Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε γι’ άλλη μια φορά ο Γιάννης Μανιάτης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε γι’ άλλη μια φορά ο Γιάννης Μανιάτης

Ιούλιος 12, 2018 - 11:47

φωτογραφία eurokinissi

 «Οδηγείτε σε χρεωκοπία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η δική μας Ελλάδα: Η Ελλάδα των Περιφερειών και των Έξυπνων Πόλεων»

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άσκησε γι’ άλλη μια φορά, ο Βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθ. Γ. Μανιάτης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νσχ του ΥΠΕΣ «Κλεισθένης Ι». Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Εξωτερικών κι Εθνικής Άμυνας, ότι έχουν εκχωρήσει τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, και θα επιδώσουν την πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η πΓΔΜ. Επιπλέον, ζήτησε άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στις αδιανόητες δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης, κ. Χαν, περί αλλαγής συνόρων στη Συμφωνία Ελλάδας με Αλβανία.
 Όσον αφορά στο νσχ, αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. («ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», εκλεγμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), τόνισε ότι τα 255 άρθρα του νσχ δεν προβλέπουν καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. «Πρόκειται για μια νέα χρεωκοπία ενός ακόμη θεσμού της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μετά τη χρεωκοπία στην οποία οδηγήσατε την Ελληνική Δικαιοσύνη, μετά τη χρεωκοπία στην οποία οδηγήσατε τις Ανεξάρτητες Αρχές, έρχεστε τώρα και οδηγείτε σε χρεωκοπία και την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της χώρας». Ιδιαίτερα τόνισε την αιχμαλωσία στην οποία θα οδηγηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές πλειοψηφίες από ισχνές μειοψηφίες που θα εξυπηρετούν οικονομικά ή και ακροδεξιά συμφέροντα.
 Ο Γ. Μανιάτης, στη συνέχεια μίλησε για μια άλλη Ελλάδα «Την Ελλάδα που εμείς σχεδιάζουμε, την Ελλάδα των Περιφερειών και την Ελλάδα των Έξυπνων Πόλεων», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Να είμαστε η Ελλάδα των Περιφερειών, η Ελλάδα που δίνει αρμοδιότητες για αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις, «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας, για ηγετικό ρόλο σε θέματα κράτους πρόνοιας, για παραγωγική ανασυγκρότηση, για ισόρροπη περιφερειακή χωροταξική ανάπτυξη, για προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, ουσιαστικά για την Ελλάδα που κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Την Ελλάδα των Έξυπνων Πόλεων, την Ελλάδα της άλλης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. με σύγχρονες πόλεις, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αναβάθμιση των αστικών κέντρων, προσέλκυση τουριστών Σαββατοκύριακου στις πόλεις, παραγωγή νέου πλούτου».
 Κλείνοντας, ο Γ. Μανιάτης χαρακτήρισε αυτογελοιοποίηση του κ. Τσίπρα, του Υπουργικού Συμβουλίου, του Υπουργού Εσωτερικών και των 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τα μπρος πίσω που έγιναν στην κατάθεση της τροπολογίας για αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακολουθεί η ομιλία του Γ. Μανιάτη:
 Α. Χειρισμοί κυβέρνησης σε εθνικά θέματα
 Είμαστε πάλι θεατές ενός κακοπαιγμένου θεάτρου που παίζεται, όμως, σε 2 σκηνές. Η μια σκηνή είναι στις Βρυξέλλες. Απόψε ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, που έχουν εκχωρήσει τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, θα επιδώσουν την πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ανοίγοντας καινούργιες πληγές, χωρίς δυστυχώς να κλείσουν καμία από τις παλιές.
 Την ίδια στιγμή δεν έχουμε δει καμία αντίδραση από την κυβέρνηση στο αδιανόητο που είπε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, κ. Χαν, ότι η Ελλάδα στη Συμφωνία που κάνει με την Αλβανία, πρόκειται να έχει αλλαγές συνόρων. Απαιτείται άμεσα η κυβέρνηση να ζητήσει από τον Επίτροπο εξηγήσεις για το τι εννοεί με αυτή την απαράδεκτη έκφραση.

Β. Οδηγείτε σε χρεωκοπία την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση   
 Η δεύτερη σκηνή είναι εδώ, μια θλιβερή συγκυρία. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, εγώ -κι εμείς που ανήκουμε στη Δημοκρατική Παράταξη- είμαστε υπερήφανοι που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφερε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», έφερε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», έφερε τη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκλεγμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και θα περιμέναμε από μια παράταξη, τη δική σας, τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι έχει αντιλήψεις προοδευτικές, να φέρει βελτιώσεις σ’ αυτό που είχαμε κάνει εμείς.
 Αντίθετα έναντι αυτού, το μόνο που ακούω από ένα νομοσχέδιο 255 άρθρων είναι ότι θα αλλάξετε το εκλογικό σύστημα με το οποίο επιλέγονται κι εκλέγονται οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια. Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση; Δεν έχετε κάνει τίποτε άλλο; Δυστυχώς, σ’ αυτό το νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική τομή και μεταβολή. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια νέα χρεωκοπία ενός ακόμη θεσμού της Δημοκρατίας. Μετά τη χρεωκοπία στην οποία οδηγήσατε την Ελληνική Δικαιοσύνη, μετά τη χρεωκοπία στην οποία οδηγήσατε τις Ανεξάρτητες Αρχές, έρχεστε τώρα και οδηγείτε σε χρεωκοπία και την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της χώρας.

