέχθηκε κανονικά. Προσκόμισε όλα τα στοιχεία.  Και τι απεφάνθη το ΚΕΦΟΜΕΠ, κ. Τσίπρα;  Ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα. Και τι απεφάνθη η Εισαγγελέας, η κυρία Ψαρουδάκη;  Ότι η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Δεν τα ξέρετε αυτά;  Δεν τα ξέρετε;  Μάθετέ τα, λοιπόν. Από τη στιγμή που τα έχετε μάθει, να μην αναφερθείτε και πάλι στο όνομα της συζύγου μου. Αρκετά την έχετε ταλαιπωρήσει. Είναι μία υπεύθυνη γυναίκα, μία επιχειρηματίας, δεν έκανε ποτέ δουλειές με το Δημόσιο. Βρέθηκε να στοχοποιείται μόνο και μόνο γιατί αυτό εξυπηρετούσε τα δικά σας συμφέροντα.

 

Και στο ζήτημα του πόθεν έσχες, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η αρχική απόφαση της Επιτροπής ήταν ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κοινή δήλωση πόθεν έσχες. Και μετά από διάφορες παρεμβάσεις, η Επιτροπή άλλαξε την απόφασή της. Και θα προσκομίσει κανονικά η σύζυγός μου όλα τα στοιχεία που ζητάει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Αναρωτηθήκατε άραγε, στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες, γιατί η ανεξάρτητοι δικαστικοί ψήφισαν κατά της υποχρέωσης να προσκομίσει πόθεν έσχες και μόνον οι πολιτικά κατευθυνόμενοι ψήφισαν υπέρ; Δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Αυτό αποφάσισε η Επιτροπή; Αυτό θα γίνει. Αλλά από τη στιγμή, κ. Τσίπρα, που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από την Ελληνική Δικαιοσύνη, Εισαγγελέας υπάρχει. Εισαγγελέας δεν είναι ούτε ο κ. Βαξεβάνης, ούτε εσείς. Και σας απαγορεύω να ξαναμιλήσετε ποτέ για τη σύζυγό μου για το θέμα αυτό. Γιατί, ξέρετε, είναι και άνανδρο από ένα σημείο και πέρα. Είναι άνανδρο και πρωτοφανές, αυτό το οποίο κάνατε. Το κάνατε εσείς, προσωπικά. Ξέρατε ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί. Και πάρα ταύτα, επανέρχεστε. Επανέρχεστε στο ίδιο ακριβώς θέμα.

 

Για τα ζητήματα των ρυθμίσεων των δανείων, σε άλλη ώρα θα τα πούμε αυτά. Για κοιτάξτε και εσείς, όμως, μήπως τυχόν και εσείς στην οικογένειά σας έχετε εταιρείες που έχουν κάνει ρυθμίσεις δανείων. Προσέξτε το λίγο, ψάξτε το λίγο, μπορεί να το ξέρετε κι εσείς. Δεν θα πω τίποτε παραπάνω σήμερα. Την επόμενη  φορά μπορεί να μου πείτε εσείς. Διότι θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικός σε αυτά, όταν έχετε την φωλιά σας λερωμένη.

 

Ρυθμισμένα είναι όλα τα δάνεια. Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα αν συγγενείς του έχουν εταιρεία που και αυτή έχει ρυθμίσει τα δάνειά της. Και με τι όρους. Και αν αυτή είναι προνομιακή. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 

Λοιπόν, να τελειώσουμε με κάτι λίγο πιο χαλαρό. Κύριε Τσακαλώτε, είπατε ότι πρέπει να βγουν οι βουλευτές στο δρόμο. Να εξηγήσουν τη συμφωνία, να ενημερώσουν για τη συμφωνία. Έλαβα μία πρόσκληση για την ομιλία σας. Την έλαβα και εγώ στο mail, με μία μαζική αποστολή, για την ομιλία που κάνατε στον ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Ξαναπάτε στη Θεσσαλονίκη, ξαναπάτε στον ίδιο χώρο που πήγατε και την προηγούμενη φορά ακριβώς, δίπλα στο αεροδρόμιο. «Λόγω των αυξημένων μέτρων ασφάλειας, θα παρακαλούσαμε θερμά να έχετε μαζί την αστυνομική σας ταυτότητα». Έτσι πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη πια, κ. Τσίπρα. Να δω πώς θα πάτε στη Δ.Ε.Θ. Να δω πώς θα περπατήσετε στον δρόμο, να εξηγήσετε στους Μακεδόνες τη συμφωνία, την οποία υπογράψατε.