Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητου (video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητου (video)

Οκτώβριος 07, 2012 - 12:31

"ΆΞΙΟΣ" ο νέος Μητροπολίτης
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα  τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη  η χειροτονία του νέου εψηφισμένου Σεβασμιοτάτου  Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου. Την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Λαρίσης Ιγνάτιος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Σύρου Δωρόθεος, Ζιχνών Ιερόθεος, Πατρών Χρυσόστομος, Κοζάνης Παύλος, Γόρτυνος Ιερεμίας, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Ιλίου Αθηναγόρας, Λαγκαδά Ιωάννης, Νικοπόλεως Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Διαυλείας Γαβριήλ και Ανδρούσης Θεόκτιστος.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Θεόκλητος αλλά και οι πιστοί που βρίσκονταν στον ιερό Ναό και επαναλάμβαναν «Άξιος, Άξιος, Άξιος», χειροκροτώντας τον νέο ποιμενάρχη της Εκκλησίας.
Ο κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αγίους Αρχιερείς, τον Γέροντά του Μαντινείας κ. Αλέξανδρο για την αγάπη τους προς το πρόσωπό του.
Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυνο ανέφερε: «Μακαριώτατε, έχετε στα χέρια σας, το τιμόνι της Εκκλησίας σε καιρούς δύσκολους και πονηρούς, προς Δόξαν Θεού και του λαού! Δαπανάστε και λιώνετε για τον κόσμο που πεινά και διψά πνευματικά… Σας ευγνωμονώ για το χέρι που μου δώσατε, γιατί στηρίξατε την υποψηφιότητά μου για την θέση του Μητροπολίτη Ιερισσού. Παρακαλώ τον Θεό γρανιτένια να σας δίνει την υγεία. Μιλώντας για τον  Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ευχαριστώ τον σεπτό γέροντά μου Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρο, τον λυγερό κορμό και λεβεντόψυχο μωραΐτικο πλάτανο. Ομολογώ ειλικρινώς ότι δεν θα απολάμβανα την ώρα και την ημέρα αυτή αν ο Άγιος Μαντινείας δεν με στήριζε με την μαρτυρία του».
Ο νέος μητροπολίτης ευχαρίστησε την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία τον τίμησε με την τιμία ψήφο της, καθώς και τους Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο, Πατρών Χρυσόστομο και τον Καισαριανής κ. Δανιήλ. Επίσης ευχαρίστησε την αδελφή του Ρεβέκα, τους κληρικούς, μοναχούς και μοναχές της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και τον λαό της Τρίπολης, ζητώντας όσους στεναχώρησε κατά την διακονία του να τον συγχωρέσουν.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη ανέφερε: «Η Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας σε επέλεξε για να ποιμάνεις την ιστορική Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Τώρα ο δρόμος σας ανοίγει από την λεβεντογέννα Αρκαδία και τον Μωριά, προς την ένδοξη Μακεδονία».
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, με φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση, απευθυνόμενος στο πνευματικό του παιδί ανέφερε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μεγάλη τιμή από πλευράς Θεού και εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και αγαλλίαση που ένιωσαν όλοι για την ύψιστη τιμή που αναλαμβάνει, ενώ δήλωσε "επτάπηχυς" και του ευχήθηκε "να ζήσεις, να ευαριστήσεις το λαό και να αποδειχθείς άξιος στην Μητρόπολη που σε στέλνει ο Θεός.. Πάς σε ένα τόπο που είναι ευλογημένος και κατασπαρμένος από τα κόκκαλα των Πελοποννησίων. Και το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τελέσεις μνημόσυνο σε αυτούς τους ανθρώπους. Πας στην Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, φεύγεις από ένα μικρό Άγιος Όρος και πηγαίνεις στο Μεγάλο Άγιο Όρος".
Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος πρόσφερε τέλος ένα εγκόλπιο που είναι αφιερωμένο στους πολιούχους της Τρίπολης στο νέο Μητροπολίτη και του είπε ότι η καρδιά τους θα είναι πάντα μαζί του και έκλεισε με τη συμβουλή "να φοβάσαι το Θεό και να ντρέπεσαι το λαό"....Απαντώντας ο νέος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος τον διαβεβαίωσε  "ό,τι εποιήσαμεν εδώ μαζί ,θα το πράξω και στη νέα Μητρόπολη και η λεβεντιά των Πελοποννήσιων θα μεταφέρεται πάντοτε και στη Μακεδονία και παρακαλώ το Θεό να μη μου πάρει την ταπεινοσύνη που έχω" και τόνισε πως αν δεν ήταν ο Μαντινείας ο ίδιος δεν θα ήταν τίποτα...
Με την παρουσία τους τίμησαν την χειροτονία του νέου μητροπολίτη οι αρχές του τόπου. Ενώ να σημειώσουμε πως παρόντες ήταν και οι δύο άλλοι διεκδικητές της θέσης της ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου με αντιπροσωπεία από την περιοχή...
Βίντεο από romfea.gr

FO4BjVNhJqQ