Γ. Η δική μας Ελλάδα: Η Ελλάδα των Περιφερειών και των Έξυπνων Πόλεων
 Εγώ θα σας μιλήσω έξω από το κείμενο του νομοσχεδίου σας. Θα σας μιλήσω για μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα που εμείς σχεδιάζουμε, την Ελλάδα των Περιφερειών και την Ελλάδα των Έξυπνων Πόλεων. Και το λέω αυτό, γιατί πραγματικά ο απλός πολίτης θα περίμενε μετά από 8 χρόνια μνημονίων, η Ελλάδα μετά την 20ή Αυγούστου, βγαίνοντας στις αγορές, να είναι μια Ελλάδα ισχυρή, που κυρίως θα έχει ισχυρές κι αλληλέγγυες κοινωνίες. Η ισχυροποίηση και η αλληλέγγυα κοινωνία γίνεται μέσα από τους θεσμούς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Ευρώπη έχει πλήρη συνείδηση ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Είναι η Ευρώπη του ρατσισμού, των εθνικισμών, του κλεισίματος συνόρων, της ανόδου της ακροδεξιάς και γι’ αυτό λέει ότι το όραμά της είναι η Ευρώπη των Περιφερειών. Έτσι θα έπρεπε να είναι και για την Ελλάδα. Να είμαστε η Ελλάδα των Περιφερειών, η Ελλάδα που δίνει αρμοδιότητες για αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις, «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας, για ηγετικό ρόλο σε θέματα κράτους πρόνοιας, για παραγωγική ανασυγκρότηση, για ισόρροπη περιφερειακή χωροταξική ανάπτυξη, για προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, ουσιαστικά για την Ελλάδα που κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Δυστυχώς, εσείς δεν είστε ικανοί, ούτε τα 12 έτοιμα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια που σας παραδώσαμε έτοιμα, δεν έχετε ακόμη εγκρίνει.
 Κι έρχομαι στη δεύτερη Ελλάδα, στην Ελλάδα των Έξυπνων Πόλεων, την Ελλάδα της άλλης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εσείς τι κάνετε; Αλλάζετε το εκλογικό σύστημα. Ουσιαστικά, χτυπάτε με ανήκεστο βλάβη το πρωτογενές κύτταρο της τοπικής δημοκρατίας. Οδηγείτε σε παράλυση και διοικητικό χάος την εγγύτερη προς τον πολίτη μορφή της πολιτείας.
 Αντί να προχωρήσουμε σε σύγχρονες πόλεις, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αναβάθμιση των αστικών κέντρων, προσέλκυση τουριστών Σαββατοκύριακου στις πόλεις, παραγωγή νέου πλούτου, κι αυτό θα περίμενε ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά της Αυτοδιοίκησης να φέρει αυτό το νομοσχέδιο, εσείς ασχολείστε μόνο με το πώς θα ελέγξετε με ισχνές μειοψηφίες τις επικρατούσες πλειοψηφίες.
 Και προσέξτε, επειδή εδώ θα είμαστε, θα δημιουργηθούν θερμοκήπια υποστήριξης οικονομικών συμφερόντων από ισχνές μειοψηφίες σε όλους τους Δήμους και θα δημιουργηθούν και θερμοκήπια ακροδεξιών παρεμβάσεων από όποιους έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν σε όλους τους Δήμους κι έτσι θα οδηγήσετε σε αιχμαλωσία και υποχρεωτικές ευκαιριακές συμμαχίες τις τοπικές κοινωνίες.

Δ. Αυτογελοιοποίηση Τσίπρα, Υπουργικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Υπουργού Εσωτερικών και βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
Θα τελειώσω με κάτι που εμένα πραγματικά μου είναι αδιανόητο. Με την αυτογελοιοποίηση του κ. Τσίπρα, του Υπουργικού Συμβουλίου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών και των 17 συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ, τα μπρος πίσω που έγιναν στην κατάθεση της τροπολογίας για αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.
 Το πρωί της χθεσινής μέρας, στην αιτιολογική έκθεση, είχαμε την τεκμηρίωση γιατί δεν πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και σήμερα βρισκόμαστε, με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία, να ζητείται η διεξαγωγή τους μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, ενώ σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός είπε ότι θα αποδεχθεί την τροπολογία να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές.
 Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης, όπου λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ξέρουν οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί, δεν ξέρει ο πολίτης, δεν ξέρει η κοινωνία, πότε θα γίνουν εκλογές. Σε 3,5 ή σε 5,5 χρόνια; Κι αυτό συνιστά ένα άλλο ακόμη στοιχείο ανυποληψίας της σημερινής κυβέρνησης.
 Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, δηλώνουμε ότι όποτε και να γίνουν οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές, θα στηρίξουμε τις δυνάμεις της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις δυνάμεις της προόδου που θα στείλουν το μήνυμα για την Ελλάδα του χαμόγελου και της αισιοδοξίας.
Δείτε εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.