Εκατό χρόνια ΓΣΕΕ: Στόχοι και όραμα της Παμπελοποννησιακής Συνδιάσκεψης στην Τρίπολη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκατό χρόνια ΓΣΕΕ: Στόχοι και όραμα της Παμπελοποννησιακής Συνδιάσκεψης στην Τρίπολη

Ιούλιος 06, 2018 - 16:51

Η ΓΣΕΕ γιορτάζει εφέτος 100 χρόνια αγώνων. Μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα για τους εργαζομένους έτσι όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια από «λάθη και παραλείψεις» που σημειώθηκαν τα προηγούμενα είκοσι και τριάντα χρόνια, ο λόγος των εκπροσώπων της δεν θα μπορούσε παρά να περιέχει διάθεση αυτοκριτικής, αλλά και προβληματισμού, ως προς το γιατί το εργατικό κίνημα φθίνει, ενώ οι νέοι δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τον συνδικαλισμό.

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Ιουλίου το μεσημέρι στα γραφεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ στην Τρίπολη, προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι στόχοι και το πρόγραμμα της Παμπελοποννησιακής Συνδιάσκεψης που θα λάβει χώρα στην Τρίπολη την Τετάρτη 11 Ιουλίου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Γιάννης Κουτσανδρέας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους, είπε ότι το ΝΕ ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΕ επέλεξαν την Τρίπολη για να πραγματοποιήσουν τη συνδιάσκεψη όπου θα παρουσιαστεί όλη η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος από το ένδοξο παρελθόν στο ζοφερό παρόν, αλλά και το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί τάχιστα στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που δεν υπολογίζει τον παράγοντα άνθρωπο.

Εκατόν εξήντα φορείς και θεσμικοί εταίροι την προσεχή Τετάρτη θα καθήσουν να χαράξουν μαζί τον τρόπο με τον οποίον ο άνθρωπος θα ξαναβγεί στο προσκήνιο από το περιθώριο και δεν θα βρίσκεται πίσω αλλά πάνω από τα οικονομικά μεγέθη.

Όπως είπε ο κ. Κουτσανδρέας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ θα δώσουν το «παρών» οι βουλευτές και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Ακόμα, ο κ. Κουτσανδρέας ευχαρίστησε τον Δήμο Τρίπολης για τη συμπαράστασή του, ενώ προσκάλεσε όλο τον κόσμο στη μεγάλη συναυλία με τους Διονύση Σαββόπουλο και Μαρία Φαραντούρη στις 21:00 στην πλατεία Άρεως.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας κ. Φώτης Κολεβέντης, ο οποίος είπε ότι το Ινστιτούτο ανοίγει μια πόρτα με την κοινωνία, επειδή συνήθως, όπως είπε, τέτοιες διοργανώσεις είναι εθιμοτυπικές.

Είναι η ώρα να μιλήσει ήρεμα κι απλά το ΙΝΕ ΓΣΕΕ με την κοινωνία.

«Τα πράγματα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή. Ο κόσμος, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση. Θα είναι τιμή για όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε σήμερα το 8ωρο και το πενθήμερο. Το ερώτημα είναι: Πού πας Ελλάδα. Φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε έτσι, οι νέοι δεν θα ονειρεύονται».

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για την Τρίπολη που επελέγη να παρουσιαστούν τα 100 χρόνια δράσης και αγώνα.

«Η οκταετής κρίση έχει δημιουργήσει κοινωνικά και οικονομικά ερείπια και ήρθε η ώρα το εργατικό κίνημα να κάνει την αυτοκριτική του. Σε αυτή τη διαδρομή υπήρξαν και λάθη, αλλά από τα λάθη μας πρέπει να διδαχθούμε και να δούμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. πρέπει να βρούμε κοινή περπατησιά με την κοινωνία. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ μάς δίνει αυτή την ευκαιρία».

Τέλος, ο κ. Μπρουμάς ευχαρίστησε τον Γιάννη Κουτανδρέα, όλους τους φορείς, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει επειδή, από όπου πέρασε το μνημόνιο άφησε κοινωνικά ολοκαυτώματα αλλά:

Τα κουρέλια περπατάνε αλλά και τραγουδάνε.

 

Το πλούσιο πρόγραμμα της Παμπελοποννησιακής Συνδιάσκεψης περιλαμβάνει, εκτός από τους χαιρετισμούς και τις τοποθετήσεις των βουλευτών του Νομού, του περιφερειάρχη και του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλου, ομιλία του Παναγιώτη Λιαγκόρβα, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με θέμα «Οικονομικές προκλήσεις στο μεταμνημονιακό τοπίο», εισήγηση με θέμα «Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Αρκαδία» του μέλους του ΕΚΑ κ. Σπύρου Νικολόπουλου, εισήγηση με θέμα «Το εργατικό δίκαιο την περίοδο των μνημονίων και κατά τη μεταμνημονιακή εποχή» του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού, την εισήγηση με θέμα «Πολιτική και συνδικαλισμός» του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, βουλευτή Αρκαδίας της ΔΗΣΥ, εισήγηση με θέμα «Η κοινωνική ένταξη ΑμεΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» του Νίκου Καραλή, προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, εισήγηση με θέμα «Η συμβολή των εμπλεκόμενων φορέων στην τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου» του Κων/νου Μαρινάκου, προέδρου Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, εισήγηση με θέμα «Γυναίκα στην αγορά εργασίας: Η εποχή των ανατρπών» της Εύης Τατούλη, αντιπροέδρου του Ελληνικού Παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, εισήγηση του συγγραφέα Γιώργου Ζαχαρόπουλου «90 χρόνια Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας» και, τέλος, εισήγηση με θέμα «η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και οι ψυχολογικές επιπτώσεις της στις εργασιακές σχέσεις» του Παναγιώτη Καμπισιούλη, ψυχολόγου.

Γαλανιάδη Εύα

http://www.arcadiaportal.gr/news/ekato-hronia-gsee-stohoi-kai-orama-tis-...