Kόκκινος συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη για το κύμα καύσωνα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Kόκκινος συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη για το κύμα καύσωνα

Αύγουστος 03, 2018 - 12:48

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Κόκκινος συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη της τελευταίες μέρες, ενώ η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις φαίνεται πως θα ξεπεράσει το ρεκόρ των τελευταίων 41 ετών, αγγίζοντας ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου. Σε εποφυλακή η Αττική.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις χώρες του βορρά η θερμοκρασία έχει σημειώσει πρωτοφανή άνοδο, ενώ ακόμα και η Γερμανία πλήττεται από ξηρασία.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η χώρα μας, καθώς οι δυνατοί άνεμοι αλλά και ο καύσωνας τον ημερών θέτουν σε κίνδυνο την Αττική για εκδήλωση πυρκαγιάς.Μέχρι στιγμής, το πανευρωπαϊκό ρεκόρ 48 βαθμοί Κελσίου τον Ιούλιο 1977- κατέχει η Αθήνα.

Xartis

Ο υδράργυρος έχει εκτοξευτεί στα ύψη σε Ισπανία και Πορτογαλία συνεπικουρούμενος από μια θερμή μάζα αέρα από την Αφρική και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε ορισμένα τμήματα των δύο αυτών χωρών.

Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά πιθανόν και τους 47-48°C στη Νότια Πορτογαλία και Ισπανία το Σάββατο 4 Αυγούστου.

"Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ", ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά "25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ".

Γερμανία: καταστροφές από την ξηρασία

Στη Γερμανία η ξηρασία και ο καύσωνας των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Πριν τρεις μερες το θερμόμετρο στη Σαξονία έδειξε 40 βαθμούς Κελσίου - πρωτοφανές για τα γερμανικά μετεωρολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με προβλέψεις του γερμανικού Υπουργείου Γεωργίας, ήδη στη χώρα έχουν καταστραφεί 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, η ομοσπονδία των οποίων ζητά άμεσα οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση.

Σε επιφυλακή η Αττική λόγω των ανέμων

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για την Παρασκευή στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος) και Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα, τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Λιώνουν Ισπανία και Πορτογαλία

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι "ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια".

Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων Meteoalarm έχει ήδη εκδώσει "κόκκινη προειδοποίηση" (πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου) που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία.

Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.

(ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr)